06/2016 puheenvuoro

Ilpo Pohjola valittiin Reserviläisliiton puheenjohtajaksi

 

Reserviläisliiton puheenjohtajaehdokkaiden paneelikeskustelu pidettiin Uudenmaan ja Helsingin seudun reserviläispiirien järjestämänä 15.11. Töölöntorinkatu kahden auditoriossa. Oli hienoa voida todeta, että meillä oli neljä mainiota ehdokasta tarjolla liiton johtoon: Mika Kari, Kari Kulmala, Jari Multisilta ja Ilpo Pohjola. Kaikki neljä ilmaisivat vahvan sitoutumisensa reserviläistoimintaan. Jatkossakin meillä on eduskunnassa Mikko Savolan lisäksi siis ainakin kaksi muuta aktiivireserviläistä kansanedustajina. Ehdokasasetelma ennakoi Lappeenrannan syyskokoukseen tasaväkistä kamppailua ja useampia äänestyskierroksia. Melkoinen yllätys olikin, että ensimmäisellä kierroksella paikalla olleista 217 äänestä 132 tuki Ilpo Pohjolan valintaa. Valinta oli selvä ensimmäisen äänestyksen jälkeen. Valitsematta jääneet ehdokkaat antoivat onnittelupuheenvuorossaan tyylikkäästi tukensa valitulle uudelle puheenjohtajalle ja Reserviläisliitolle. Ilmeisesti useampikin piirimme yhdistyksistä oli päätynyt Pohjolan puheenjohtajuuden kannalle, joten valintaan voidaan olla tästäkin syystä tyytyväisiä Helsingin seudulla.

Ilpo on luvannut edelleen kehittää liiton hallintoa ja päätöksentekoa. Hänellä onkin varsin hyvä kokemuspohja tähän työhön 30 vuoden reserviläiskokemuksella ja vastuilla liiton hallituksessa, puheenjohtajistossa ja nyt CISOR järjestön puheenjohtajana. Pohjola näkee reserviläisten ampumatoiminnan oleellisena ja tärkeänä osana liiton toimintaa. Vaikuttaminen EU-asedirektiivin jalkautumiseen suomalaiseen lainsäädäntöön onkin liiton tärkein edunvalvontatehtävä ensivuoden alussa. Liiton yleinen tiedotustoiminta on ollut viimeisen vuodenajan kehittämisen kohteena ja tulee voimistumaan vielä tämän vuoden loppua kohti. Ilpon ohjelmassa on myös tuoda nyt ylätasolla tapahtuva tiedottaminen piiri ja yhdistystasolle edistämään yhdistysten näkyvyttä, vahvistumista ja kasvua. Puheenjohtajanvaihdos on myös mainio hetki tarkastella liiton hallinnon toimintaa yleisemminkin miltein puhtaalta pöydältä. Toivotaan, että uusia tulokulmia löytyy niin hallitustyöskentelyyn kuin toimiston päivittäisiinkin ulostuloihin.

Liiton linja EU-asedirektiivin osalta

Lappeenrannan kokouksen miltein jokaisessa Reserviläisliiton puheenvuorossa painotettiin liiton valinneen aktiivisen linjan suomalaisille päättäjille tiedottamisessa reserviläisten ampumatoiminnan tärkeydestä maanpuolustukselle ja siihen suoraan liittyvästä tarpeesta käyttää ja omistaa puoliautomaattikivääreitä. Liitto korosti näillä toimilla saavutetun suorastaan poikkeuksellisen kansallisen yhtenäisyyden kansanedustajien, omien eu-parlamentaarikkojen ja ministeriöiden (puolustus- ja sisäministeriön) kesken. Samoin sekä puolustusministeri että sisäministeri ovat asiaa tähdentäneet eu-kollegoilleen ja asiaa valmisteleville EU:n hallintoelimille. Tällä ajattelulla erillisten vetoomusten toimittaminen samoille keskustelukumppaneille on koettu ikään kuin epäilyksen osoittamisena heidän luotettavuuttaan kohtaan.

On ymmärrettävää ampumaharrastajat ja asealan liiketoiminnanharjoittajat ovat huolissaan, mikäli puoliautomaattikiväärit rajattaisi tiukasti vain reserviläistoiminnan piiriin. Tällöin harrastepohja marginalisoituu ja herää epäilys, että sääntöjä voidaan kiristää seuraavaksi entisestään kyseenalaistamalla tämä pienempi harrastajajoukko. Onkin tärkeää, ettei ainakaan Reserviläisliiton toimesta esitetä mitään vähätteleviä ”Elon laskuoppi” – arvailuita aktiivisten ampujien tai aseiden määristä. Pääsääntöisesti suomalaiseen hyvään asekulttuuriin ei kuulu asioista ulospäin melskaaminen; liiton kyselyt antanevat jäsenkunnan todellisesta aseiden omistamisesta erittäin rajallisen kuvan.

Mikko Savolan jäähyväiskokous

Lappeenrannan kokouksessa esiteltiin myös veteraanijärjestöjen taloustilanne liitoittain. Johtopäätöksenä oli, että näille luonnollisesti nyt jo pienentyneille jäsenistöille ei ilman keräyksiä voida jakaa merkittävää tukea. Niinpä julkistettiin R-kioskeilla myyntiin tullut veteraaninauha. Suomi Sata vuotta ”Nuku Rauhassa” kampanja sai niin ikään puheenvuoron. Reserviläiset ovatkin mukana useissa sen tapahtumissa maakunnittain.

Mikko Savola piti nyt viimeisen Reserviläisliiton syyskokouksensa puheenjohtajana – ainakin tältä erää. Oli sydäntä lämmittävää nähdä nuori isä perheineen kaikissa viikonlopun tilaisuuksissa. Mikko on tuonut esimerkillisesti reserviläisiä esiin puheenjohtajakautenaan ja uudistanut liiton ilmettä. Syvä kumarrus ja  kiitos Mikolle merkittävästä panoksesta maanpuolustuksen eteen!

Itsenäisyyspäivän tapahtumat

 

Itsenäisyyspäivä ja sitä edeltävät palkitsemis- ja ylentämistilaisuudet ovat reserviläisille kiireistä aikaa. Itsenäisyyspäivä Helsingissä alkaa yhteisellä jumalanpalveluksella Malmilla. Seuraavaksi on kansalaisjuhlalla Yliopistolla ja sitten piirin itsenäisyyspäivän vastaanotto Botalla.

Tervetuloa ja hyvää Itsenäisyyspäivää !

puheenjohtaja ät helresp.fi

Jaa uutinen: