05/2017 uutiset

Panssarilaiva Ilmarisen paljastustilaisuus

Viherkallion koulun oppilaat ovat Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi rakentaneet Panssarilaiva Ilmarisen pienoismallin. Projektin etenemistä on seurattu Helsingin Reservin Sanomien digilehdessä vuoden 2017 ajan.

Laivan pienoismalli paljastettiin 12.9., päivää ennen kuin laivan traagisesta uppoamisesta tuli kuluneeksi 76 vuotta. Pienoismalli on kaksimetrinen, ja sen rakentamiseen osallistui 120 oppilasta. Koululaiset rakensivat pienoismallia reilun vuoden ajan taito- ja taideaineiden oppitunneilla. Laiva rakennettiin yhteistyönä koko koulun eri luokkien voimin kierrätysmateriaaleista. Ilmarisen uudelleenrakentaminen kunnioittaa Suomen satavuotisjuhlaa, sotiemme veteraaneja ja sodissa kaatuneiden uhrauksia. Pienoismalli on vuoden 1941 aseistuksessa ja maalauksessa.

Paljastustilaisuudessa puhuivat koulun rehtori ja idean isä Mikko Leppänen Espoo-Kauniainen Reserviupseereista, Ilmarisen veteraani Lauri Pätäri (97) sekä merivoimien ja Panssarilaivojen perinneyhdistyksen edustajat.

Panssarilaiva Ilmarinen ja sen sisaralus Väinämöinen rakennettiin vuonna 1931, ja ne olivat Suomen laivaston kaikkien aikojen suurimmat alukset. Ilmarinen upposi ajettuaan merimiinaan Utön edustalla 13.9.1941. Tuolloin 271 merisotilasta hukkui. Sisaralus Väinämöinen luovutettiin Neuvostoliitolle sotien jälkeen.


Jaa uutinen: