2022-01

Lumet sulavat ja liukkaus poistuu – On aika kävellä!

Käveleminen on ihmiselle helpoin tapa ylläpitää fyysistä kuntoa. Kun vielä napataan painolla varustettu reppu mukaan, niin saadaan lisää kuormitusta. Tämän vuoden ohjelmassa Etelä-Suomen Maanpuolustuspiirillä on kaksi kävelytapahtumaa, joita myös marsseiksi kutsutaan.

Marsseista ensimmäinen on Brandenstein -marssi, joka pidetään Loviisan lähialueella. Tämä marssi on ns. reppuhuolto, eli marssijalla tulee olla tarvittava neste ja ruoka kannossa. Matkalle on kuitenkin varmuuden vuoksi sijoitettu vesipiste. Ilmoittautuminen menee kiinni 16.3. koska kurssi toteutetaan SOTVA-kurssina. Mitä SOTVA-kurssi status merkitsee, niin kehotan lukemaan edelleen.

Tänä vuonna MPK on valmistautumassa toteuttamaan Kesäyön Marssi tapahtumia yhteensä 8 paikkakunnalla alkaen toukokuun puolestavälistä elokuun puoleen väliin. Näistä tapahtumista se tärkein kuitenkin on 11.6 Tuusulassa pidettävä Kesäyön Marssi (KYM). Marssikeskuksena on perinteiseen tapaan Hyrylän urheilukeskus. Tällä kertaa marssitoimisto sijaitsee hallin sisällä. Marssimatkoissa ja reiteissä ei ole tapahtunut muutoksia.

Marssin järjestelyissä tullaan toimimaan kaikkien viranomaismääräysten mukaisesti. Marssitoimiston ollessa jäähallin sisällä kaukalossa tilaa on riittävästi turvavälejä varten. Viime kerrasta on opittu MPK:n telttojen toimivuudesta sateella.

Polkupyörämarssia lukuun ottamatta kaikki matkat toteutetaan VARTU kursseina. Laki Vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta jakaa MPK:n kurssitoiminnan neljään koriin: Varautumis- ja Turvallisuuskoulutus (VARTU), Sotilaallisia valmiuksia palveleva koulutus (SOTVA), Avoin maanpuolustuskoulutus ja muu toiminta. Pääosa MPK:n kursseista sijoittuu kahteen ensimmäiseen koriin. (VARTU ja SOTVA). Näitten kahden korin suurin eroavaisuus on siinä, että SOTVA kurssien järjestämiseen käytetään MPK:n saamaa valtionapua, VARTU kursseihin taas valtionavun käyttö on kielletty. SOTVA kursseille osallistujat tulee hyväksyttää puolustusvoimilla. Tämä tarkoittaa sitä, että pääsääntöisesti nimilistat lukitaan ja lähetetään hyväksyttäväksi aluetoimistoon noin 30 vuorokautta ennen tapahtumaa. Tutkittaessa viimeisen 4 vuoden ajalta marssijoitten ilmoittautumisaikaa havaintona voidaan todeta, että 60 % marssijoista ilmoittautuu viimeisen kahden viikon aikana. Tämä tekee marssin järjestämisen SOTVA kursseina vaikeaksi. Nyt on mahdollista jopa jälki-ilmoittautua paikan päällä, joten marssien järjestäminen VARTU kursseina on perusteltua, joten se tarkoittaa sitä, että kaikki kustannukset on kohdennettava marssimaksuihin. Tästä syystä siis polkupyörä marssille marssijoiden/pyöräilijöiden ilmoittautuminen sulkeutuu siis muita merkittävästi aikaisemmin. Haussa on myös kartanlukutaitoinen innokas reserviläinen marssijoukon johtajaksi. Reitti on jo tiedusteltu ja se kiertelee keskistä Uuttamaata.

Toteutuakseen marssi tarvitsee toimitsijoita. Viimeiset vuodet toimitsijoiden määrä on ollut kokonaisuudessaan noin 40. Näinkin pienellä porukalla tapahtuma on pystytty järjestämään, mutta kaipaamme kipeästi lisää väkeä. Mikäli tuntuu että et pysty sitoutumaan koko päiväksi, niin kipeimmin tarvitsemme toimitsijoita viimeisille keski- ja aamuyön huoltorasteille. Toimitsija kurssi on auki MPK:n järjestelmässä.

Reserviläiskerhot! nyt on mahdollisuus panostaa jäsenistön liikkumiseen! Kootkaa joukkue ja tulkaa marssimaan!

Teksti: Aki Mäkirinta, Koulutuspäällikkö, Tuusulan koulutuspaikka
Kuva: Tommy Koponen

Jaa uutinen: