02/2019 uutiset

Vintergatan 2019

26 -27.1 järjestettiin Ruotsissa Arlandan lähellä Kungsängenissä paikallisen Hemvärnetin vuotuinen Vintergatan 2019 pimeäammuntakilpailu, joka oli järjestyksessään jo 67. Paikalla oli Suomesta edustamassa 6 kilpailijaa joista 4 osallistui kisaan partiona ja kaksi yksilöinä. Tyyni, pilvinen ja pimeä sää helli meitä noin 6-8 asteen pakkasella koko kilpailun ajan, joten olosuhteet talviseen pimeätoimintakisaan olivat enemmän kuin kohdallaan. Rasteja oli kilpailuun suunniteltu 8, joista viimeinen oli toiminnallisempi Bangvagen siirtymisellä ja lyhyellä juoksumatkalla ampumavallin päälle valopistoolilla tapahtuvassa valaistuksessa.

Aseistuksena meillä oli AK5:set varustettuina valopistetähtäimillä. Aseiden kuittaamisen jälkeen siirryttiin pakettiautolla kohdistusrastille noin kello 18.00, jossa syntyi ainoa odotusaika koko kisan aikana. Rasteilla ammuttiin erikokoisiin tauluihin, pisimmän matkan ollessa pellolla 170 metriä ja lyhimmän metsässä 20 metriä, patruunoita käytettiin noin kuusi kpl per rasti ja välillä käytössä oli kaksi lipasta. Valaistus suorituksen ajaksi hoidettiin valopistoolilla/ pavoilla tai pelkästään valotikuin, tämä myös määritteli ajan joka suoritukseen oli käytettävissä, osa rasteista oli haastavia valotikuilla valaistujen taulujen kadotessa silmistä kun valoraketti ammuttiin.

Rasteille ei kohdistusammuntojen jälkeen syntynyt jonoa ja kisa kulki sujuvasti eteenpäin. Poiketen aikaisemmista kilpailuista kaikki rastien välit kuljettiin tällä kertaa kävellen, viimeisen rastin ollessa jo lähellä lähtöpaikkaa. Siirtymisreitit olivat selkeästi merkitty valotikuilla ja ennakkoon ajetuilla telaurilla, jotka helpottivat liikkumista niin metsässä kuin peltoaukeillakin.

Osallistujia oli 77 kilpailijaa ja heistä muodostettiin 12 neljän hengen partiota, osallistujat kilpailivat myös yksilöinä. Suomen edustajien partion Cecilia, Magnus, Tom, Joachim sijoitus oli 10. sija. Yksilökilpailussa jaettiin kaikkiaan 30 sijaa, paras kotimainen sijoitus oli Magnus Nordgrenin 12. sija. Helsingin reserviläispiirin edustajat Tomi Sarilahti ja Markku Haapala olivat yksilösarjassa jaetulla sijalla 20.

Tapahtuma itsessään oli mielenkiintoinen kokemus toimivine järjestelyineen sekä antoi näin myös ensikertaa osallistuneille ajateltavaa seuraavaa Vintergatania odottaessa.

Kuvateksti: Osallistujat vasemmalta Magnus Nordgren, Tom Ahola, Johan René (kilpailun johtaja), Markku Haapala, Cecilia Alameri, Tomi Sarilahti, Joachim MacDonald-Thom sekä Irma Palm (kilpailun sihteeri). Kuva: Irma Palm.

Jaa uutinen: