02/2017 uutiset

Veteraanipäivän juhlallisuudet pääkaupunkiseudulla

IMG_9818

Kansallista veteraanipäivää vietettiin koko maassa Lapin sodan päättymispäivänä 27.4.2017. Juhlaa on vietetty ensimmäisen kerran jo 1987. Pääjuhla oli tänä vuonna Lahdessa, mutta myös pääkaupunkiseudulla juhlittiin monin eri tavoin.

Helsingin varuskunnan järjestämä lipunnosto pidettiin Mannerheimin aukiolla aamupäivällä. Myös Espoossa ja Vantaalla järjestettiin vastaavat tilaisuudet. Mannerheimin aukiolla puhui muun muassa Kaartin jääkärirykmentin sotilaspastori Suvi Kouri, jonka puhe on tämän artikkelin lopussa.

IMG_9843

Vantaalla järjestettiin illalla perinteinen pääjuhla kaupungin ja VETRES-toimikunnan yhteydessä. Juhlassa luovutettiin tasavallan presidentin myöntämä Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali. Lisäksi pitkäaikaiset VETRES-toimijat Matti Passi ja Heikki Linna saivat Vantaa-mitalit kiitoksena työstään veteraanien eteen.

Veteraanipäivän hartauspuhe

Sotilaspastori Suvi Kouri
Sotilaspastori Suvi Kouri

  1. huhtikuuta on jäänyt Suomen Puolustusvoimien viimeiseksi sotapäiväksi. Tänään vietämme samalla päivällä kansallista veteraanipäivää. Edustan itse sitä sukupolvea, jonka isovanhemmat ovat kokeneet sodan ja sen jälkeisen jälleenrakentamisen ajan. Tänään muistamme sitä arvokasta työtä, joita te, sotaveteraanit olette maamme puolesta tehneet. Muistamme niitä kalliita uhreja, jotka maamme ja rauhan puolesta annettiin.

Tänään olemme kiitollisia, että saamme elää maassa, jossa on rauha. Turva ja rauha eivät kuitenkaan ole itsestäänselvyys tai pysyvä olotila. Niiden eteen on tehtävä edelleen rajusti töitä. Pääkaupunkiseudun joukon, Kaartin jääkärirykmentin, yksi tärkeimmistä tehtävistä on vartioida ja suojata kohteita eri puolilla pääkaupunkiseutua – niin sodan kuin rauhankin aikana.

Se, että jotain kohdetta vartioidaan, tarkoittaa sitä, että se kohde on jollain tavalla merkittävä tai tärkeä. Kohdetta halutaan suojella, siinä on jotain meille arvokasta. Jos ajatellaan esimerkiksi pääkaupunkiamme, Helsinkiä, täällä sijaitsevat yhteiskunnan päättävät elimet sekä monet muut tärkeät toiminnot. Lisäksi se on monelle meistä rakas kaupunki, joka edustaa kotia, turvaa, läheisiä ihmisiä sekä tuttuja, tärkeitä paikkoja. Uskon, että nämä asiat olivat niitä, joita myös sodissamme niin eturintamalla kuin kotirintamalla taistelleet ja työtä tehneet halusivat suojella ja varjella.

Kun vartioidaan tärkeää kohdetta, vartiointi tulee ottaa kunniatehtävänä, jossa myös vartijalla itsellään on suuri merkitys ja tarkoitus. Jokaisen meistä tehtävä on suojella ja vartioida niitä asioita, ihmisiä, paikkoja ja arvoja, jotka ovat meille tärkeitä. Toisaalta myös jokainen meistä ansaitsee olla turvassa. Ja jos tuo turva on uhattuna, tarvitsemme yhteiskunnan ja muiden ihmisten suojelua.

Tänään me kiitämme Jumalaa menneistä sukupolvista, jotka ovat työllään ja uhrauksillaan rakentaneet tätä maata. Jumalan avulla ja voimalla rakennamme edelleen maata, jossa on turvallista ja hyvä elää.

Seppelpartiot! Menkää nyt toteuttamaan teille uskottua tehtävää!

Siunatkoon ja varjelkoon teitä ja meitä kaikkia kaikkivaltias ja armollinen Jumala. Aamen.

Suvi Kouri

sotilaspastori

Kaartin jääkärirykmentti

Jaa uutinen: