05/2017 uutiset

Kiinalaiset sotalaivat Helsingissä

Kiinan uusin sotalaiva ohjushävittäjä Hefei, monitoimifregatti Yuncheng ja huoltoalus Luomahu, rantautuivat Helsinkiin mukanaan kuusisataa kiinalaista merisotilasta.

Hefei.

Kiinan kansantasavallan laivastovierailu tapahtui Helsingissä 16-18.6.2017. Paikalle saapui kolme sotalaivaa. Kiinan ylpeys, uusin ja nykyaikaisin ohjushävittäjä Hefei, suomeksi miekkakala saapui Katajanokan laituriin ensimmäisenä. Perässä seurasivat fregatti ja huoltolaiva. Laivat olivat matkanneet pohjolaan osallistuakseen Kiinan ja Venäjän merisotaharjoitukseen Pietarin ja Kaliningradin edustalla. Suomeen laivat poikkesivat matkallaan kohteliaisuuskäynnille.

Suomenkiinalaiset vastaanottivat laivat suurella joukolla.

Merisotilaat tervehtivät laivan kannelta.

Sinisen reservin kokoama kuuden reserviläisen yhteysupseeriryhmä otti laivat vastaan. Lisäksi vastaanottajina oli noin viisisataa suomenkiinalaista punaiset Kiinanliput liehuen. Laivasto-osaston komentaja, kontra-amiraali Yu Manjiag tuli tervehtimään suomalaisia. Amiraali kertoi tulkin välityksellä olevansa erittäin iloinen laivastovierailustaan Suomeen, ja odotti tulevilta päiviltä paljon nähtävää. Tulkkeina ja kiinalaisten yhteysupseereina toimi kuusi nuorempaa upseeria, jotka puhuivat sujuvaa englantia. Suomen Kiinan suurlähetystön edustus osallistui tapahtumaan. Tapahtumaa isännöi Merisotakoulu.

Yhteysupseerit neuvonpidossa.

Kontra-amiraali esitteli nykyaikaisia laivojaan. Yhteensä niissä oli miehistöä noin 600 henkeä. Miehistön pestin pituus oli kolme vuotta. Laivoilla oli suuri kyky omatoimiseen ilmatorjuntaan sekä sukellusvenetorjuntaan. Ilmantorjuntaohjuksia oli fregatissa 32 kpl (vrt BUK) ja hävittäjässä 64 kpl (vrt S-300). Sukellusvenetorjuntaan oli varattu torpedoja ja syvyysraketteja. Tykkeinä fregatissa 76mm ja hävittäjässä 120mm automaattitykit. Kontra-amiraali kertoi että laivojen omavaraisuus taattiin mukana kulkevalla huoltolaivalla. Huoltolaiva oli itse asiassa öljytankkeri, jonka polttoainevarastot ja ruokavarastot takasivat osastolle pitkän itsenäisen toiminnan merellä. Rantautumiskalustona jokaisella laivalla oli yksi helikopteri ja useita pienempiä veneitä. Laivojen tutkakalusto oli erityisen nykyaikaista.

Suomalaisille yhteysupseereille järjestettiin Hefeille toimisto. Kokouksissa sovittiin vierailun yksityiskohdista, aikatauluista ja kuljetuksista. Amiraali vei Suomalaiset ruokailemaan laivan messiin. Messissä syötiin kummallisia maustettuja ruokia peltilautasilta. Laivan pöydät olivat magneettisia, jolloin lautaset pysyivät pöydillä reippaammassakin merenkäynnissä. Ruoka syötiin luonnollisesti puikoilla, muutama pyysi haarukat, Haarukat saivat heti ansaitsemansa huomion ja paikalliset hihittelemään. Juomaksi tarjoiltiin keittoa.

Kiinalaista ruokaa päästä varpaisiin.

Kokonainen kukonpojan pää jäi syömättä.

Välipalaa.

Kiinalaisille oli järjestetty ohjelmaa ja päinvastoin. Yhteysupseerimme veivät kontra-amiraalin päällystödelegaation Suomenlinnaan. Suomenlinnassa heidät tutustutettiin saaren historiaan ja linnoituksiin. Seuraavaksi Merisotakoulun johtaja, kommodori Tuomas Tiilikainen otti vieraat vastaan. Kohteliaisuuksien ja lahjojen vaihtamisen jälkeen Merisotakoulun ruokala tarjosi suomalaisen, kiinalaisittain varsin varovasti maustetun juhla-aterian. Kiinalaiset pääsivät myös pelaamaan jalkapalloa Rannikkorykmentin varusmiehiä vastaan. Ensimmäisen erän Suomi voitti 6-0. Toiseen erään tehtiin sekajoukkueet jotta vieraat eivät menettäisi kasvojaan, vaan voisivat palata hyvillä mielin laivalleen. Kiinalaiset kävivät myös tapaamassa kaupunginjohtajaa kaupungintalolla, sekä vierailivat Kiinan suurlähetystössä.

Tutustuminen Suomenlinnan linnoituksiin.

Merisotakoulun johtaja otti vieraat vastaan.

Merisotakoulu

Vastineeksi suomalaisten järjestämille tilaisuuksille oli kontra-amiraali laittanut pöydän koreaksi. Hävittäjän helikopterikannelle oli järjestetty runsas kattaus. Suomalaiset saivat itämaisen ruuan lisäksi nauttia kiinalaista musiikkia sekä kansantanssiesityksiä, lisänä itsepuolustusnäytös ja useat kohteliaisuuspuheenvuorot. Laivoilla oli myös ´open ship´ yleisövierailupäivä. Perjantaiaamuna kontra-amiraali Yu Manjiangin laivoille jätettiin hyvästit ja ne suuntasivat kohti Atlanttia ja Kiinaa.

Kiinalaiset lohikäärmeet vastaanottivat vieraat laivalle

Kiinalaista tanssia.

Linkit laivojen tekniikkaan:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Type_052D_destroyer

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Type_054A_frigate

Lyhenteitä:

VLS Vertical Launch System

SAM Surface to Air Missile

LACM Land Attack Cruise Missile

CIWS Close In Weapons System

Jaa uutinen: