2023-01


Viljo Lehtonen on osuutensa tehnyt

Viljo Lehtonen toimi Sotiemme Veteraanit -keräyksen keräyspäällikkönä 2006 – 2022. Sotiemme Veteraanit -keräyksellä kerätään varoja sotaveteraaneille sekä heidän puolisoilleen ja leskilleen. Viime vuoden päätteeksi hän siirtyi nauttimaan hyvin ansaituista eläkepäivistä. Viljo on esimerkki siitä mitä saadaan aikaan, kun työtä tehdään suurella sydämellä ja periksiantamattomalla sitkeydellä.

Vahvan maanpuolustustahdon ja veteraanityön merkityksen Viljo imi lapsuuden kodistaan. Vanhemmat olivat maanviljelijöitä, Viljo oli kuusilapsisen katraan nuorin. Viljon isä Yrjö Lehtonen osallistui talvisotaan Utön linnakkeella ja jatkosotaan Jalkaväkirykmentti 34:ssa. Viljon isä kaatui (katosi) jatkosodan alussa Syvärin Shemenskissä 20.10.941 ja hänet on siunattu 18.7.1943 kentälle jääneenä.

Majuri reservissä

Viljon pitkä ja ansiokas vapaaehtoinen maanpuolustustyö ja reserviupseeritoiminta sai alkunsa tammikuussa 1964, hänen kotiuduttua Rannikkojääkäripataljoonasta reservin vänrikkinä. Hänellä on takanaan valtaisa määrä eri luottamustehtäviä reserviupseeri- ja maanpuolustus¬järjestöissä. Viljon ansioluettelosta löytyy lukuisa määrä eri maanpuolustusjärjestöjen hallituksen jäsenyyksiä ja puheenjohtajuuksia. Viljon työ ja toiminta palkittiin 4.6.1998, Tasavallan presidentin ylentäessä hänet majuriksi reservissä. Vapaaehtoisesta maanpuolustustyöstä Viljolle on annettu Sotilasansiomitali ja 3. luokan vapaudenristi.

Viljo toimi myös Viipurinlahden Teikarin saareen kesällä 2000 paljastetun suomalais- venäläisen yhteisen Teikarin Taistelujen muistopatsashankkeen sihteerinä 1998 – 2000. Työuransa Viljo teki Kesko Oy:n Maatalousosastolla, josta jäi eläkkeelle tuotepäällikön tehtävistä vuonna 1996.

Mukaan keräystoimintaan

Keräystoiminnan Viljo aloitti 1992, jolloin hän toimi Maanpuolustuksen Tuki ry:n ”Tuemme turvallisuutta” -suurkeräyksen Helsingin Reserviupseeripiiri ry:n, Vuosaaren Reserviupseerit ry:n ja Keskon osaston keräyspäällikkönä. Vuosina 1998 – 2000 Viljo toimi Maanpuolustuksen Tuki ry:n Helsingin Sotilasläänin alueen keräyspäällikkönä. Reservin upseerina ja sotaorpona Viljolle oli selvää, että hän haluaa toimia myös sotiemme veteraanien hyväksi. Viljo aloitti 2001 Helsingin Seudun Sotaveteraanipiirin tukiyhdistyksen hallituksessa ja seuraavana vuonna sen keräystoimikunnan jäsenenä. Vuosina 2004-2005 hän toimi Helsingin Seudun Sotaveteraanipiirin keräyspäällikkönä. Sotiemme Veteraanit -keräys perustettiin 2006 kaikkien veteraaniliittojen yhteiseksi varainhankinnan toimijaksi. Keräyksellä autetaan myös veteraaniliittoihin kuulumattomia veteraaneja. Viljo on toiminut alusta alkaen Helsinki-Vantaan keräyspiirin päällikkönä.

Keräystuotto suoraan avustettaville

Parasta työssä Viljon mukaan oli se, että tiesi mitä teki ja kenen hyväksi. Työn tuloksen näki heti rahojen tilityksen jälkeen. Viljolle oli myös tärkeää, että varat todella menivät avuntarvitsijoille. Vuosien 2006-2022 kokonaiskeräyssumma nousi yli 2,2 miljoonaan euroon. Viljo johti lähes 300 varusmieskeräystä. Reserviläis- ja maanpuolustusjärjestöjen keräykset sekä Helsingin Reservin Sanomien keräyskirjeet tuottivat runsaat 260.000,00 euroa

Pääkaupunkiseudun veteraanijärjestöjen, veteraanien, heidän puolisoidensa ja leskiensä sydämellinen kiitos Viljo Lehtoselle. Työsi ansioista lukematon määrä jäseniä on päässyt kuntoutukseen ja saanut apua arkipäiväänsä.

Rauno Loukkola
Toiminnanjohtaja
Sotien 1939-1945 pääkaupunkiseudun perinneyhdistys

Jaa uutinen: