02/2019 puheenvuoro

HELRESP:n puheenjohtajalta

Tunnustetaanko tosiasiat vai pysytäänkö faktoissa?

Ottamatta kantaa valtioneuvoston asettaman selvitystyöryhmän lausuntoon tai sen jäsenten jo aiemmin esittämiin näkemyksiin suomalaisten SS-vapaaehtoisten mahdollisista yhteyksistä Natsi-Saksan sotarikoksiin ja kansanmurhiin, huomasi uutisointia seurannut myös vanhan presidentti Paasikiven käyttöön ottaman fraasin nähneen uuden tulemisen.

Paasikivi kehotti sodan päätyttyä vuonna 1944 suomalaisia ”tunnustamaan tosiasiat”, elikkä sodan lopputuloksen ja sen myötä Neuvostoliiton vahvistuneen vaikutusvallan euroopassa ja naapurinamme. Tällä tosiasioiden tunnustamisella ei ollut tekemistä oikeudenmukaisuuden, eettisyyden, eikä valtiollisen moraalin kanssa. Myöskin se suodatti sopivaksi tilanteen ja Neuvostoliiton painostuksen mukaan objektiivisen todellisuuden – asioiden havaitun tapahtumaketjun – syyt ja seuraukset. Tämä on hyvä pitää mielessä, kun termiä näkee käytettävän.

Yhdistykset

Nyt, kun Reserviläisliitto on jo julkaissut vuoden 2018 toiminnan tunnuslukuja, on hyvä muistaa, että yhdistysraportointia voi suorittaa koko vuoden ajan. Näin yhdistysten luottamushenkilöt välttyvät vuodenvaihteen kiireeltä raportoinnin ja siitä seuraavan yhdistyksen palkitsemisen suhteen.

Jatketaan tarmokasta toimintaamme kohti kevättä!

Timo Soininen

puheenjohtaja@helresp.fi

Jaa uutinen: