06/2017 uutiset

HRUP:n puheenjohtajalta

Turvallisuuspolitiikka on pysynyt hyvin uutisissa viime aikoina. On erittäin positiivista, että TURPO:sta ja maanpuolustuksesta käydään keskustelua. YTS2017 julkaistiin hiljattain, ja se käsittää monia sellaisia aiheita jotka ovat olleet tärkeässä roolissa myös piirin toiminnassa viime vuosina. Valitettavasti vapaaehtoinen maanpuolustus jäi vähälle huomiolle. Ainoa maininta reserviläisten vapaaehtoisesta kouluttautumisesta oli yksi maininta MPK:sta, ja maininta maanpuolustusjärjestöistä osana muita vapaaehtoisjärjestöjä.

Vaikka kaikki järjestöt yhdessä muodostavat oleellisen voimavaran kokonaisturvallisuutta ajatellen, reserviläiskentän tärkeys maanpuolustustahdon ja -taidon ylläpidossa on syytä muistaa ja pitää arvossaan. MPK on meidän kaikkien koulutusorganisaatio, varsinkin kun puhutaan sotilaallisesta koulutuksesta. Huomattavaa on, että suuri määrä perustaitojen harjoittelua ja kouluttamista tapahtuu paikallisten reserviläisten ja reserviläisjärjestöjen toimesta. Toivon, että asianomaiset viranomaiset ottavat entistä paremmin huomioon ne tahot ja organisaatiot, jotka ovat keskeisiä meidän laajan vapaaehtoistoiminnan mahdollistajina.

Toinen aihe joka on ollut paljon otsikoissa, on Nato, EU ja sen yhteinen puolustaminen taikka puolustusyhteistyö, harjoittelu ynnä muu. Nato-keskustelussa nousee jatkuvasti esille vasta-argumenttina Suomen neutraaliuus ja liittoumattomuus. Neutraaleja ei olla oltu vuosikymmeniin, viimeistään EU:iin liittyminen vahvisti Suomen aseman lännessä. Liittoutumattomuus on myös kyseenalainen. Suomi seisoo aina vain vahvemmin Lissabon sopimuksen takana, ja juuri on tehty päätökset pysyvästä rakenteellisesta yhteistyöstä. Suomi halusi uuteen asiakirjaan mukaan myös maininnan avunantovelvoitteesta. Voi siis jo aika perustellusti kyseenalaistaa onko Suomi ollut enää noin vuosikymmeneen liittoutumaton. Lissabonin sopimuksen ja PRY:n ongelma nimenomaan Suomen kannalta on se, että lähes kaikki muut mukana olevat maat ovat Naton jäseniä, eikä niillä ole mitään intressejä luoda rinnakkaisia rakenteita. Toinen ongelma on tietysti se, että suomalaiset poliitikot eivät edelleenkään halua käydä minkäänlaista aitoa keskustelua aiheesta.

13.11. pidettiin Helsingin Reserviupseeripiirin syyskokous Katajanokan Kasinolla. Kokousesitelmän piti Kaartin jääkärirykmentin apulaispäällikkö evl Kuosmanen. Itse kokous käsitteli tavalliset syyskokousaiheet. Piirin jäsenmaksuihin ei tehty muutoksia, ja talousarvio sekä toimintasuunnitelma ensi vuodelle hyväksyttiin. Hallituksen jäsenten valinnassa oli kaikkiaan 11 ehdokasta, joista kuusi oli ns. uusia. 20 kerhoa oli edustettuna kokouksessa, ja siten melkein kaikki äänet (n. 90% kaikista äänistä paikalla). Äänestyksen jälkeen jatkokaudelle valittiin maj Jukka Rusila PIONOS, ylil Juha Suvisaari SISSIK ja ltn Sampo Saarenpää TÖÖLÖ, uusina hallitukseen maj Matti Riikonen SISSIK, ylil Janne Hänninen KT-KERHO, ylil Jarkko Paananen PHRU, ltn Axi Holmström HSRK ja vänr Pekka Suominen KHRU. Onneksi olkoon valituille ja tervetuloa piirihallitukseen uusille jäsenille.

Toivotan kaikille mukavaa loppusyksyä ja alkutalvea.

puheenjohtaja@hrup.fi

Jaa uutinen: