03/2016 uutiset

Pakolaisista

Minä ja uskoakseni monet muutkin ihmettelivät viime syksynä miksi Suomeen saapui hyväkuntoisia miehiä, jotka otettiin vastaan pakolaisina ja turvapaikanhakijoina. Nyt minä tiedän mistä silloin oli kyse.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg piti toukokuun alkupuolella esitelmän otsikolla ”Pakolaiskysymys ja sen haasteet Suomessa”. Hyvässä esityksessä oli paljon lukuja ja tietoa. Kansliapäällikkö kertoi keitä nuo tuhannet hyväkuntoiset nuoret miehet olivat. He olivat sotapakolaisia Irakista ja Afganistanista. Heidät oli lähetetty etujoukkona ja he tulivat selvittämään olisiko heidän perheilläänkin mahdollisuus tulla pakolaisina Suomeen ja saada täältä turvapaikka.

Vuonna 2013 Suomesta haki turvapaikkaa 3238 henkilöä. Seuraavana vuonna hakijoita oli parisataa enemmän eli 3651. Sitten hakijamäärä rajähti syksyllä 2015 ja vuoden turvapaikkahakijoiden lukumääräksi tuli 32 412. Irakista tuli 20484 ja Afganistanista 5214. Heidän joukkoonsa kuuluivat nuo alussa mainitut hyväkuntoiset nuoret miehet.

Irakissa ja Afganistanissa käytiin sotaa. Siellä ei ollut ollenkaan turvallista elää. Haettiin aktiivisesti uutta turvallisempaa ja parempaa kotimaata. Asioita tutkittaessa on selvinnyt, että Suomen oli kerrottu olevan turvallinen. Heille oli kerrottu, että Suomi antaa hakijoille turvapaikan. Suomi mahdollistaa myös perheiden yhdistämisen. Suomi maksaa tulijoille myös rahaa elämistä varten jne.

Tätä tietoutta lähtijöille annettiin sekä kirjallisesti, että puheissa. Myös videomateriaalia oli näytetty. Ei kenenkään kannattanut pysähtyä Keski-Eurooppaan vaan kaikkien kannatti pyrkiä mahdollisimman suoraan Suomeen. Ihmissalakuljettajat tarjosivat palvelujaan rahasta.

Monia tulijoita oli kätketty autoihin mm. viimeiseen rajanylitykseen eli Haaparanta-Tornion rajalle.

Suomi ei sitten kuitenkaan ollutkaan ihan sellainen vastaanottaja kuin turvapaikanhakijoille oli kerrottu. Vuonna 2016 on hakijoiden määrä laskenut samalla tasolle kuin se oli ennen kesää 2015. Ennuste tälle vuodelle on nyt 10000 turvapaikanhakijaa.

Suomi oli ja pysynee jatkossakin sivussa ja syrjässä sekä liian kaukana suuremmalle turvapaikanhakijajoukolle. Ruotsin luvut ovat aivan toista luokkaa. Saksa on ollut ja on edelleen monen turvapaikanhakijan varsinainen määränpää. Sotapakolaisten lisäksi arvioidaan Eurooppaan pyrkivän myös ilmastopakolaisia. Suomen tilanteen osalta meidän itärajamme tulee olemaan mielenkiintoinen.

Pohjoisimpien rajanylityspaikkojen osalta rajan ovat Venäjän viranomaiset osin sulkeneet.

Vuosina 2015 ja 2016 Suomeen tulleiden pakolaisten osalta myönteinen päätös on tehty 3562 turvapaikanhakijalle. Kielteisiä päätöksiä on tehty 2646 ja poliisi on poistanut maasta 5664 pakolaista.

Vapaaehtoisesti Suomesta on poistunut 3453. Luvut on esitetty tarkkoina. Suomalaisessa vastaanottojärjestelmässä kaikki turvapaikanhakijat on haastateltu, valokuvattu ja heiltä on myös otettu sormenjäljet. Eli kyllä meillä tiedetään mikä tilanne on.

Mielenkiintoista on seurata miten asiat kehittyvät. Suomalainen media saattoi asiassa harhautua ja ainakin se harhautti minut. Jos olisin viime syksynä kuullut tai lukenut asioiden taustasta edellä kerrottua olisin ymmärtänyt asioita paremmin.

Lauri Väättänen

Kirjoittaja on yleisesikuntaupseeri, joka seuraa maanpuolustusta ja turvallisuuspolitiikkaa.

Jaa uutinen: