04/2020 pääkirjoitus

Turpotietäjä-kilpailu käynnistyy lokakuussa

Ensimmäinen valtakunnallinen Turpotietäjä-kilpailu järjestetään 8.10.2020 lukioissa eri puolilla Suomea. Tavoitteena on innostaa nuoria perehtymään turvallisuuspolitiikkaan ja kokonaisturvallisuuteen liittyviin kysymyksiin. Kilpailun järjestävät Reserviläisliitto ry ja Suomen Reserviupseeriliitto ry yhteistyössä Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry:n ja Kadettikunta ry:n kanssa.

Nuorten maanpuolustustahto on tutkimusten mukaan muita ikäryhmiä alhaisemmalla tasolla. Kilpailun ideana on herätellä nuoria pohtimaan laaja-alaisesti turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä. Monet lukiolaisista suorittavat asepalveluksen muutaman vuoden päästä, joten näihin asioihin on tärkeä perehtyä jo tässä elämänvaiheessa, taustoittaa kilpailua Reserviläisliiton varapuheenjohtaja Terhi Hakola.

Lukioiden käytössä olevan Abitti-järjestelmän kautta toteutettavan kokeen järjestämisestä vastaavat mukaan ilmoittautuneiden koulujen opettajat, mutta koevastausten arvostelun hoitavat järjestöjen maakunnalliset raadit. Kilpailu perustuu yhteiskuntaopin kurssiin YH3, mutta lisäksi tukeudutaan muihin yhteiskuntaopin ja historian kursseihin sekä Kadettikunnan ylläpitämään Turvallisuuspolitiikan tietopankkiin.

Kilpailu huipentuu korkean profiilin finaaliin

Alkukilpailussa palkitaan jokaisen osallistuvan lukion kolme parasta vastaajaa, maakunnan parhaat tietäjät sekä maakunnan paras lukio. Valtakunnan parhaat Turpotietäjät kutsutaan Helsingissä 30.11.2020 järjestettävään finaaliin, johon sisältyy kirjallinen ja suullinen osuus. Säätytalolla toteutettavassa loppukilpailussa arvovaltainen raati nimeää kolme parasta tietäjää, jotka palkitaan 1000, 500 ja 250 euron stipendeillä.

Pyrkimyksenä on kohottaa nuorten maanpuolustustahtoa ja vahvistaa yleiseen asevelvollisuuteen sekä suureen reserviin pohjautuvan puolustusjärjestelmämme toimintaedellytyksiä. Tarkoituksena on myös avata suomalaisille uusia mahdollisuuksia olla mukana vapaaehtoisessa maanpuolustustyössä, kertoo varapuheenjohtaja Hakola.

Suomessa toimi vuonna 2018 yli 380 oppilaitosta, jossa annettiin lukiokoulutusta. Näistä 36 antoi koulutusta ruotsiksi. Tutkintotavoitteisessa lukiokoulutuksessa oli yhteensä 103 400 opiskelijaa.

Kaksikielisen Turpotietäjä (Säkpolvetare) -kilpailun internetsivut löytyvät osoitteesta www.turpotietaja.fi. Kilpailuun voi vastata suomeksi tai ruotsiksi. Kilpailuun tulee ilmoittautua 27.9. mennessä Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry:n internetsivuilta löytyvän lomakkeen kautta.

Lisätietoja asiasta antavat Reserviläisliiton varapuheenjohtaja Terhi Hakola 050 350 8020 tai terhi.hakola@reservilaisliitto.fi, toiminnanjohtaja Olli Nyberg, 040 064 0755 tai olli.nyberg@reservilaisliitto.fi ja Suomen Reserviupseeriliiton toiminnanjohtaja Janne Kosonen 050 581 0819 tai janne.kosonen@rul.fi.

Lähde: Reserviläisliitto

Jaa uutinen: