04/2020 puheenvuoro

Syksyn toiminta alkaa

 

Nyt, kun aloittelemme syksyn reserviläistoimintaa, voimme olla tyytyväisiä siihen, että kesäkuukausina pystyimme avaamaan toimintaamme: koulutuksia ja kilpailuita. Ampumapuolella pystyttiin ulkoradoilla palaamaan hyvin lähellä normaalia oleviin suoritteisiin. Myöskin kursseilla ja koulutuksissa voitiin hyödyntää ulko-olosuhteiden tarjoamia mahdollisuuksia toimia pandemiaohjeistuksen mukaisesti. Maastomarsseja järjestettiin etäsuoritteina, jolloin vältettiin suuret kokoontumiset. Varmaan tulevaisuudessakin etäsuoritukset tulevat olemaan suosittuja, koska ne mahdollistavat toiminnan kullekin osallistujalle sopivimpaan aikaan.

Nyt koulujen alkaessa näyttää siltä, että yhteyskunnan yleinen avautuminen rajoituksista ja matkailun mahdollistuminen useampaan kohteeseen on lisännyt sairastuneiden määrää. Yhäkin on tärkeää, että kukin perusteellisesti harkitsee toimintaansa niin päivittäisessä elämässä kuin matkailun ja suurempien kokoontumisten osaltakin. Mikäli päivittäinen sairastuvuus jatkaa kasvuaan, on nähtävissä että rajoituksia tullaan palauttamaan.

Olisi toivottavaa, että viranomaiset pystyisivät antamaan selkeitä määräyksiä suositusten lisäksi. Tästä on matkailukaranteenien osalta jo selviä viitteitä. Päivittäisessä toiminnassa on paljon parantamisen varaa ja selvästi näkee, ettei pelkkä suosittelu tuo ryhtiä tekemisen tapoihin. Meillä on naapurimaassa valitettava esimerkki suositusten helposta unohtamisesta; samoin on käynyt kohdakkoin suomalaisten höllennetyn vapaa-ajanvieton ja matkailun yhteydessä. Onkin tärkeää, että reserviläistoiminnassa toimitaan niin, ettei aiheuteta kohonnutta sairastumisen riskiä.

Piirien sisäampumaradan ohjeistusta on päivitetty alentuneen sairastuvuuden mukaan. Kuitenkin niin, että huolehdimme yhä kunkin ampujan terveydestä suorituksen aika mahdollisimman hyvin. Toivon radan käyttäjiltä ymmärrystä nykyisen tilanteen vaatimusten suhteen. Siinäkin tapauksessa, että tilanteen ja valtiollisen ohjeistuksen mukaan voimme vielä joutua pahimmassa tapauksessa rajoittamaan radan käyttöä.

Reserviläisliiton toiminnassa syyskaudella 2020 on ohjelmassa lähiaikoina ampumamestaruuskilpailut, jotka järjestetään sekä Kouvolassa että Hollolassa.

Myöskin TURPO-tietäjäkilpailu (koululaisten turvallisuuspoliittinen tietokilpailu) pyritään järjestämään lokakuussa koulujen poikkeukselliseen lukukauteen sovitettuna. Myöhemmin syksyllä Reserviläisliiton vuosikokouksen ohjelmassa on myös liitonpuheenjohtajan valinta. Ilpo Pohjola on ilmoittanut olevansa käytettävissä, halukas ja hyvin motivoitunut jatkamaan seuraavan kaksivuotiskauden ajan.

Piirimme kevätkokous järjestettiin 9.6. Kokous pidettiin hybridi -muotoisena. Paikalla Töölön auditoriossa oli yhdistysten edustajia valtakirjalla ja samoin ilahduttavan moni etäyhteyden kautta. Näin toimien kokoukseen osallistui vähintäänkin yhtä monta jäsentä, kuin aiempiin normaaliolojen kokouksiin. Etäosallistumisen mahdollistamista kannattaa harkita myös tulevaisuudessa; normaaliaikoinakin. Kiitokset osallistuneille ja kokouksen järjestäneelle toiminnanjohtajallemme; Jari Gerasimoffille.

Puolustusvoimat on siirtynyt varusmies ja vapaaehtoisten naisten koulutuksessa poikkeusjärjestelyihin jo keväällä. Asepalveluksessa olevien ja heidän perheidensä yhteenkuuluvuutta on parannettu monin tavoin. Viimeisimpänä uutena asiana lienevät sotilasvalojen järjestämiset siten, että niitä voi seurata netin kautta.  Puolustusvoimien toiminta niin oman koulutuksensa osalta kuin osallistuen koko yhteiskunnan pandemian torjuntaan on ollut hatunnoston arvoinen suoritus!

Syyskautemme alkaa monien koronasta johtuvien epävarmuuksien vallitessa. Kuitenkin jo kevätkaudella opimme, että yhdistykset pystyvät ylläpitämään toimintaansa näissä haastavissa oloissakin. Toki joudumme koko ajan säätämään toiminnan sykliä tautitilanteen mukaisesti ja mahdollisuuksien rajoissa korvaamaan fyysiset kohtaamiset etätapaamisilla, mikäli näin toimiminen on välttämätöntä. Kiitokset kaikille reserviläisaktiiveille ja heidän yhdistyksilleen, jotka näissä haastavissa olosuhteissa ovat kyenneet toimimaan vapaaehtoisen maanpuolustuksen ja Suomen puolesta!

Hyvää syksyn alkua jäsenillemme ja yhteistyökumppaneillemme!

puheenjohtaja@helresp.fi

Jaa uutinen: