05/2017 uutiset

Zapad

Syksyn aikana on kohuttu lähialueellamme järjestetystä Zapad-harjoituksesta. Aihetta kohuun on hyvinkin. Neljä vuotta sitten Zapad-2013 harjoitusta seurasivat Krimin valtaus ja Venäjän operaatiot Itä-Ukrainassa. Perustellusti monet ovat kysyneet entä nyt? Jäävätkö venäläisjoukot Valko-Venäjälle?

Venäjää osaamattomalle zapad-sanan oikean suomenkielisen ilmaisun löytäminen on vaikeata. Nettivastaukset kertovat sanan tarkoittavan samaa kuin länsi tai lounas. Ainakin minulle zapad tarkoittaa nyt venäläistä sotaharjoitusta Venäjän länsi- tai lounaispuoleisilla alueilla.

Hommaan kuuluu myös se, että harjoituksista ei kerrota paljonkaan tai sitten niitä esitellään hyvinkin avoimesti. Tätä suurta julkisuutta toteutettiin syyskuussa 2017, kun medialle ja monelle muullekin taholle pidettiin näytösharjoitus. Tässä näytöksessä ammuttiin kaikilla mahdollisilla aseilla. Esillä olivat useasti Moskovan sotilasparaateissa olleet uusimmat taisteluvälineet, mutta nyt niillä ammuttiin oikeasti.

NATO-lähteiden mukaan ”Länsi-harjoituksia” järjestettiin jo Neuvostoliiton aikana. Tarkoituksena oli testata uusia asejärjestelmiä ja tehostaa Varsovan liiton maiden sotavoimien yhteistoimintaa sekä näyttää omaa sotilaallista mahtia. Näiden Zapad-harjoitusten huippu oli vuonna 1981, kun mukana oli 100 000 – 150 000 neuvostosotilasta ja -sotilasohjaajaa. Harjoituksessa simuloitiin silloin Saksan Liittotasavaltaan suunnattua tunkeutumisiskua.

Itsenäisyytemme alkuvuosina meillä Suomessa laadittiin mm. operatiiviset suunnitelmat VK 1, VK 2 ja R.K. 1. Lyhenteet tarkoittivat Venäjän keskitys 1, Venäjän keskitys 2 ja Ruotsin keskitys 1. Venäjän keskitys- suunnitelmia ajanmukaistettiin vielä 1930-luvulla ja jossain muodossa suunnitelmia noudatettiin syksyllä 1939, kun meillä toteutettiin YH eli Ylimääräiset Harjoitukset.

Suomalaiset VK 1 ja VK 2 olivat salaisia. Suunnitelmat oli laadittu Suomen puolustukseksi ja varmasti suunnitelmia tai ainakin niiden osia myös harjoiteltiin oikeasti joukkojen toimintana.

Neuvostoliiton ja nyt Venäjän Zapad-suunnitelmat ja -harjoitukset ovat vastaavanlaisia hyökkäys- ja puolustusvalmisteluja. Ne tietenkin voivat palvella myös pidemmälle meneviä operatiivisia toimia kuten tapahtui vuonna 2013.

Eri maiden puolustusvoimien yleisesikunnissa laaditaan konkreettisia

puolustus- ja hyökkäyssuunnitelmia. Ne ovat täysin hyväksyttyviä. Tästä on hyvänä esimerkkinä se, että kun sotien jälkeen meillä valmisteltiin ja toteutettiin aseiden hajavarastointioperaatio ei venäläinen valvontakomissio pitänyt operaatiota mitenkään erikoisena. Aseiden hajavarastointi oli venäläisten mielestä osa suomalaisten puolustusvalmistelusta.

Zapad-harjoitukset ovat osa Venäjän puolustusvalmisteluista. Virolaisilla on oma vastaava vuosittain toistuva harjoituksensa, jonka nimenä on ”Kevadtorm” eli ”Kevätmyrsky”. Samanlaisia omia puolustusvalmisteluja tekevät kaikkien maiden asevoimat.

Lauri Väättänen

Kirjoittaja on yleisesikuntaupseeri, joka seuraa maanpuolustusta ja tuvallisuuspolitiikkaa sekä muutakin maailman menoa.

Jaa uutinen: