02/2019 uutiset

Uuden Päivän Rahasto – 100 vuotta tukea maanpuolustukselle

Uuden Päivän Rahasto perustettiin 100 vuotta sitten vahvistamaan kaikin tavoin juuri itsenäistyneen Suomen maanpuolustushenkeä.  Rahasto on näiden vuosien aikana tukenut maanpuolustusjärjestöjä, tuottanut useita Suomen turvallisuuspolitiikkaan liittyviä televisio-ohjelmia ja avustanut maanpuolustukseen liittyvän historian kirjoittajia sekä tukenut maanpuolustukseen liittyvien museoiden toimintaa ja markkinointia.

Rahasto syntyi, kun vahvasti Suomen itsenäisyyttä ajanut nuorten akateemisten miesten perustama sanomalehti Uusi Päivä lopetti ilmestymisen 1918 ja sen varallisuus säätiöitiin. Uusi Päivä oli Uuden Suomettaren rinnalla ilmestynyt iltapäivälehti, jonka tavoitteena oli kaikin tavoin edistää itsenäisyysaatetta. Säätiön tehtäväksi määriteltiinkin maanpuolustushengen vahvistaminen ja Suomen turvallisuuteen liittyvien arvojen tukeminen.

Säätiö on vuosittain tukenut mm. Kadettikunnan toimintaa ja viime vuosina erityisesti hanketta ”Suomi kylmässä sodassa” -tietopankin uudistamiseksi. Usean vuoden ajan on tuettu Talvisodan virtuaalisen tietokeskuksen toteuttamista. Kolmas suuri projekti oli Suomen itsenäistymisen vaiheita ja P.E.     Svinhufvudin elämäntyötä käsittelevän internetsivuston rakentaminen. Säätiö on osallistunut myös useiden sotahistoriallisten ja turvallisuuspoliittisten videofilmien tuotantoon ja jakeluun mm. historian ja yhteiskuntaopin opettajille käytettäväksi lukioiden opetustoiminnassa.

Puolustusvoimien museaalista toimintaa on avustettu mm. RUK:n museota, Ilmatorjuntamuseota, Tykistömuseota, Jalkaväkimuseota ja Forum Marinumin merivoimien museoalusten saneerausta.

Rahaston hallituksessa ovat puheenjohtajana Johannes Koroma ja jäseninä Pasi Kesseli, Pentti Kivinen, Arto Mäenmaa ja Pekka Visuri. Rahaston asiamies on Raimo Ilveskero.

Jaa uutinen: