2022-03

Reserviläispiirin hallituksen terveisiä

Eerik Tuovinen Helsingin Seudun Reserviläispiirin hallituksesta lähettää terveisensä ja kertoo mietteitään reserviläisten hyvinvoinnista ja liikunnan merkityksestä maanpuolustuksen kannalta.

Suomessa eletään todella jännittäviä aikoja nyt toukokuussa 2022. Eurooppaa järkyttänyt sota ei osoita loppumisen merkkejä, samalla kun keskustelu maamme puolustuksen tulevaisuudesta on muuttanut muotoaan perusteellisesti. Suomi tulee käyttämään puolustukseensa enemmän varoja kuin koskaan ja samalla yhteistyömme kansainvälisissä operaatioissa tulee vain kasvamaan.

Tämän kaiken mylleryksen keskellä yksi seikka ei ole kuitenkaan muuttunut eikä muutu: varusmiespalvelukseen nojaava puolustuksemme. Itse asiassa tämä puolustuksemme kivijalka tulee korostumaan nyt lähivuosina, kun suurempien määrärahojen ansioista myös kertausharjoitusten määrä tulee lisäntymään.

Kaikki tämä on myös näkynyt piirimme aktiivisuudessa: vuonna 2022 uusia jäseniä on tullut valtavasti ja useat ampumavuorot sekä harjoitukset ovat täynnä. Jokaisen panos on tärkeä ja uusia toimitsijoita tullaan varmasti tarvitsemaan. Samalla, kun jäsenistölle tarjotaan sisältöä on yksi osa-alue myös keskiössä: liikunta – ja hyvinvointi.
Suomen laajan reservin toimintakykyä ylläpitää kaluston sekä harjoittelun lisäksi jokaisen yksittäisen reserviläisen oma hyvinvointi. Viime vuosien ajan esimerkiksi varusmiesten kuntotasot ovat olleet laskusuunnassa ja ääripäät ovat korostuneet entisestään. Reserviläisemme pysyvät kuitenkin aktiivisessa reservissä vähintään 50-vuotiaiksi, monet 60-vuotiaiksi saakka. Kyseessä ei täten ole lyhyt ajanjakso, vaan suuri osa yksilön elämästä.

Kun miettii, mitä kaikkea reserviläinen voi tehdä oman kuntonsa eteen, asiaa tulee lähestyä luovasti. Jokainen pienikin aktiviteetti on hyväksi: kauppareissusta imurointiin, työmatkasta pyörällä ihan kävelyretkeen asti. Sitten, kun kyseessä on aktiivinen harjoittelu on syytä edetä tavoitteissa vähitellen ja lisätä rasitusta asteittain. Moni aloittaa liian kovaa, ei tee sopivia toimenpiteitä, kuten lämmittelyjä tarpeeksi hyvin ja seurauksena voi olla rasitusvamma tai pahimmillaan loukkaantuminen.

Siksi reserviläisen liikunnassa ja hyvinvoinnissa on syytä olla itselleen armollinen ja lähestyä välillä asiaa huumorillakin. Kuten aikamme reservissä, myös aika mitä kuntoiluun sekä liikuntaan löytyy, on pitkä. Asiaa edistää myös se, että reservimme suuren koon takia porukassa on monia, joiden kanssa on mahdollista käydä liikkumassa mitä erilaisimmissa muodoissa. Nyt pelkästään toukokuussa on tulossa useita liikuntapahtumia, kuten Reserviläisurheiluliiton RESUL Four Day March, jossa jokainen voi käydä vapaasti testaamassa marssikuntoaan.
Ja mikä tulee suorituskykyyn, jokaisella on oma käsityksensä kunnostaan. Mikäli haluaa nähdä konkreettisesti oman tasonsa, on nykyään mahdollisuus myös kuntotesteihin, joita järjestetään ahkerasti pääkaupunkiseudulla. Kaikki tämä osoittaa sen, kuinka monia vapaaehtoisia pelkästään meidän toimialueellamme on.

Nyt siis kevään jatkuessa ja sään lämmetessä meistä jokainen voi tarkastaa mahdollisuuttaan osallistua nyt erilaisiin liikuntatapahtumiin tai liikkua myös omillaan. Jokaisen jäsenemme hyvinvointi on niin piirimme kuin yhteiskuntammekin eduksi. Siksi kannustamme jokaista nyt koettelemaan itseään tai aloittamaan kenties jopa uuden liikuntaharrastuksen. Jokaisen panos on arvokas ja jokainen omalla tahdillaan. Se on tahto joka ratkaisee ja itselleen sopiva lähestymistapa joka tuottaa tulosta. Sitä ei koskaan tiedä, jos ei kokeile!

Piirihallituksen terveisin

Eerik Tuovinen
HELRESP varapuheenjohtaja

Jaa uutinen: