Lippujuhlan päivän paraati Jyväskylässä 4.6.

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän valtakunnallinen paraati järjestetään sunnuntaina 4. kesäkuuta 2023 Jyväskylässä. Ohjelmassa on paraatikatselmuksen ja ohimarssin lisäksi muun muassa Midnight Hawks -lentonäytös, MILjazz -konsertti sekä kalustonäyttely toimintakentällä. Tapahtumiin on vapaa pääsy.

Paraatin teemana on Vahvat yhdessä – ilmassa, maalla ja merellä. Siihen osallistuu joukkoja Maa-, Meri- ja Ilmavoimista, Maanpuolustuskorkeakoulusta, Rajavartiolaitoksesta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä. Paraatiin osallistuu yhteensä noin 1200 henkilöä, yli 40 ajoneuvoa ja 16 ilma-alusta. Mukana ovat kaikki Ilmavoimien joukko-osastot.

Paraatin ottaa vastaan Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen. Kenttähartauden pitää Ilmavoimien kenttärovasti Janne Huikko ja paraatijoukkoja komentaa Ilmavoimien esikuntapäällikkö prikaatikenraali Timo Herranen.

Paraatikatselmus järjestetään kello 12 Harjun stadionilla. Joukot ryhmittyvät Harjulle kello 11.35 alkaen. Ohimarssi alkaa kello 13.15 Yliopistonkadulla ja etenee etelän suuntaan. Ohimarssin vastaanottopaikka on Harjun portaiden edustalla.

Ohimarssin ylilennoissa nähdään Ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjiä, Hawk-suihkuharjoituskoneita, Pilatus-yhteyskoneita sekä Maavoimien helikoptereita. Mukana on mahdollisesti myös samaan aikaan käynnissä olevan Arctic Challenge Exercise -harjoituksen lentokalustoa kumppanimaista. Lentotoiminnan tarkemmista yksityiskohdista tiedotetaan myöhemmin erikseen. Ylilennoista aiheutuu melua Jyväskylän alueella.

Lutakonaukiolla on Puolustusvoimien ja muiden viranomaisten yhteinen toimintakenttä, jossa voi tutustua tarkemmin ohimarssissa nähtävään kalustoon. Lisäksi alueella on Varusmiessoittokunnan konsertti ja sen yllä esiintyy Midnight Hawks -taitolento-osasto.

Päivä huipentuu Lounaispuiston MILjazz -konserttiin, jossa esiintyvät llmavoimien Big Band solistinaan Sami Saari sekä Varusmiessoittokunnan Showband.

Paraatin järjestelyistä vastaa Ilmasotakoulu ja sen musiikin tuottaa Laivaston soittokunta yhteistyössä Ilmavoimien soittokunnan kanssa.

Paraatipäivän ohjelma

8.00 Juhlallinen lipunnosto Lutakonaukiolla
9.00 Seppeleenlaskutilaisuus Vanhalla hautausmaalla
10.00 Jumalanpalvelus Taulumäen kirkossa
10–16 Toimintakenttä Lutakonaukiolla (Kalustonäyttelyn ohessa esiintymässä Midnight Hawks ja Varusmiessoittokunta.)
12.00 Paraatikatselmus Harjun stadionilla
13.15 Ohimarssi Yliopistonkadulla
18–21 MILjazz-konsertti Lounaispuistossa