06/2020 puheenvuoro

Jarkko Vihavainen esittäytyy

Hei

Monesti parhaat asiat eivät tule elämäämme pitkällisen harkitun suunnittelun tuloksena, vaan pitemminkin ainakin näennäisesti satunnaisten mahdollisuuksien ja valintojen kautta. Olen lähes viisikymppinen atk-alan ammattilainen, joka suoritti aikoinaan varusmiespalveluksen Karjalan Jääkäripataljoonassa vuosina 1992 – 1993. Varusmiespalvelus ei kuitenkaan sytyttänyt minussa vielä kiinnostuksen kipinää reserviläistoimintaa kohtaan, vaan sen aika tuli vasta myöhemmin. Reitti jonka kautta aikoinaan tulin reserviläistoimintaan on se lukemattomille pääkaupunkiseudun reserviläisille tuttu – ampumatoiminta. Olin muuttanut Pohjois-Karjalasta työn perässä Espooseen ja piti löytää paikka, jossa harrastusta pystyi jatkamaan. Pääkaupunkiseudun ampumaratatilanne ei ollut hurrattava 90-luvun lopullakaan, joten reserviläisjärjestöjen kautta löytyvät mahdollisuudet houkuttelivat. Ennen muuttoani olin kuulunut pariin ampumaseuraan, mutta reserviläisammuntoihin mukaan lähteminen tutustutti minut uusiin ampumaurheilulajeihin. Joten päädyin innostumaan palvelusaseammunnoista (nykyiset reserviläisaseammunnat), sovelletusta reserviläis-aseammunnasta (SRA) sekä perinneaseammunnasta. Oman harrastamisen ohella liityin MPK:n koulutus- ja tukiyksikön ampumakouluttajiin sekä suoritin SRA-tuomarin koulutuksen mitkä harrastuksieni ovat vieneet minut myös kouluttamaan, johtamaan ammuntoja ja mukaan järjestämään eri ampumakilpailuja.

Sotilasarvoltani miehistöön kuuluvana espoolaisena looginen valintani tarjolla olevista reserviläisjärjestöjen yhdistyksistä oli Espoon Reserviläiset, mitä valintaa en ole joutunut katumaan. Ensimmäiset vuodet keskityin harrastamaan ammuntaa mm. Santahaminassa ja yhdistyksen vuoroilla Poliisioppilaitoksen sisäradalla, mutta vuosien kuluessa päädyin osallistumaan myös muuhunkin sen toimintaan, kunnes vuonna 2013 minua pyydettiin yhdistyksen johtokuntaan ja tulin valituksi sen edustajaksi Helsingin Seudun Reserviläispiirin hallitukseen. Nykyään olen myös yhdistyksen sihteeri, talousvastaava ja vastaan yhdistyksen sähköisistä palveluista sekä kotisivuista. Piiritasolla olen reserviläispiirin ja reserviupseerinpiirin yhteisessä ampumatoimikunnassa.

Ampumaurheilun lisäksi harjoituksiini kuuluvat sotahistoria, kuntosaliharjoittelu sekä elokuvat. Olen Suomen sotahistoriallisen seuran jäsen sekä panssariaselajista erityisesti kiinnostuneena kuulun myös Panssarikiltaan. Sotahistorian harrastukseni merkittävin luomus ovat Suomen Puolustuslaitosta 1918 – 1945 käsittelevät englanninkieliset webbisivut (jaegerplatoon.net), joita olen vähitellen rakentanut lähemmäs 20 vuotta. Kyseiset sivut saivat alkunsa siitä, kun petyin Steel Panthers nimisessä strategiatietokonepelissä olleisiin suomalaisiin joukkoihin, joiden kalusto oli satunnainen sekoitus ranskalaista ja saksalaista ja organisaatio mitä sattui. Rakensin asian korjaavan tiedoston ja tarvitsin sivuston sen jakeluun. Myöhemmin päätin, että asian voisi ehkä hoitaa paremmin tarjoamalla strategiapelien tekijöille tiedot Suomen 2. maailmansodan aikaisesta armeijasta englanninkielisten verkkosivujen muodossa. Asia olisi ehkä jäänyt siihen, mutta päädyin tekemään sivuista sen verran yksityiskohtaiset, että lyhyen esittelyn sijasta niistä muodostui nykyisen kaltainen “ikuisuusprojekti”, jonka laajentamisessa ja tietojen täydentämisessä riittää tekemistä vaikka toiseksi 20 vuodeksi. Olen kirjoittanut materiaaleja myös joillekin muille sivustoille ja auttanut jokusen aiheeseen liittyvän kirjan ja artikkelin tekemisessä. Lisäksi ampumaurheilun ja sotahistorian harrastamisen yhdistelmä johdatti minut myös perinneasekursseille, joita olen ollut järjestämässä pariin kertaan.

Linkit:

Espoon Reserviläiset: https://www.esres.fi/

Suomen sotahistoriallinen seura: https://www.sshs.fi/etusivu/

Panssarikilta: https://www.panssarikilta.fi/

Jaeger Platoon Website: https://www.jaegerplatoon.net/

Jaa uutinen: