2022-02

Reserviläisen muistilista varautumiseen

Jokaisen kannattaa varautua siihen, että tavallinen arki häiriintyy onnettomuuden tai poikkeustilanteen takia. Varautuminen on ennaltaehkäisyä ja harjoittelua siltä varalta, että jokin riski toteutuu. Vakavissa poikkeustilanteissa viranomaiset eivät ennätä heti kaikkien avuksi, vaan kohdistavat voimavaransa eniten avun tarpeessa olevien auttamiseen. Reserviläistoimintaan kuuluvat olennaisesti sotilastaitojen ylläpito, urheilu, suunnistus, eräily ja metsästys sekä ampumisen harjoittelu. Tähän on koottu lista siitä, kuinka reserviläisen tulisi varautua.

1. Pidä omasta fyysisestä ja henkisestä kunnostasi huolta

Säännöllinen fyysinen harjoittelu ja liikunta ovat reserviläisen taisteluvalmiuksien ylläpidossa välttämätöntä. Reserviläisen tulisi harrastaa liikuntaa lähes päivittäin ja siitä lihaskuntoharjoittelua tulisi olla vähintään kaksi kertaa viikossa. Sydämen sykettä kohottavaa liikettä eli reipasta liikkumista suositellaan tehtäväksi vähintään 2 tuntia 30 minuuttia viikossa. Samat terveyshyödyt saa myös lisäämällä liikkumisen tehoa rasittavaksi, jolloin riittää 1 tunti 15 minuuttia viikossa. Lihaskuntoa ja liikehallintaa tulisi harjoittaa vähintään kaksi kertaa viikossa. Liikunnan tulisi olla monipuolista koostuen useista eri liikuntamuodoista. Isoja lihasryhmiä kuormittava liikunta, kuten juoksu, maastohiihto, sauvakävely, vaellukset sekä pyöräily ovat tehokkaita kestävyysliikuntamuotoja. Maila- ja pallopelit ovat hyviä liikuntamuotoja nopeuden, nopeuskestävyyden sekä ketteryyden kehittämisessä. Monipuolisella voimaharjoittelulla kehitetään ja ylläpidetään lihasten voimaominaisuuksia, ehkäistään lihasten surkastumista sekä tuki- ja liikuntaelinvammoja. Suomalainen sotilas tunnetaan maailmalla hyvän ammattitaidon ja fyysisen suorituskyvyn, sitkeyden, ampumataidon ja maastossa liikkumisen taidon ansiosta.

2. Ylläpidä taitoja ja osaamista

Osallistu Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) ja piirien tarjoamaan sotilastaitoja ylläpitävään koulutukseen. Koulutus on osallistujille edullista, mutta erittäin laadukasta. Useita kursseja on mahdollista opiskella verkossa joustavasti omalla ajallaan. MPK:n sotilaallisia valmiuksia palvelevassa koulutuksessa (SOTVA) reservissä olevien on mahdollista täydentää sodanajan valmiuksiaan. Sekä Puolustusvoimien sodanajan joukkoihin sijoitetut että sijoittamattomaan reserviin kuuluvat voivat kehittää osaamistaan. Aktiivisella osallistumisella MPK:n koulutuksiin ja siellä annetuilla näytöillä voi vaikuttaa omaan sodanajan sijoitukseensa. Nykyisen sijoituksesi voit tarkistaa henkilökohtaisesti Aluetoimistossa kysymällä.

PVMOODLE:sta löytyy myös vapaasti suoritettavia verkkokursseja kuten esimerkiksi Taktiikan kieli.

MPK:n lisäksi Reserviläisurheiluliitto (ResUL) on aktiivinen toimija, jonka sovelletun reserviläisammunnan (SRA) peruskurssit ovat juuri nyt alkamassa. Kurssit eivät vaadi aiempaa kokemusta.

3. Päivitä tietosi Puolustusvoimille

Varusmiespalvelusaikainen aselajikoulutus saattaa olla toissijainen taito työsi puolesta saamaasi koulutukseen ja kokemukseen verrattuna. Puolustusvoimien sijoitus on voinut myös purkautua ja ammattisi ja kokemuksesi eivät ole Aluetoimiston tiedossa. Vuoden 2020 alusta alkaen MPK:n valmiuspäälliköt ovat olleet virallinen yhteystaho, joka avustaa viranomaista erikoishenkilöstön henkilösijoituksissa. Esimerkiksi erilaiset terveysalan ammattilaiset voidaan kiinnittää kriisiaikojan varten sairaaloille ja terveyskeskuksille resurssiksi. Sama pätee moniin muihinkin aloihin, esimerkiksi logistiikkaan, puolustusteollisuuteen tai vaikka kyberosaamiseen.

Mikäli koet, että oma ammattitaitosi puoltaa myös sodanajan tehtäväsi uudelleenjärjestelyä, kannattaa olla yhteydessä omaan Aluetoimistoosi ja kertoa omista vahvuuksistasi. Myös eri organisaatiot voivat pyytää vapauttamaan reserviläisiä Puolustusvoimien tehtävistä, mikäli reserviläisen osaamisen säilyttäminen työnantajan organisaatiossa palvelee yhteiskunnan toimintojen turvaamista. Puolustusvoimat tekevät päätökset reserviläisten sijoittamisesta oman harkintansa mukaan.

Varmista myös, että yhteystietosi ovat ajan tasalla väestötietojärjestelmässä Suomi.fi -palvelussa.

4. Laita kotivara kuntoon

Reserviläistoimintaa tukee myös se, että muut varautumiseen liittyvät varastot ovat kunnossa. Varmista, että viestivälineet, ruoka, vesi ja ensiapuvälineet ovat kunnossa sekä auton polttoainetankki tankattuna.
Yhteiskunnan häiriötilateisiin, joihin kuuluvat sähkön, ruokahuollon, veden ja lämmön katkokset, tulee varautua. Ohessa linkki 72H ohjeeseen, joka kuuluu jokaisen kansalaisen huomioitavaksi.

Varmuusvarastoihin kuuluu hyvin säilyvä kuivamuona ja olemassa oleva lista kuivamuonan jatkoksi tehtävistä pikaostoista, kuten lääkkeet ja hygieniatuotteet. Veden saantipaikat on selvitettävä etukäteen ja vedenpuhdistusvälineet tarkastettava. Myös vesiastioita on varattava riittävä määrä. Patterikäyttöiset VHF- tai FM-radiot sekä taskulamput tulee testata. Varmista sähkön saatavuus ja varaparistot eri välineisiin. Vaatetus ja majoittautumisvälineet on löydyttävä jokaiseen sääolosuhteeseen. Varaa isoja kantolaitteita, esim. rinkka, joihin pakata mukaan otettavat tavarat ennakkoon valmistellun listan mukaan. Pakkaa valmiiksi myös tunnuslevy ja sotilaspassi sekä käteistä rahaa.

5. Luovuta verta

Jos edellisestä verenluovutuskerrasta on kulunut aikaa, on nyt hyvä hetki ojentaa käsi. Pelkästään normaalioloissa tarvitaan joka arkipäivä noin 800 verenluovuttajaa, jotta verivalmisteita riittää Suomessa kaikille niitä tarvitseville potilaille. Kriisitilanteissa tarve kasvaa ja luovuttajien merkitys on korvaamaton.

6. Liity paikalliseen reserviyhdistykseen

Suomen Reserviupseeriliiton ja Reserviläisliiton alaisuudessa toimii satoja paikallisyhdistyksiä kymmenien reservipiirien alla. Reserviyhdistystoiminta on levittäytynyt koko valtakunnan alueelle. Reserviyhdistystoiminnan kautta pääset ylläpitämään ampumataitoasi, osallistumaan kenttäkelpoisuutta tukevaan toimintaan kuten jotoksille ja sotilastaitokilpailuihin, sekä pysyt tietoisena ajankohtaisista maanpuolustusta, turvallisuuspolitiikkaa ja yleisesti reserviläisiä koskettavista asioista.

Listan reserviupseeripiireistä sekä paikallisyhdistyksistä löydät täältä ja jäsenhakemuksen pääset täyttämään täältä.

Niiden, jotka eivät ole suorittaneet reserviupseerikoulutusta, on mahdollista hakeutua valtakunnallisen Reserviläisliiton jäseneksi sukupuoleen ja sotilasarvoon katsomatta. Pääkaupunkiseudun alueella toimii Helsingin Seudun Reserviläispiiri ry, HELRESP ja siihen kuuluvat paikallisyhdistykset. Hakemuksen voit täyttää täältä.

Linkkejä opuksiin ja lähteisiin:

Esimerkki reserviläisen check-listasta ajatuksia herättämään:

Vedenpuhdistustabletteja
CAT-kiristysside
Ensiside
Ensiapupakkaus
Särkylääkkeitä
Kofeiinitabletteja
Korvatulpat
Desinfiointiaineita

Puhelimen laturi
Varavirtalähde (powerbank)
Käteistä
Jekkulankaa
Leatherman
Tulitikkuja
Puukko
Kirves
Muistiinpanovälineet
Otsalamppu
Taskulamppu
Paristoja AAA
Paristoja AA

Sadeasu m/05
Maastopuku m/05 x 2
Taistelupaita m/05
Poolopaita m/91 x 2
T-paita m/91 x 2
Maiharit Särmä TST
Sukkia m/05
Villapaita m/83
Nallepuku m/91
Pakkastakki m/05
Arvomerkit, kenttä
Alusvaatteita
Työhanskoja
Pipo
Lippis m/05
Miehistövyö

Viestimies-kirja
Sotilasmerkistö ja lyhenteet
Viestikeskusopas
Taistelijan opas
RUL:n kenttäjohtaja

Kaasukeitin
Keittoastia
Kaasupatruunoja
Kuksa
Luha m/44
Retkimuonia
Energiapatukoita
Pikakahvia
Kenttäpullo x2
Termospullo

Makuupussi
Telttapatja
Shampoo
Hammasharja ja -tahna
Retkipyyhe
Paskapaperia
Keikkalaukku
Päiväreppu
Karttatasku
Kompassi

Pistoolikotelo
Patruunoita 7.62 ja 9 mm
Tuntolevy
Aktiivikuulosuojaimet
Metsästys-VHF
Puhdistusvälineet (Boresnake)

Jaa uutinen: