03/2019 uutiset

Modernisoidut rynnäkkökiväärit käyttöön joukko-osastoissa

Kotimaisten RK62 -rynnäkkökiväärien käytettävyyttä on parannettu modernisoinneilla kahden viime vuoden aikana. Uudistetut rynnäkkökiväärit otetaan nyt käyttöön varusmieskoulutuksessa kaikissa Puolustusvoimien joukko-osastoissa.

Vuonna 2015 käynnistetyn rynnäkkökiväärien modernisointityön tavoitteena on ollut parantaa aseiden käytettävyyttä ja lisätä niiden käyttöikää. Keskeisimmät aseisiin tehdyt parannukset ovat aseen perän säädettävyys erikokoisille ampujille ja yhteensopivuus taistelijan varustuksen kanssa sekä modernit liityntäpinnat optiikan ja lisävarusteiden kiinnittämiseen.

7.62 RK 62M -rynnäkkökivääreihin on uudistuksessa vaihdettu teleskooppisesti säädettävä perä, uusi vaihdin, optisen tähtäimen jalusta sekä taktinen kantohihna. Lisäksi M2 ja M3 -malleihin on vaihdettu kädensuojus ja liekinsammutin. Kaikki aseet varustellaan optisin tähtäimin.

Modernisointi on aloitettu Kaartin jääkärirykmentissä 2011, ja aseen eri versioita on kokeiltu Maavoimien eri joukko-osastoissa ja Ilmavoimissa. Puolustusvoimat hankki rynnäkkökiväärien modernisoinnin Millog Oy:ltä. Modernisointityön avulla Puolustusvoimat on kyennyt kustannustehokkaasti kasvattamaan jalkaväkitaistelijoiden tulen tehoa parantuneen käyttöergonomian, tulenaloitusnopeuden sekä lisälaitteiden kiinnitettävyyden myötä.

Modernisoidun rynnäkkökiväärin päämallit ovat RK 62 M1 ja RK 62 M2. Molemmissa on kiinnitysmahdollisuus optiikalle ja yleisimmille lisävarusteille. M1-malli on yleisin ja tarkoitettu ensilinjan jalkaväkijoukoille. M2-malli on uudella liekinsammuttimella ja kädensuojuksella varustettu, rakennetun alueen taisteluun optimoitu versio. Uuteen liekinsammuttimeen on mahdollista liittää murtojarru esimerkiksi rakennusterästen ampumalla katkaisemista varten. Kädensuojukseen voidaan liittää lisälaitteita joustavasti käyttäjän tarpeen mukaan. M3-mallilla jatketaan kehitystyötä erityisesti aseen pintakäsittelyn ja värin osalta.

– Rynnäkkökivääri on jokaisen taistelijan keskeisin työkalu ja henkivakuutus taistelukentällä. Jalkaväkemme aseistuksen selkärangan ovat jo yli 50 vuotta muodostaneet kotimaiset RK62-rynnäkkökiväärit, joiden uudistuksessa olemme säilyttäneet aseen toimintatavan ja ampumatarvikkeen. Modernisoinnilla Puolustusvoimat on jatkanut tarkan ja luotettavan kotimaisen rynnäkkökiväärin käyttöä jalkaväen etulinjassa pitkälle 2030-luvulle. Samalla on mahdollistettu optisten tähtäimien ja uudenaikaisten apuvälineitten käyttöönotto erityisesti pimeätaistelukyvyn kehittämistä ajatellen, kertoo jalkaväen tarkastaja eversti Rainer Peltoniemi.

Rynnäkkökiväärin kehittämistyö liittyy käynnissä olevaan Taistelija-hankkeeseen, jossa parannetaan taistelijoiden tulivoimaa, suojaa ja liikkuvuutta sekä tilannetietoisuutta.

Rynnäkkökiväärien modernisointityön kokonaisarvo on ollut noin 12,6 miljoonaa euroa, kotimaisuusaste 80 prosenttia hankinnan kokonaisarvosta ja työllistävä vaikutus 50 henkilötyövuotta kotimaista työtä.

RYNNÄKKÖKIVÄÄRI 7.62 RK 62M

Käyttö: Modifioitu taistelijan perusase, käytössä ensilinjan joukoilla.

Ominaisuudet

·         Kaasurekyyliperiaatteella toimiva sarjatuliase, jolla vaihdinta käyttäen voidaan ampua joko kerta- tai sarjatulta

·         Rautatähtäimet on tarkoitettu päiväkäyttöön.

·         Aseeseen on mahdollistaa kiinnittää lisävarusteita, esimerkiksi optinen tähtäin, valonvahvistin ja taktinen valaisin

Versiot

·         M1:

o    Teleskooppisesti säädettävä perä (olkatuki)

o    Uudistettu vaihdin

o    Optisen tähtäimen jalka

o    Adapteri lisälaitteiden kiinnittämistä varten

o    Uusi taktinen hihna

·         M2:

o    Rakennetulle alueelle optimoitu versio

o    Teleskooppisesti säädettävä perä (olkatuki)

o    Uudistettu vaihdin

o    Optisen tähtäimen jalka

o    Kädensuojus lisälaitteiden kiinnittämistä varten

o    Liekinsammutin, johon voidaan kiinnittää murtojarru ja äänenvaimennin. Murtojarru on tarkoitettu esimerkiksi rakenneterästen katkaisuun ampumalla.

o    Uusi taktinen hihna

o    Lisävarusteina esimerkiksi etukahva

·         M3:

o    Kuten M2-malli

o    Vihreän värinen kokeilupinnoite

o    Varusteltu äänenvaimentimella ja murtojarrulla

Tekniset tiedot

·         Kaliiperi: 7.62 x 39 mm

·         Pituus: perä täysin auki 95 cm, perä lyhyenä 86,5 cm

·         Paino: ase ilman lipasta 4,1 kg, lipas 0,8 kg täynnä (30 patruunaa)

·         Tulinopeus kertatulella: 20–30 tähdättyä laukausta minuutissa

·         Tulinopeus sarjatulella: teoreettinen 700 ls/min, lippaan vaihdot mukaan lukien 120–180 ls/min

·         Luodin lähtönopeus: 715 m/s

·         Tehokas ampumaetäisyys: 300 m asti

·         Valmistusmaa: Suomi, Sako/Valmet

Lähde: Puolustusvoimat

Jaa uutinen: