05/2018 uutiset

Senioriupseerien syysseminaari

Helsingin Reserviupseeripiirin Senioriupseerien perinteinen syysseminaari järjestettiin uusitulla Katajanokan Kasinolla 25.10.2018. Seminaarin teemana oli ”Suomen 30-vuotinen Vapaussota 1917–1947”.

Seminaariyleisöä.

Seminaarin avasi kerhon  puheenjohtaja Seppo Kulmala, joka puheenvuorossaan myös kertoi Senioriupseerien kerhon historiasta, toiminnasta ja taloudesta. Avausesitelmän piti seminaarin puheenjohtajana toiminut professori Martti Häikiö. Hänen teemanaan oli ”vapaussodasta sisällissodaksi 1917-1918”.

Puheenjohtaja Seppo Kulmala.

Martti Häikiö

Dosentti Touko Perko puhui aiheesta ”haastaja Saksasta; von der Goltz ja Mannerheim”. Hän käsitteli Saksan intervention kehitystä, Itämeren divisioonan tuloa, sen toimintaa ja merkitystä. Perko puhui myös saksalaisten vaikutuksesta Suomessa 1918 sekä kreivi Rüdiger von der Goltzin ja vapaaherra Gustav Mannerheimin suhteista.

Touko Perko

Professori Henrik Meinanderin esityksen aiheena oli Mannerheim, vapaussota, Saksa ja Venäjän sisällissota. Hän käsitteli Mannerheimin toimintaa ylipäällikkönä 1918 sekä valtionhoitajana. Esityksessä käsiteltiin myös Mannerheimin toimintaa ”Tsaarin Venäjän palauttajana” ja Suomen epävirallista edustamista länsivalloissa.

Henrik Meinander

Professori Ohto Manninen käsitteli jääkäriliikettä ja jääkäreiden merkitystä Suomen omien puolustusvoimien synnyssä.

Ohto Manninen

Eversti evp Pekka Visuri puhui otsikolla ”Suomen 30-vuotinen vapaussota 1918-1948”. Puheessaan Visuri tavallaan veti yhteen illan aikana käsitellyt aiheet ja piirsi laajan kaaren vapaussodan tapahtumista aina toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan saakka.

Pekka Visuri

Seminaarin lopuksi nautittiin RUL:n, Helsingin Reserviupseeripiirin ja Senioriupseerien kerhon tarjoama kerhopala.

Teksti ja kuvat: Ossi Ikonen

Jaa uutinen: