02/2021 puheenvuoro

Kevät marssien tulevi!

Marssit ja etämarssit olivat jo viime vuonna suosittuja ja tarjonta monipuolistuu tänä vuonna. Tämän e-lehden ilmestyessä on jo käynnissä Pioneeriosaston järjestämä etämarssi. Suoritusaikaa on koko huhtikuu. Katso ohjeet piirin kiertokirjeestä tai toisaalta näiltä sivuilta. Aivan perinteinen marssi ei ole kyseessä, sillä marssin aikana tulee suorittaa 4 tehtävää, joista jokainen selviää annetuilla ohjeilla.

Helsingin reserviupseeripiirin järjestämä Rantojen marssi on sunnuntaina 11.4. Siinä marssitaan Luonnontieteelliseltä museolta pääosin rantoja pitkin Rastilaan ja matkalla on useita sotahistoriallisia kohteita. Liikkumisrajoituksista riippuen marssi suoritetaan joko pienissä ryhmissä yhteislähtönä tai etämarssina eri päivinä. Lisätietoja täällä.

Tänä keväänä tulee kuluneeksi 80 vuotta maaottelumarssista Suomi – Ruotsi. Silloin Suomi sai jalkeille 1,5 miljoonaa ihmistä eli jopa 40% sen ajan väestöstä. RUL on haastanut RES:in tuon tapahtuman 80-vuotis muistomarssiin, jossa matkana on 10km. Kummankin liiton jäsenten suoritukset kirjataan ja suoritusten perusteella liitot tukevat sotiemme veteraaneja. Siispä kaikki mukaan 4.-25.5.! Seuraa liiton tiedotteita ja nettisivuja.

RUL:n liittovaltuuston varapuheenjohtaja maj res Jyri Vilamo julkaisi erittäin ansiokkaan blogin liiton nettisivulla koskien NATOa. Siinä on käyty läpi Suomen mahdollisen NATO-jäsenyyden hyötyjä ja haittoja ja otettu kantaa moniin yleisiin väittämiin ja harhaluuloihinkin. Suosittelen jokaista reserviupseeria tutustumaan kirjoitukseen Suomi ja NATO, olit sitten ennakolta puolesta tai vastaan (från halvan eller jag svarar). Minusta meidän tulee olla jäsenenä läntisten kumppaniemme puolustusliitossa, tietenkin samalla panostaen reserviin perustuvaan puolustuskykyymme nykyistä enemmän.

Monet reserviupseerit ovat johtajia sa-tehtävänsä lisäksi myös töissä, taloyhtiöissä, harrastusseuroissa ja tietenkin reserviupseeriyhdistyksissä. Meillä on erinomaiset edellytykset olla mielipidejohtajia ja suunnannäyttäjiä turvallisuuspoliittisissa kysymyksissä. Kanaviemme ja yhteyksiemme kautta saamme enemmän tietoa näistä asioista kuin kansalaiset keskimäärin. Käyttäkäämme asemaamme rohkeasti! Maanpuolustuskyky ja -henki syntyvät monella muullakin tavalla kuin kertausharjoituksissa tai ampumaradalla.

Kuntavaalit ovat kesäkuussa. Kuntien asiat eivät suoranaisesti liippaa maanpuolustusta. Mutta sikäli näilläkin on aiheemme kanssa tekemistä, että monet ehdokkaat pyrkivät ensin kunnanvaltuustoihin keräämään kokemusta ja sitten myöhemmin eduskuntaan. Ja eduskuntaan olisi mielestäni hyvä saada mahdollisimman paljon reserviupseereita, aliupseereita ja muita maanpuolustushenkisiä. Minä näen äänestysmahdollisuuden jatkumona veteraaniemme taistelulle itsemääräämisoikeutemme puolesta.

Lopuksi toivon lehden kaikilta lukijoilta tilanteesta huolimatta aktiivista maanpuolustuskevättä. RUL:n asettamien tavoitteiden mukaisesti: Ammu – Liiku – Kouluttaudu ja omana lisäyksenäni – Kouluta muitakin!

Jukka Rusila

maj res

HRUP 1.varapuheenjohtaja

Jaa uutinen: