2024-03

Verenluovutuskampanja jalkautui Santahaminaan

Jo kolmatta vuotta peräkkäin järjestetty Reserviläinen ei luovuta! (paitsi verta) -verenluovutuskampanja jalkautui tiistaina 7.5.2024 MPK Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin Helsingin koulutuspaikalle Santahaminan Radioniemeen. Paikalle saapui SPR Veripalvelun uusi verenluovutusbussi, jossa MPK:n vapaaehtoisten kouluttajien ja toimijoiden infotilaisuuteen saapuneilla henkilöillä oli samalla mahdollisuus osallistua verenluovutuskampanjaan.

Suomen ensimmäinen Verenluovutusbussi aloitti toimintansa pääkaupunkiseudulla vuoden 2023 lopussa. Bussi käy esimerkiksi työpaikoilla, oppilaitoksissa sekä yleisluovutuspaikoissa kuten kauppakeskusten läheisyydessä. Luovutusten aikana bussi ei liiku. Verenluovutusbussi vahvistaa luovutusverkostoa pääkaupunkiseudulla.

– Uudella bussilla halutaan päästä mahdollisimman lähelle ihmisiä ja tehdä verenluovuttamisesta entistä helpompaa, kertoo Etelä-Suomen liikkuvan Veripalvelun päällikkö Pirjo Grön. Verenluovutusbussi mahdollistaa luovutusten järjestämisen sellaisissa paikoissa, joissa ei ole aiemmin löytynyt sopivia luovutustiloja tai esimerkiksi yrityksissä, joissa ei ole ollut tarpeeksi luovuttajia perinteistä, yrityksen omissa tiloissa järjestettävää luovutustilaisuutta varten. Verenluovutusbussiin mahtuu kerralla luovuttamaan neljä henkilöä ja itse verenluovutus on samanlaista kuin Veripalvelun verenluovutuspisteissäkin. Tilan vähyyden vuoksi saattajat ja lapset eivät kuitenkaan voi tulla mukaan luovutukseen.

– Tämä on tärkeä uusi kokeilu saada aktivoivoitua verenluovuttajia menemällä heidän lähelleen. Nyt alkavan pilotin aikana testaamme erilaisia luovutuspaikkoja ja tämän perusteella toimintaa kehitetään edelleen, Veripalvelusta kerrotaan.

Verenluovutukseen oli koulutussihteeri Birgitta Mitrolle ennakkoon ilmoittautunut lähes kaksikymmentä reserviläistä. Näistä vain aiemmin verta luovuttaneet saattoivat luovuttaa verta. Ne, jotka olivat asialla ensimmäistä kertaa, pääsivät kuitenkin tutustumaan luovutusprosessiin sekä antamaan verinäytteen veriryhmämääritystä varten. Bussi saapui Radioniemeen jo hyvissä ajoin, jotta sen henkilökunnalla oli riittävästi aikaa valmistella tilat verenluovutusta varten. Ennen reserviläisiä oli sekä Uudenmaan aluetoimiston että MPK:n henkilökunnalla mahdollisuus osallistua kampanjaan. Verenluovutuskampanjan virallisena suojelijana toimii tänä vuonna MPK Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin päällikkö Vesa Sundqvist.

Teksti: Marko Nikkanen ja SPR Veripalvelu
Kuvat: Marko Nikkanen

Kuvissa SPR Veripalvelun Verenluovutusbussi, verta luovuttamassa MPK Meripuolustuspiirin koulutussihteeri Eeva Keränen ja HELRESP:n hallituksen jäsen Eerik Tuovinen.

Jaa uutinen: