2022-02

Puolustusministeri Kaikkonen osallistui reserviläisten verenluovutuskampanjaan

Helsingin Seudun Reserviläispiiri ry aloitti 1.3.2022 Reserviläinen ei luovuta! (paitsi verta) -verenluovutuskampanjan, jonka alkuperäisenä tarkoituksena oli yleishyödyllisenä toimenpiteenä täydentää Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun verivarastoja. Verivalmisteet säilyvät vain rajoitetun ajan ja siksi on tärkeää, että luovuttajia riittää ympäri vuoden kaikista veriryhmistä. Venäjän 24.2.2022 Ukrainaa vastaan aloittaman sodan tiimoilta kampanja sai uudenlaista painoarvoa. Kampanjaan haastettiin mukaan myös Helsingin Reservinupseeripiiri ry. Reserviläisliitto ry kiinnostui kampanjasta markkinoiden sitä valtakunnallisesti kaikille Suomen reserviläispiireille ja Maanpuolustusnaisten Liitto ry osallistuu siihen myös. Kampanja jatkuu kolmen kuukauden ajan aina toukokuun viimeiseen päivään asti ja on suunnattu kaikille Reserviläisliiton sekä mukaan haastettujen Helsingin Reserviupseeripiirin ja Maanpuolustusnaisten Liiton jäsenille.

Kampanja toteutetaan yhteistyössä Veripalvelun kanssa ja etenee siten, että kampanjaan osallistuvat yhdistykset käyvät Veripalvelun kotisivuilla luomassa oman VeriRyhmän yhdistyksensä nimellä. Sen jälkeen jäsenet varaavat itse verenluovutusajan ja saapuessaan luovuttamaan verta ilmoittavat henkilötietojen tarkastuksen yhteydessä mihin VeriRyhmään kuuluvat. Tällöin jokainen luovutuskerta tallentuu Veripalvelun tietojärjestelmään ja luovutusmääriä voidaan seurata kuukausittain. Suhteessa jäsenmäärään eniten luovuttanut yhdistys palkitaan reserviläispiirin ja liiton taholta. Kampanja tullaan järjestämään vuosittain maaliskuun alusta toukokuun loppuun. Lisätietoja kampanjasta saa sähköpostitse osoitteesta: puheenjohtaja@helresp.fi ja verenluovutuksesta: www.veripalvelu.fi

Puolustusministeri Antti Kaikkonen lupautui jo tammikuussa toimimaan kampanjan virallisena suojelijana sekä tulemaan mukaan luovuttamaan verta yhdessä piirin hallituksen jäsenten kanssa. Perjantaina 4.3.2022 hän saapui Veripalvelun Kivihaan toimipisteeseen, jossa hänet ottivat vastaan Helsingin Seudun Reserviläispiirin puheenjohtaja Marko Nikkanen ja Veripalvelun johtaja Pia Westman. Reserviläispiirin hallituksesta mukana luovuttamassa olivat Eerik Tuovinen, Panu Tamminen ja Heikki Juhola sekä piirin toiminnanjohtaja Jari Gerasimoff. -Verenluovuttajia tarvitaan jatkuvasti ja hienoa, että tällainen kampanja on järjestetty, kommentoi puolustusministeri.

Terveyskyselyn ja henkilötietojen tarkastuksen jälkeen siirryttiin päivän teemaan eli luovuttamaan verta. Toiminnasta vastaava hoitaja Sanna Koskinen ja hoitaja Liisa Hiltunen valmistelivat luovuttajat ammattimaisin ottein toimenpidettä varten. Verenluovutus sujui leppoisissa merkeissä, rennosti keskustellen ja noin viidessä minuutissa oli puoli litraa verta mieheen luovutettuna. Edellisen luovutuskerran ajankohtaa ei ministeri saanut mieleensä, – Mahdollisesti varusmiespalveluksen aikana, totesi Kaikkonen.

Tämän jälkeen siirryttiin toimipisteen kahvion puolelle tankkaamaan mehua ja kivennäisvettä. -Ennen luovutusta ja sen jälkeen on hyvä nauttian paljon nestettä, Yksikön päällikkö Linda Oljemark opasti. Veripalvelun johtaja Pia Westman puolestaan kertoi, että vain noin 40 prosenttia verenluovuttajista on miehiä, vaikka he voivat luovuttaa verta naisia useammin. Verenluovutus on hänen mukaansa tärkeää yhteiskunnallisen valmiuden suhteen ja toivoi, että kampanja aktivoi enemmän myös miehiä luovuttamaan verta.-Tämä veri menee Suomessa käytettäväksi sairaaloille,eikä sitä voi useistakaan syistä johtuen kuljettaa kauemmas ulkomaisiin kriiseihin, sanoo Westman kampanjassa luovutetusta verestä. Toimiva verihuolto on osa valmiutta ja sen toimiminen on tärkeää sekä normaali- että poikkeusoloissa. Verenluovuttajia tarvitaan jokaisena arkipäivänä, jotta potilaat saavat tarvitsemansa verivalmisteet. Verenluovutus onkin yksittäiselle henkilölle helppo keino osallistua yhteiskunnan toimintavarmuuden ylläpitämiseen.

Veripalvelun lääketieteellinen johtaja Jarkko Ihalainen keskusteli puolustusministerin seurueen kanssa myös Ukrainan sodan vaikutuksista Veripalveluun ja muihin eurooppalaisiin veripalvelulaitoksiin. Ihalainen kertoi muun muassa Ukrainan tilannetta tarkkailtavan yhteistyössä Euroopan veripalvelulaitosten liitto EBA:n kanssa. Ukrainasta tulleet tarvikepyynnöt osoittavat, että maassa on toistaiseksi olemassa järjestäytynyttä veripalvelutoimintaa.

Tilaisuuden päätteeksi Helsingin Seudun Reserviläispiiri lahjoitti logollaan varustetun Leatherman-monitoimityökalun puolustusministerille. Puheenjohtaja Nikkanen kiitti ministeriä siitä, että tämä pääsi kiireisestä aikataulustaan huolimatta mukaan tukemaan reserviläistoimintaa. -Tässä kiristyneessä tilanteessa on itse kunkin hyvä miettiä mitä voi tehdä yhteiskunnan hyväksi ja verenluovutus on yksi pieni, mutta arvokas ele, Kaikkonen painottaa. Kannustan kaikkia kynnelle kykeneviä mukaan, puolustusministeri toteaa lopuksi.


Teksti: Marko Nikkanen/HELRESP, Tuuli Vuori/SPR Veripalvelu, Aurora Kuusisto/Varusmies-lehti, Kaartinjääkäri Klinge/Ruotuväki
Kuvat: Tomi Edwards/Ruotuväki, HELRESP

Jaa uutinen: