01/2019 uutiset

Pioneeriosaston vierailu HSY:n Espoon Blominmäen uuden jätevedenpuhdistamon työmaalla

Osastomme jäsen, Juho Kalsola, esitteli Ystävänpäivänä Blominmäessä uuden jätevedenpuhdistamon työmaata. Innokkaita kuulijoita oli peräti neljä, joten mahduimme juuri ja juuri menemään yhtenä ryhmänä!

Blominmäen jätevedenpuhdistamon rakennusvaiheen luolastoa 2/2019 (Kuva: Timo Lukkarinen)

Aluksi tutustuimme toimistossa kahvin ja pullan ääressä työmaan viralliseen videoesitykseen ja puhdistamon pohjapiirroksen avulla kokonaisuuteen ja samalla varapoistumisreittien sijaintiin. Suojavarusteihin pukeuduttuamme pääsimme kävelyretkelle. Blominmäen huipulla katsoimme maanpäällisiä jo olemassa olevia rakenteita ja tulevien rakenteiden perustoja. Maanalaisiin osiin menimme yhtä varapoistumistietä pitkin, joka tarkoitti noin 50 m laskeutumista teräsportaita pitkin. Näkymä alas oli erikoinen, koska kierreportaikkoa oli silmän kantamattomiin.

Lopulta pääsimme alas saakka ja maanalaisen luolaston salat alkoivat hahmottua mielissämme. Ajotunneleita ja vielä avoinna olevia käytäviä pitkin saimme nähdä, millaisia ovat jäteveden kulkureitit tulopumppaamosta, eri altaiden ja prosessien kautta purkutunnelille saakka.

Uusi puhdistamo korvaa valmistuessaan nykyisen Suomenojan jätevedenpuhdistamon. Suomenojan puhdistamon kapasiteetti ei enää riitä käsittelemään kaikkia alueen jätevesiä, koska asukasmäärä ja odotukset jäteveden nykyistäkin tehokkaampaan puhdistamiseen kasvavat. Valmistuttuaan vuonna 2021 puhdistamo käsittelee 400 000 asukkaan jätevedet Espoosta ja Kauniaisista, Kirkkonummelta, Siuntiosta sekä Länsi-Vantaalta.

​Puhdistamon maanalaisia tiloja voidaan tarvittaessa laajentaa jopa yli miljoonan asukkaan jätevesille, joten puhdistamon uusi paikka tarjoaa tilaa ainakin sadaksi vuodeksi eteenpäin.

Vuoteen 2040 mennessä uuden puhdistamon läpi arvioidaan virtaavan päivittäin 150 000 kuutiometriä jätevettä. Määrä ylittää noin puolella Suomenojan puhdistamolle nykyisin virtaavan jäteveden määrän.

Blominmäen jätevedenpuhdistamon maanalaisen luolaston louhinta käynnistyi 2015.​ Kalliota louhittiin urakassa kaikkiaan noin 910 000 kuutiometriä vuoden 2017 loppuun mennessä. Viemäritunneleita louhitaan vuodesta 2018 alkaen ja urakkasopimusten mukainen valmistumisaika on maaliskuu 2021. Tulo- ja purkutunnelit ovat noin 4,5 metriä leveitä ja 5,5 metriä korkeita. Molempien tunneleiden pituus on noin 7 kilometriä. Tunnelilouhinnat etenevät noin 100 metriä kuukaudessa eli tulo- ja purkutunnelia yhteensä noin 10 metriä päivässä.

Pioneeriupseerin näkökannalta työmaa oli kuin jättimäinen kantalinnoitus. Valtava louhitun kallion määrä, lukemattomat tukirakenteet ja raskaasti raudoitetut betoniseinät olivat hurjaa kokoluokkaa. Onneksi Juho kertoi hyvin yksityiskohtaisesti rakentamisen teknisistä ratkaisuista ja työvaiheista, mikä helpotti kokonaisuuden hahmottamista.

Tutustumiskierroksen päätteeksi kiitimme Juhoa ja ojensimme kiitokseksi Pioneeriosaton lahjan, pienoistelamiinan.

KIITOS JUHO!

Tiedot puhdistamosta 24.2.2019: hsy.fi/blominmaki

Blominmäen jätevedenpuhdistamon rakennusvaiheen luolastoa 2/2019 (Kuva: Timo Lukkarinen)

Timo Lukkarinen
Kapt. res.
Puheenjohtaja
HRU:n Pioneeriosasto

Jaa uutinen: