2023-04


Vuoden lotta Alli Korva

Vuoden Lotta Alli Korva kiittelee Natoon liittymistä: ”Venäjä on ennenkin rikkonut hyökkäämättömyyssopimusta – Naton ansiosta emme jää enää koskaan yksin”.

Vuoden Lotaksi nimetty rovaniemeläinen lotta Alli Korva (100 v.) lähettää kiitolliset terveiset valtion johdolle puolustusliitto Natoon liittymisestä.

”Ukrainan sodan alkaminen toi heti mieleen Talvisodan: silloinkin luotettiin hyökkäämättömyyssopimukseen, jonka Venäjä rikkoi. Nato on meille turva, emmekä ole enää koskaan yksinäinen pieni kansa suuren rinnalla”, kertoo Korva.

Vuoden Lotta 2023 -tilaisuutta viettiin Lotanpäivänä 12. toukokuuta Rovaniemellä. Juhlapuheen pitänyt Lotta Svärd Säätiön toiminnanjohtaja Anne Nurminen kertoi, että tänä vuonna Vuoden Lotan valinnassa painotettiin lottatyössä ansioitumisen lisäksi sivistyksen eteen tehtyä työtä – onhan sivistys tänä vuonna säätiön toiminnan teema.

”Alli Korva edustaa lottien sivistystä parhaimmillaan. Hän toimi lottatyössä uutterasti ja uteliaasta alati uutta oppia hankkien. Sotien jälkeen hän valmistui opettajaseminaarista opettajaksi ja toimi opettajana sekä myöhemmin myös johtajaopettajana Rovaniemellä”, kertoi Nurminen.

Sivistyksen merkitys on erityisen tärkeää nyt, kun yhteiskunnalla on ratkaistavana useita viheliäisiä ongelmia yhtä aikaa.

”Nimeämällä Alli Korvan Vuoden Lotaksi, me haluamme muistuttaa lottien arjen neuvokkuudesta, kauniista käytöksestä sekä koulutuksen arvostamisesta. Alli Korvan ja muiden lottien asenteella selvittiin ja selvitään jatkossakin vaikeistakin haasteista”, sanoi Nurminen.

Alli Korva oli ihailtu ja arvostettu opettaja, joka opetti kouluaineiden lisäksi elämää ja sielun sivistystä

”Olen kuullut entisiltä oppilailtanne, että teidän tunneillanne ei oppinut vain opetettavaa ainetta, vaan sai oppia elämästä ja elämää varten. Opettajana ja rehtorina olitte sydämellinen, maanläheinen, helposti lähestyttävä, lapsia ja luontoa rakastava”, sanoi Nurminen juhlapuheessaan Korvalle.

Juhlavieraina paikalla oli Korvan läheisten lisäksi Rovaniemen kaupungin henkilöstö- ja hallintojohtaja Antti Määttä, Lapin jääkäripataljoonan komentaja everstiluutnantti Sini Kouri, Rovaniemen seurakunnan rovasti Kari Yliräisänen, Rovaniemen Sotaveteraanien varapuheenjohtaja Arvi Räsänen, Suomen Lottaperinneliiton puheenjohtaja Maija Fredrikson, Lapin Lottaperinneyhdistyksen puheenjohtaja Marja-Leena Laitinen ja muita yhdistyksen jäseniä sekä Lotta Svärd Säätiön edustus.


Alli Inkeri Korva (os. Torvinen) syntyi 1.12.1922 Patokoskella. Perheeseen kuului isä, äiti, isoveli, isosisko sekä kaksi pikkuveljeä.

Kävi kansakoulua, missä tutustui pikkulottatoimintaan. 17 vuotta täytettyään siirtyi lottiin. Ensimmäinen tehtävä oli muonittaa ja huoltaa sotaan lähteviä sotilaita suojeluskuntatalolla Patokoskella.

Toimi jatkosodan aikana ilmavalvonnassa Rovaniemen maalaiskunnan Meltauksen paikallisosastossa.

Toimi Lapin sodan aikana Raahen lottatoimistossa. Työt päättyivät 23.11.1944, kun tuli tieto Lottajärjestön lakkauttamisesta.

Valmistui Raahen opettajaseminaarista yläkansakoulun opettajaksi.

Avioitui opettaja Onni Korvan kanssa ja sai tämän kanssa kaksi poikaa ja kaksi tytärtä. Nyt perheeseen kuuluu myös yhdeksän lastenlasta ja yksitoista lastenlastenlasta.

Lähde: www.lottagalleria.fi


Teksti ja kuvat: Lottasäätiö

Juttu on julkaistu alun perin Lotta Svärd Säätiön blogissa 12.5.2023.

Jaa uutinen: