02/2021 puheenvuoro

Piirin kuulumisia alkaneelta vuodelta

Tämän talven ja kevään aikana on pandemia-tilanteen vuoksi peruttu tapahtuma jos toinenkin. Yhdistykset, MPK ja Puolustusvoimat ovat kuitenkin pitäneet toimintaa yllä monin tavoin. Niin suurempia kuin pienempiäkin tapahtumia on järjestetty kautta Suomen. Ohessa kaksi erilaista tapahtumaa sekä pari helposti toteutettavaa liikuntamahdollisuutta keväästä loppuvuoteen sekä huoltokoulutusuutisia.

Talvisodan päättymisestä tuli tänä kevättalvena kuluneeksi 81-vuotta. Helsingin Seudun Reserviläispiirin lippu osallistui kunniakäyntiin Suomen marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsaalla 13.3.2021 yhdessä Pohjois-Helsingin Reservinaliupseereiden ja Vapaussotiemme Helsingin Seudun Perinneyhdistyksen lippuvartiossa. Keväällä myös tulee kuluneeksi 80-vuotta jatkosodan syttymisestä. Ensimmäinen kuljetuserä suomalaisia vapaaehtoisia lähti Saksaan 6.5.1941 sekä jatkosodan liikekannallepano julistettiin 18.6.1941. Näitä muistopäiviä joudutaan viettämään vielä vallitsevan koronarajoitusten puitteissa eikä hautamuistamisia laajempia kokoontumisia vielä voida toteuttaa. Kuitenkin näyttää siltä, että koronakriisin huipentuma on jo ylitetty ja kevät kulkee nopeaa tietä kohti kesää ja elämän normalisointia.

Järjestyksessään 75. Oltermanni viesti hiihdettiin Savukoskelta Sodankylään 29.3. – 1.4.2021. Helsingin Seudun Reserviläispiirin ja Helsingin Reserviupseeripiirin yhteisjoukkue, Stadin Reserviläiset, otti osaa kilpailuun ja tavoitteena oli suorittaa kilpailu hyväksytysti läpi. Tavoite saavutettiin ja kovalla työllä kokoon kerätty joukkue suoriutui urakastaan erinomaisesti. Ensikertalaisille kilpailu kävi hyvästä harjoituksesta ja tunnustusta osallistumisesta saatiin myös järjestävän seuran eli Jääkäriprikaatin henkilökunnalta. Tässä digilehdessä on esittely kilpailusta ja kesän paperilehteen siitä tulee tarkempi artikkeli, joten haluan tässä vaiheessa vain kiittää koko joukkuetta hyvästä yhteishengestä, hienosti suoritetusta kilpailusta sekä mukavasta viikosta keväisessä Lapissa.

Liike on lääke myös pandemian vastaisessa taistelussa. Haastaisin kaikki piirin yhdistykset mukaan Maaottelumarssin hengessä tapahtuvaan Kävelykipinä-tapahtumaan sekä sitä seuraavaan Kävelykilometri-kisaan. Parhain tieto tapahtumista löytyy Suomen Ladun sivuilta: https://www.suomenlatu.fi/kavelykipina/etusivu/uutiset/kavelykipina-jarjestetaan-maaottelumarssin-kunniaksi

Yhdistysten puheenjohtajat sekä liikuntavastaavat, käykää perehtymässä molempiin tapahtumiin ja kootkaa yhdistyksistänne joukkueet mukaan keräämään kilometrejä.

Tulevalle keväälle on perinnetyön osalta suunnitelmissa Pohjois-Helsingin Reservinaliupseerien ja Helsingin kaupunginmuseon yhteishanke, jonka tarkoituksena on Helsingissä Kehä I-tien varrella olevien Helsingin Maalinnoituksen linnoituselementtien kunnostaminen. Edellä mainitun reserviläisyhdistyksen oma hoitokohde sijaitsee Lassilassa lähellä Pohjois-Haagan rautatieasemaa. Ensimmäisen maailmansodan aikaisen linnoituksen vuosikunnostuksessa linnoituksen laitteista poistetaan maatunutta irtomaata ja vesakkoa, joka voi kasvaessaan juurillaan vaurioittaa kivi- ja betonirakenteita. Kaupunginmuseo on tehnyt useita sopimuksia erilaisten kotiseutu- ja reserviläisyhdistysten kanssa linnoitusrakenteiden hoitotyöstä. Nämä työt toteutetaan ulkoilmassa ja ne soveltuvat hyvin yhdistysten kevättalkookohteiksi, koska kokoontumisrajoituksia ja turvavälejä voidaan helposti noudattaa.

MPK:n uudesta tulevasta koulutuksesta voidaan poimia sellainen positiivinen uutinen, että uusi huollon kolmevuotinen koulutusohjelma on virallisesti hyväksytty ja sitä aletaan soveltamaan käytäntöön mahdollisesti jo tämän kesän aikana. Huollon koulutusta on suunniteltu ja rakennettu jo usean vuoden ajan. Nyt tämä alkuvaihe on saatu päätökseensä ja ensimmäinen sovellettu huoltokouluttajakurssi on tarkoitus aloittaa ensi syksynä RUK:ssa.

Marko Nikkanen

Helsingin Seudun Reserviläispiirin hallituksen jäsen

Jaa uutinen: