Laatokan Karjala, Aunus ja Syväri sodissamme 1939-44

SOTAHISTORIALLINEN MATKA 12.–16.8.2018 su-to

Matkanjohtajana ja oppaana KTM Göran Lindgren, sotilasasiantuntijana maj Kari Salminen ja avustajana Jarmo Sarjanen. Matkanjärjestäjänä Vihdin Liikenne Oy VL-Matkat, rekisterinumero 4074/00/Mj Mv.

Tällä matkalla tutustutaan useisiin sotahistoriallisesti tärkeisiin kohteisiin heimosotien, talvisodan, jatkosodan hyökkäysvaiheen ja jatkosodan torjuntataistelujen ajalta. Päämajan alaisen Tiedotuskomppanian ja siinä palvelleiden Martti Haavion, LAP Poijärven,Yrjö Jylhän ja Olavi Paavolaisen vaiheita seuraamme Aunukseen loppukesällä ja syksyllä 1941.

MATKAOHJELMA

 

12.8.              Sunnuntai

08.00             Lähtö Helsingistä Mannerheimin patsaalta tilausbussien pysäkiltä Vihdin Liikenne Oy:n turistibussilla.

Ajamme itään E 18 tietä, jolta poikkeamme Taavettiin ja jatkamme Lappeenrannan kautta Kiteelle, ja sieltä edelleen Värtsilään. Matkalla Lappeenrannan Viipurin Portissa ja Kiteen Pajarinhovissa omakustanteiset kahvitauot. Ylitämme rajan Niiralassa ja rajan ylityksen jälkeen pidämme Värtsilässä ostostauon, jonka jälkeen ajamme Jänisjärven rantaan Lomakylä Gardarikaan  Majoitumme lomakylään.

Hotelli koostuu useista rakennuksista.

21.00             Illallinen hotellin ravintolassa.

 

13.8.              Maanantai

07.00             Aamiainen hotellin ravintolassa.

08.00   Lähtö Lomakylästä. Ajamme Wärtsilässä pidettävän ostostauon jälkeen Laatokan rantamaisemiin. Pysähdymme lyhyesti Läskelässä ja jatkamme Prääsän valtatielle Murheen Ristille ja käymme läpi talvisodan mottitaisteluja alueella. Poikkeamme Prääsän tieltä Nietjärvelle ja ajamme tieolojen salliessa torjuntataistelujen 1944 muistomerkille U-asemaan. Tutustuttuamme taistelumaastoon ja tapahtumiin palaamme bussille ja ajamme Koirinojan kautta Pitkärantaan. Jatkamme Salmin, Viteleen ja Tuuloksen kautta Aunukseen.

Salmin ortodoksikirkon raunioiden äärellä komealla paikalla kirkonmäellä nautimme kevyen kenttälounaan, jonka jälkeen käymme Salmin hautausmaalla Aunuksen retken muistomerkillä. Viteleessä puna-armeija nousi maihin suomalaisten selustassa kesällä 1944 aiheuttaen joukoillemme suuria vaikeuksia. Siellä teemme kunniakäynnin suomalaiselle kenttähautausmaan muistomerkille.

Seuraavaksi pysähdymme Tuulosjoella, missä Mannerheim pysäytti hyökkäyksen kesällä 1941 antaakseen Kannaksen takaisin valtauksen käynnistyä ja siten rauhoittaakseen Syvärille suuntautuvan hyökkäyksen sivustan. Tuulosjoen ylitämme muistellen loppukesää 1941, jolloin suomalaiset joukot voimakkaan tykistön tukemina hyökkäsivät joen ylityksen jälkeen vauhdilla kohti Aunusta ja Syväriä.

Majoitumme Aunuksen Troitsankonnussa Hotelli/Lomakylä Staraja Slobodaan.

21.00   Illallinen hotellin ravintolassa.

14.8.    Tiistai

07.00   Aamiainen hotellissa

08.00   Lähdemme hotellista ja ajamme Petroskoin valtatielle ja Syvärin ylittäen Lotinanpeltoon, missä tutustumme Syvärin voiton puistoon, muistomerkkiin ja museoon. Jatkamme Syvärin voimalaitokselle ja Podporozeen, missä ylitämme Syvärin uudelleen. Jatkamme Vaaseniin ja Kuujärvelle Yrjö Jylhän runon maisemiin. Palaamme Mägrätjärven, Vasoinkylän ja Kuittisen kautta Petroskoin valtatielle. Käymme Nurmoilassa, missä sijaitsivat VI Armeijakunnan esikunta, lentokenttä sekä  Päämajan alaisen 1. Tiedotuskomppanian tukikohta. Jatkamme Sammatuksen, PSS-linjan tukikohdan ja kesän 1944 torjuntataistelujen maaston kautta takaisin  tuttuun hotelliimme. Kenttälounas päivän aikana Kuujärvellä.

20.00   Illallinen hotellissa.

 

15.8.    Keskiviikko

07.00   Aamiainen hotellissa

08.00   Pakkaamme matkatavarat bussiin ja tutustumme Troitsankonnun Aleksanteri syväriläisen luostariin englantia puhuvan oppaan johdolla johdolla. Lähdemme Troitsankonnusta ja palaamme Laatokan rantatietä Alavoisten, Tuuloksen ja Viteleen kautta kohti vanhaa Suomen rajaa Rajakonnussa. Salmista ajamme Pitkärannan ja Läskelän kautta Sortavalaan. Matkalla käymme bussissa vielä läpi Laatokan rantantatieltä käsin Mantsin- ja Lunkulansaarten sotaista menneisyyttä niin talvi- kuin jatkosodassa. Nautimme sopivassa paikassa retkilounaan maastossa. Lopuksi ajamme Sortavalaan ja majoitumme Hotelli Seurahuoneelle.

20.00   Illallinen hotellin ravintolassa.

 

16.8.    Torstai

07.00   Aamiainen hotellissa

08.00   Lähdemme hotellista ja teemme bussilla pienen kaupunkikierroksen. Ajamme kohti rajaa Värtsilässä. Matkalla meillä on mahdollisuus tutustua Ruskealan marmorilouhoksiin. Värtsilässä pidämme ostostauon. Ylitämme rajan Niiralan raja-asemalla.

Jatkamme sieltä Kiteelle, missä omakustanteinen lounastauko Pajarinhovissa.

Lounaan jälkeen ajamme Imatran ja Lappeenrannan kautta Taavettiin ja sieltä E 18 tielle ja sitä  Karhulan, Kotkan, Loviisan ja Porvoon kautta Helsinkiin. Pidämme matkan varrella sopivassa paikassa omakustanteisen kahvitauon.

22:00             Arvioitu tuloaika Helsinkiin (riippuu mm. rajan ylitykseen menevästä ajasta).

Matkan arvioitu  hinta on 648 €/henkilö kahden hengen huoneessa. Yhden hengen huoneen lisämaksu on 115 €. Pidätämme oikeuden hinnan muutokseen. Hinnat on Venäjän osuudelta laskettu vuoden 2017 hintojen pohjalta, koska vuoden 2018 hintoja ei ole saatavilla vahvistettuna.

Matkan hintaan sisältyy 4 yötä ohjelmassa mainituissa hotelleissa ja rekisteröintimaksut hotelleissa, ”vahvistettu ”puolihoito eli aamiainen ja illallinen hotelleissa sekä kevyitä kenttälounaita ohjelman mukaan, Venäjän ryhmäviisumi ja sen hankinta, asiantuntijaoppaiden sekä matkanjohtajan palvelut sekä ohjelman mukaiset bussikuljetukset. Omalla viisumilla matkustavien hintahyvitys on 76 €.

Matkan hintaa ei sisälly henkilökohtaista matkavakuutusta, alkoholijuomia aterioilla eikä laskutuslisää 5€/lasku. Matkustettaessa entisen Neuvostoliiton, erityisesti Venäjän alueella, on varauduttava siihen, että olosuhteet poikkeavat Suomesta. Matkanjärjestäjästä riippumattomista syistä matka saattaa viivästyä tai matkaohjelma muuttua. Suosittelemme kattavan matkavakuutuksen ottamista mahdollisen sairauden varalta. Passin on oltava voimassa vielä 6 kk matkan jälkeen.

Tämä matka on Senioriupseerien kerhon ja Ässä-rykmentin perinneväen yhteinen retki ja Helsingin Reservin Sanomien lukijamatka. Näiden kohderyhmien ohella se on kaikille asiasta kiinnostuneille avoin Vihdin Liikenne Oy/VL-matkojen matka. Matkalle pääsyn ratkaisee ilmoittautumisjärjestys, joten kannattaa toimia nopeasti!

 

Ilmoittautuminen retkelle puhelimitse tai sähköpostitse: Helena Kuosmanen, VL-Matkat,

puhelin 09 444774, tai myynti@vihdinliikenne.fi