2022-02

Reservin kouluttaminen on MPK:n toiminnan ydin

Pasi Raatikainen, Valmiuspäällikkö, ESMPP

Maanpuolustuskoulutus (MPK) tarjoaa koulutusta kaikille, jotka ovat kiinnostuneita sotilastaitojensa tai yleisten turvallisuustaitojensa ylläpitämisestä, kehittämisestä ja laajentamisesta. MPK:n kursseille voi osallistua matalalla kynnyksellä kaikki sotilaista siviileihin ja sukupuolesta riippumatta. Kaikille kansalaisille suunnatut ensiapu-, erätaito- ja sekä maastossa liikkumisen kurssit ovat tärkeää osaamista jokaiselle.

Toimintamme ytimessä on reservin kouluttaminen. Saamme Puolustusvoimilta perusteet, minkä tyyppisiä Puolustusvoimien reserviläisjoukkoja ja sotilasaiheita tulisi kouluttaa. Etsimme niille vapaaehtoisista sitoutuneista kouluttajistamme kurssinjohtajat ja kouluttajat sekä tuemme heitä koulutusten suunnittelussa ja toteutuksessa. Käytössämme on Puolustusvoimien materiaalia, varustusta sekä kalustoa.

Tiedonhalu kasvussa Ukrainaan kohdistuneen hyökkäyksen myötä

Työhöni valmiuspäällikkönä kuuluu monipuolisesti erilaisia tehtäviä. Ohjaan kouluttajakoulutuksessa olleita sekä kursseille tulevia eri asioissa. Tehtäväni on mm. varmistaa osaltani, että paikallispuolustukseen saadaan hankittua ja koulutettua kyvykkäitä reserviläisiä. Tehtävänäni on toimia yhdessä Puolustusvoimien edustajan kanssa reserviläisten nousujohteisen koulutuksen ohjaajana. Tässä erityisesti luottamukselliset ja toimivat suhteet Puolustusvoimien henkilöstöön edesauttavat. Yhteydenpito aluetoimiston henkilöstön kanssa on päivittäistä.

Näkemystäni kaivataan myös kurssien sisällöistä ja käytettävästä kalustosta sekä miten toimia, jos harjoitukseen tulevalla on perheessä koronaoireita. Upeaa työssäni on, että pääsen oppimaan itselleni uusien aselajien ja koulutushaarojen asioita. Suunnittelen myös paikallispuolustusjoukkojen rekrytointitarpeita ja joukon käytettävyyttä.

Erityistä painoa työlleni antaa reserviläisten neuvominen. Tiedonhalua ja maanpuolustustahtoa on ollut todella paljon helmikuun 24. päivän tapahtumien jälkeen. Reserviläisiä kiinnostaa nyt erityisesti maakuntakomppanioiden toiminta sekä oma sijoitus ja miten siihen voi vaikuttaa kursseilla käymisellä. Myös kansalaisilta tulee paljon yhteydenottoja, miten voi osallistua vapaaehtoiseen maanpuolustukseen, jos ei ole varusmiespalvelusta taustalla. Tapoja on monia, katso siis alla oleva ohjeistus:

Miten voin osallistua vapaaehtoiseen maanpuolustukseen?

  • Tutustu MPK:n toimintaan: Etusivu – MPK
  • Katso läpi koulutuskalenterin tarjonta: www.mpk.fi/koulutuskalenteri ja hakeudu sinua kiinnostaville kursseille. Luontevinta on etsiä aiheita varusmiesaikana saamasi erikoiskoulutuksen tai nykyisen SA-sijoituksesi perusteella.
  • Jos sinulla ei ole varusmieskoulutusta taustalla, voit hakeutua silti sinua kiinnostaville kursseille, joilla ei vaadita varusmiespalvelusta taustalla. Näitä ovat esimerkiksi: maastotaidot- ja selviytymiskoulutus, kyber- ja informaatioturvallisuuskoulutus sekä erilaiset verkkokoulutukset
  • MPK järjestää kursseja myös erikseen naisille ja nuorille, joilla voi tutustua varusmiespalvelukseen ja maanpuolustukseen
  • Lisääntyneen kiinnostuksen takia monet kurssit ovat täynnä, mutta uusia kursseja ja lisäpaikkoja kursseille perustetaan koko ajan. Pidä siis koulutuskalenteria silmällä.
  • Jos sinua kiinnostaa maakuntajoukkoihin hakeutuminen Etelä-Suomessa, voit olla yhteydessä sähköpostitse: etela-suomi@mpk.fi
  • Viimeisenä vinkkinä kaikille: kehitä ja ylläpidä fyysistä suorituskykyäsi

Raatikainen on työskennellyt sotilaallisen maanpuolustuksen, asiakaspalvelun, henkilöstö- ja organisaatiokehittämisen, koulutuksen ja yritysturvallisuuden parissa.
Raatikainen on pääkouluttajana myös tällä hetkellä televisiossa näytettävässä ”Komppania Ketonen & Gustafsberg” tosi-tv-ohjelmassa, jossa 10 julkisuudesta tuttua henkilöä kilpailee armeijamaisissa olosuhteissa. Sarja on kuvattu Santahaminassa kesällä 2021.

Kirjoitus on julkaisu alun perin Kaartin jääkärirykmentin blogissa 31.3.2022.

Jaa uutinen: