06/2017 uutiset
RUK -kurssien 48 ja 148 viimeinen kummikurssilounas
Reserviupseerikurssi RUK 148 Nuijamiehet on vuodesta 2007 alkaen tarjonnut kurssin RUK 48 veteraaneille lounaan veteraanien kurssin päättymispäivänä, viimeksi Katajanokan Kasinolla 8.11.2017. Kurssi 48 järjestettiin välirauhan aikana heinä-marraskuussa 1940 ja kurssi 148 ETYK-konferenssin alla huhti-heinäkuussa 1975.
Molemmat kurssit ovat niin sanottuja kenraalikursseja. Kenraali Ensio Siilasvuo oli kurssin 48 oppilaita. Kurssilla 148 on tässä suhteessa hallussaan tiettävästi jopa ennätys. Nuijamies-kurssin käyneistä peräti neljä henkilöä kuului vielä jokin aika sitten aktiivipalveluksessa olevaan kenraalikuntaan.
Aika on harventanut kurssin 48 kummien määrää niin, että heistä vain Kajaanissa vuonna 1919 syntynyt Kalevi Ignatius pääsi lokakuussa mukaan viimeiselle kummikurssilounaalle.
Kalevi Ignatius on hyvä esimerkki jatkosodan käyneestä reserviupseeripolvesta. Hän sai ensikosketuksensa omaan aselajiinsa pioneereihin jo akateemisen suojeluskunnan linnoitustalkoissa Kämärällä elokuussa 1939. Talvisodan sytyttyä hänet kutsuttiin varusmiespalvelukseen ja heinäkuussa 1940 tuli käsky Reserviupseerikouluun. RUK oli siirtynyt tuolloin sodan vuoksi Haminasta Niinisaloon. Pioneerina Ignatius päätyi kuitenkin suorittamaan kurssiaan Korialle.
Jatkosota vei Ignatiuksen mm. Vuosalmelle, Äyräpäähän, Viipuriin, Maaselän Kannakselle, Kostamukseen, Porajärvelle ja Tolvajärvelle. Hän osallistui myös Karhumäen valtaukseen. Kotiutuminen tapahtui yleisen kotiuttamisen yhteydessä 23.11.1944. Palvelusaikaa ehti kertyä 3v 5 kk ja 6 päivää.
Sodan jälkeen Ignatius opiskeli diplomi-insinööriksi ja palveli koko työuransa Enso-Gutzeit Oy:tä. Vielä RUK:n täyttäessä runsaat kaksi vuotta sitten 95 vuotta yliluutnantti Kalevi Ignatius johti kurssinsa edustajana noin 2.000 muun reserviupseerin ohimarssia.
Kuvassa Kalevi Ignatiuksen kanssa vasemmalla nuijamiehet kapteeni (evp) Juha Tetri ja vara-amiraali (evp), viimeksi Pääesikunnan päällikkönä toiminut Juha Rannikko. Oikealla kurssin 148 oppilaskunnan puheenjohtaja ylil (res) Juhani Wiio sekä isänsä saattajana ja sittemmin kokoonkutsujana joukkoon liittynyt, YK:n Suomen pataljoonassa Kyproksella palvellut kapteeni (res) Pekka Jokela kurssilta 129.
Taustalla näkyvässä taiteilija Antti Favénin maalaamassa taulussa Mannerheim esikuntineen katselee Vehmaisissa vuoden 1918 sodan jälkiä. Marskin vieressä seisoo Kalevi Ignatiuksen isän serkku, kenraali ja päämajoitusmestari Hannes Ignatius.
Tarina kertoo, että kenraali Ignatiuksen silmät seuraavat katsojaa, katsoi hän taulua mistä suunnasta tahansa. Myös Mannerheimin kenkien kerrotaan kääntyvän katsojan suuntaan. Favén aloitti taulun maalaamisen vuonna 1918 ja viimeisteli sen vuonna 1940.
Kummilounaskuvan tallensi Kalevi Ignatiuksen poika, saattajana toiminut majuri (res), ylihermanni Jorma Ignatius RUK:n kurssilta 125.
Juhani Wiio
Jaa uutinen: