2023-03


Valmiuspäällikkö Juho Tiainen esittäytyy

Kuka: Juho Tiainen 38 v.
Siviilisääty: Avoliitossa, esikoinen syntyy kesäkuussa. Perheeseen kuuluu myös kolme koiraa, työlinjaisia Bordercollieita.
Harrastukset: Vapaaehtoinen maanpuolustus, metsälenkkeily, kivääriammunta, Brasilialainen jujutsu (aikaisemmin useita muitakin kamppailulajeja esim. Defendo ja Krav Maga), pelaaminen ja rullalautailu.
Sotilasarvo: Reservin alikersantti

Reserviläishistoriaani:

Varusmiespalveluksen suoritin Vekaranjärvellä 2005–2006 Kymen pioneeripataljoonassa.

Seuraavaan reserviläistapahtumaan tästä, täytyykin kelata yli kymmenen vuotta eteenpäin aina vuoteen 2019 asti. Olin innostunut johtamisesta ja alkanut opiskelemaan sitä töiden ohessa, siinä samalla aloin pohtimaan miten nykypäivänä Puolustusvoimissa ja reservissä koulutetaan poikkeusolojen johtajia ja onko se linjassa siviilin johtamisoppien kanssa. Hakeuduin ensin MPK:n SPOL peruskurssille ja sen innostamana MPK:n tarjoamaan johtajakoulutukseen, sekä maakuntakomppanian perusteet kurssille.

Hyvin pian huomasin, että johtamiskoulutus olikin maanpuolustuksessa jopa edellä siviilipuolen koulutusta ja toisin kuin siviilissä yleensä, reservin koulutuksissa pääsee ponnistamaan johtamistaitojaan vaativissa, mutta samalla turvallisissa olosuhteissa ja vielä lopuksi saat toiminnasta kehittävää palautetta, millä johtamistaito kasvaa valtavasti niin reservissä, kuin siviilissäkin. Vuodesta 2022 lähtien olen toiminut myös Keski-Uudenmaan maakuntakomppanian tukiyhdistyksen, Pistin ry:n hallituksen jäsenenä ja saman vuoden lopussa suoritin Miehistöstä aliupseeriksi reservissä -kurssin.

Venäjän brutaali terroristinen hyökkäys ja heidän suorittamat raakuudet Ukrainassa vuonna 2022 herättivät ajatuksen, että haluan tehdä enemmän kuin vain harrastaa maanpuolustusta.

Erilaisia vaihtoehtoja punnitessa, aukeni paikka valmiuspäällikkönä MPK:n palveluksessa ja päätin hakeutua tehtävään.

Nyt puoli vuotta myöhemmin voin sanoa varmuudella, että tein oikean päätöksen hakeutuessani juuri tähän tehtävään. Tässä tehtävässä pääsee konkreettisesti vaikuttamaan reservin koulutukseen ja sitä kautta koko suomen puolustuskykyyn merkittävissä määrin. Vapaaehtoisen maanpuolustuksen harrastamisessa ja sen parissa työskentelyssä myös merkityksellisyys on jatkuvasti läsnä.

Jatkuvasti tarve erilaisille osaamiselle kasvaa ja uskon vakaasti, että jokaiselle halukkaalle löytyy sitä juuri itselle mielekästä tehtävää vapaaehtoisen maanpuolustuksen parissa.

Parasta työssäni on kuitenkin seurata viikonloppuisin, miten useat sadat vapaaehtoiset reserviläiset ja siviilit saapuvat paikalle Santahaminaan ja alkavat pyörittämään tätä mahtavaa koulutuskoneistoa mitä olemme kuukausia yhdessä vapaaehtoisten ja Puolustusvoimien kanssa valmistelleet.

On mahtavaa päästä näkemään miten hyvällä asenteella ja todellisella halulla vapaaehtoiset toimijat ja kurssilaiset toteuttavat viikonlopusta toiseen. Iso kiitos kaikille toimintaan osallistuneille.

Aiemmalla työurallani olen toiminut kaupan alalla, ICT:n, kunnossapidon ja logistiikan toimihenkilötehtävissä.
Muutin takapenkillä pois Nummi-Pusulasta vuonna 1995 ja palasin sinne vuonna 2022 (nykyisin Lohja) kuskin penkillä istuen ja siitä varmasti vastuualueeni Länsi-Uusimaa sekä Espoo ja Kauniainen tulivat kirjatuksi myös tehtäväkuvaani.

Ohessa vielä nykyinen toimenkuvani MPK:n Etelä Suomen piirin valmiuspäällikkönä:

• Länsi-Uudenmaan & Espoon ja Kauniaisten reserviläisten osaamisen kehittäminen, rekrytoiminen ja yhteydenpito reserviläisjärjestöihin sekä MPK:n tuen osoittaminen vastuualueensa paikallisjoukoille ja niiden harjoituksiin
• Kouluttajapooleista ohjaaminen kouluttajakursseille (K1, K2, K3 & keskitetty kouluttajakoulutus) ja kurssin käyneiden reserviläisten harjaannuttamisen varmistaminen kouluttajatehtävissä, kurssinjohtajina & harjoituksenjohtajina
• Sisäampumasimulaattori (SAS) -ryhmän kokoaminen ja johtaminen
• Virtuaalinen koulutusympäristö (VKY) -ryhmän kokoaminen ja johtaminen
• Panssarintorjunta mukaan lukien keskitetty kouluttajakoulutus, taistelukoulutusyksiköt, pioneeri, huolto ml. perusyksikön vääpelikurssi, lentotiedustelu, aluesuojauksen karttaharjoitus, kulunvalvontapaikka poliisin virka-apuna & riskienhallinnan perusteet kurssinjohtajille -verkkokurssit
• MPK:n reserviläiskouluttajien asettaminen Kaartin jääkärirykmentin tueksi kertausharjoituksiin ja puolustusvoimien vapaaehtoisiin harjoituksiin
• Intti tutuksi -oppilaitosyhteistyö, jota Uudenmaan aluetoimisto johtaa Kaartin jääkärirykmentissä
• Miehistöstä aliupseeriksi reservissä -kurssi
• MPK:n lähitaistelun koulutusohjelma.

Juho Tiainen
Valmiuspäällikkö
Etelä-Suomen Maanpuolustuspiiri

Jaa uutinen: