2022-03

Sininen Reservi ry:n juhlavuosi on alkanut

Vapaaehtoisen meripuolustuksen valtakunnallinen yhteistyöorganisaatio, täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Sininen Reservi ry:n jäsenmäärä on toimintavuosien aikana lisääntynyt perustamishetken seitsemästä jäsenyhdistyksestä nykyiseen 37 yhdistykseen ja yli 5500 henkilöjäseneen. Tavoitteemme on lisätä merellä ja rannikolla toimivien reserviläisyhdistysten, kiltojen ja Rannikkosotilaskoti-yhdistyksen yhteistoimintaa sekä tukea koulutusta. Sininen Reservi ry jäsenyhdistyksineen tuo vapaaehtoista voimaa merelle ja rannikolle. Merkittävimmät yhteistyökumppanimme ovat merivoimat joukko-osastoineen, Rajavartiolaitoksen merivartiostot ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen meripuolustuspiiri.

1990-luvun alkupuolella pääkaupunkiseudulla toimivat laivastotaustaiset reserviläisyhdistykset halusivat kehittää yhteistoimintaa. Ensimmäisiä keskusteluja oli käyty vuonna 1993 ja näihin osallistuivat Helsingin Laivastokilta ry (nyk. Suomenlahden Laivastokilta), Helsingin Merireserviläiset ry (nyk. Merireserviläiset ry) ja Helsingin Reservimeriupseerit ry. Merkittävä yhdistävä tekijä oli Helsingin Laivastokillan käytössä Katajanokalla ollut kerhotila, nimeltään messi. Helsingin Merialiupseerit ry ja Helsingin Reservimeriupseerit ry pääsivät alivuokralaisiksi Katajanokalle.

Ennen yhdistyksen virallista perustamista, toimintaa toteutettiin Merireservin ja myöhemmin Sinisen Reservin nimellä. Toiminta painottui vahvasti vapaaehtoiseen meripuolustuskoulutukseen. Rekisteröimättömän Sinisen Reservin paikallisia toimijoita olivat Suomenlahden ja Saaristomeren laivueet sekä niissä toimineet paikalliset yhdistykset Helsingissä ja Turussa. Koulutus toteutettiin tiiviissä yhteistyössä silloisen Maanpuolustuskoulutus ry:n ja erityisesti sen alaisen Meripuolustuspiirin kanssa.

Tätä toimintaa tuki merkittävästi jo silloin Reserviläisten Merisäätiö sr eli nykyinen Meripuolustussäätiö sr. Tämä tuki mahdollisti toiminnan käynnistämisen. Säätiö on edelleen Sininen Reservi ry:n tärkein tukija. Toimintaamme ovat vuosien varrella tukeneet myös Rannikkotykistösäätiö sr, URLUS-säätiö sr ja Maanpuolustuksen kannatussäätiö sr.

Sininen Reservi ry:n perustamiskokous järjestettiin 17.5.1997 Merisotakoululla, Suomenlinnassa. Yhdistyksen seitsemän perustajaa olivat Helsingin Laivastokilta ry, Helsingin Reservimeriupseerit ry, Helsingin Merireserviläiset ry, Kymen Laivastokilta ry, Rannikkosotilaskotiyhdistys ry, Turun Laivastokilta ry, Turun Rannikkotykistökilta ry ja Turun Reservimeriupseerit ry.

Juhlavuoden ajalle suunniteltuja tapahtumia ovat neljä juhlaesitelmää, jotka keskittyvät yhteistyökumppaniemme toimintaan, juhlajumalanpalvelus sekä juhlavastaanotto ja -illallinen. Toimintaansa juhlivan Sininen Reservi ry:n historiaa käsittelevä kirja ilmestyy juhlavuoden aikana. Ajantasaiset tiedot juhlavuoden tapahtumista löytyvät www.sininenreservi.fi -sivustolta.

Juhlavuoden aikana jatkuvat myös suositut webinaarit ajankohtaisista aiheista ja jäsenyhdistysten infoillat. Sinisen Reservi ry:n viisi ampumapäivää mahdollistavat reserviläisen ampumataidon ylläpitämisen. Lisäksi toivomme, että tuleva purjehduskausi on aktiivinen niin jäsenyhdistyksiemme omille veneille kuin MPK:n omistamille linnakeveneille ja öljyntorjuntavene Pia Elisabethille. Vuotuinen Meritaitokilpailu toteutuu syyskuussa Merisotakoululla, Suomenlinnassa.

Teksti ja kuvat: Mika Kuutti

Jaa uutinen: