TALVISODAN 1939 – 1940 KANSALLISEN MUISTOMERKIN PALJASTUS

Kuvanveistäjä Pekka Kauhanen 2017

Muistomerkin paljastustilaisuus on Kasarmitorilla 30.11.2017 klo 17.00. Se on yleisölle avoin tilaisuus ja olette sydämellisesti tervetulleita seuraamaan tätä varmasti mieliin painuvaa tapahtumaa. Yleisöä pyydetään saapumaan paikalle viimeistään 16.45 ja varautumaan turvatarkastukseen.
Talvisota oli Suomen historian keskeisiä käännekohtia. Sillä oli ratkaiseva merkitys itsenäisyyden säilyttämiselle ja kansakunnan yhtenäisyydelle. Muistomerkin paljastaminen on osa sotiemme veteraanien, muiden sotaponnisteluihin osallistuneiden ja sodan seurauksista kärsineiden muistamista ja arvostamista tänä Suomen itsenäisyyden juhlavuonna.
Muistomerkkiprojekti käynnistyi jo noin 16 vuotta sitten, kun vuonna 2014 auto-onnettomuudessa menehtynyt Talvisotayhdistyksen perustaja ja ensimmäinen puheenjohtaja, professori Matti Palo alkoi puhua asian puolesta. Yhdistys perustettiin 2009, ja se alkoi heti aktiivisen työn muistomerkin aikaan saamiseksi. Yhdistyksen aloitteesta opetus- ja kulttuuriministeriö asetti muistomerkkitoimikunnan, jossa muistomerkin rahoittajien – valtion, Helsingin kaupungin ja Talvisotayhdistyksen – lisäksi ovat edustettuina mm. puolustusministeriö, Pääesikunta ja veteraanijärjestöt.

Muistomerkkitoimikunnan järjestämään kansainväliseen taidekilpailuun osallistui 258 työtä, joista voittajaksi palkintolautakunta valitsi 4.12.2013 kuvanveistäjä Pekka Kauhasen työn. Teoksen valmistaminen käynnistettiin välittömästi, mutta tämän noin 10 metriä korkean haponkestävästä ja peilikiillotetusta teräksestä valmistetun muistomerkin vaativa valmistusprosessi kesti runsaat kolme vuotta.

Muistomerkin kokonaiskustannus on 1,35 miljoonaa euroa, jonka valtio, Helsingin kaupunki ja Talvisotayhdistys ovat rahoittaneet tasaosuuksin, 450 000 euroa kukin. Talvisotayhdistys on ollut muistomerkin toteuttamisessa vastuullinen toimija, joka on neuvotellut ja tehnyt kaikki sopimukset, hoitanut muunkin juridiikan ja on huolehtinut projektin rahaliikenteestä. Sen lisäksi yhdistys on samalla kerännyt säätiöiltä, yrityksiltä, muilta yhteisöiltä ja kansalaisilta oman rahoitusosuutensa. Talvisotayhdistys luovuttaa muistomerkin Helsingin kaupungille.

Lisäksi yhdistys valtuutettiin valitsemaan muistomerkin jalustaan – palloon – tulevat talvisodasta kertovat 105 valokuvaa ja piirrosta. Kuvatyöryhmä Jouko Paloniemi, Christian Keil ja Matti Lehtimäki on käyttänyt viimeisen kolmen vuoden aikana satoja työtunteja valitessaan kuvat. Piirrokset on tehnyt graafikko Tuulikki Poutanen. Pallon ikkunoista katsottavat kuvat kertovat Suomen joutumisesta sotaan, sotatapahtumista, ulkomaisesta avusta, kotirintamasta, naisten ja miesten kohtaloista sekä rauhantulosta. Kuvia voidaan tarkastella myös mobiililaitteilla.

TALVISOTAYHDISTYS KIITTÄÄ MITÄ LÄMPIMIMMIN KAIKKIA LAHJOITTAJIA MUISTOMERKIN HYVÄKSI ANNETUISTA LAHJOITUKSISTA SEKÄ KAIKKIA MUITA PROJEKTIIN OSALLISTUNEITA.

Talvisotayhdistyksen hallitus

Talvisotayhdistys ry:n Talvisotaforum 2017
Tiistaina 28.11.2017 klo 14.00 – n. 17.30 Helsingin yliopiston päärakennuksen pienessä juhlasalissa, Fabianinkatu 33, 4. kerros (hissit)

OHJELMA

Klo 14.00 – 14.10        Forumin avaus: Ossi Kettunen, Talvisotayhdistys ry:n puheenjohtaja
Klo 14.10 – 14.50        Venäjän ja Saksan tavoitteet Suomessa 1917-1921: VTT Seppo Hentilä, professori (emeritus)
Klo 14.50 – 15.30        Ryti ja Tanner – talvisodan poliittiset johtajat: FT Lasse Lehtinen
Klo 15.30 – 16.00        Kahvitauko
Klo 16.00 – 16.40    Talvisodan sotilaalliset opetukset: FT Pasi Tuunainen, dosentti
Klo 16.40 – 17.20    Donald Trump ja Euroopan ja Suomen turvallisuus: VTM Charly Salonius-Pasternak, vanhempi tutkija
Klo 17.20 – 17.30    Loppukeskustelu ja yhteenveto
Forumin juontaa Talvisotayhdistys ry:n varapuheenjohtaja Antti Aho.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Kahvitarjoilu.