06/2015 uutisetlaak1

Puolustusvoimien kirurgian ylilääkäri esittelee Sotilaslääketieteen keskuksen uusia huippumoderneja simulaatiotiloja.

laak2

Koulutuspäivän puheenjohtajat lääketieteen tohtori Aleksi Reito ja lääketieteen lisensiaatti Tuukka Puolakka avaavat päivän tieteellisen osion.

Vammautuminen taistelukentällä

Teksti: Richard Lundell

puheenjohtaja, Reservin lääkintäupseerit ry

Reservin lääkintäupseerit ry järjesti toisen koulutuspäivänsä 26.9.2015 Lääkintä-RUK:n uusissa tiloissa Riihimäellä. Tänä vuonna teemana oli “Vammautuminen taistelukentällä”. Osallistujamäärältään tapahtuma kasvoi viime vuodesta lähes kaksinkertaiseksi ja paikalle saapui n. 80 lääkäriä, alan opiskelijaa ja muuta kenttälääketieteestä kiinnostunutta.

Koulutuspäivä järjestettiin aiempaan tapaan yhteistyössä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kanssa. Puolustusvoimat katsoi sisällön täyttävän vapaaehtoisen kertausharjoituksen kriteerit ja Helsingin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta hyväksyi tilaisuudesta koulutustunteja useisiin erikoislääkärikoulutusohjelmiin.

Päivä alkoi aamukahvilla Sotilaskodissa, jossa yhdistyksen puheenjohtaja lausui tervetulosanat. Lyhyen keskustelun jälkeen siirryttiin Huoltokoulun luentosaliin, jossa koulutuspäivän puheenjohtajat lääketieteen tohtori Aleksi Reito ja lääketieteen lisensiaatti Tuukka Puolakka huolehtivat järjestelyistä.

Koulutuspäivän ohjelma käsitteli kattavasti koko kenttälääkintäketjua yksittäisen taistelijan toiminnasta aina monivammapotilaan tehohoidon erityispiirteisiin ja vammanhallintakirurgiaan saakka. Kouluttajina toimi Puolustusvoimien omaa henkilökuntaa sekä Helsingin yliopistollisen keskussairaalan erikoislääkäreitä. Luentojen aiheena olivat mm. Puolustusvoimien oma MEDEVAC-kyky EU:n nopean toiminnan joukkojen helikopteriosastossa sekä päivitys viimeisimpiin kenttälääkintäketjun toiminnallisiin muutoksiin.

Puolustusvoimien ylilääkäreiden Jaakko Keräsen ja Juha Kuosmasen johdolla koulutuspäivän osanottajat pääsivät myös tutustumaan Sotilaslääketieteen keskuksen uusiin huippumoderneihin simulaatiotiloihin, joita suunniteltaessa oli hyödynnettu mm. teatterialan ammattilaisten osaamista mahdollisimman todenmukaisten olosuhteiden saavuttamiseksi. Lääkintä-RUK:n lisäksi simulaatiotiloissa harjoittelee säännöllisesti poliisin ja rajavartiolaitoksen taktista henkilökuntaa sekä kriisinhallintatehtäviin ulkomaille lähdössä olevia yksiköitä.

Koulutuspäivä oli kokonaisuudessaan erittäin onnistunut ja palaute oli positiivista. Koulutuspäivästä onkin hyvää vauhtia tulossa yhdistyksen jokasyksyinen perinne, jonka teemaksi valitaan joka vuosi erilainen mutta ajankohtainen aihe. Suuri kiitos koulutuspäivästä kuuluu osallistujille ja kouluttajille, jotka omalla panoksellaan jälleen kerran mahdollistivat sen toteutumisen.
Reservin lääkintäupseerit ry on vuonna 2013 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on kehittää jäsenistönsä kenttälääketieteellistä osaamista ja tukea palveluksessa olevan lääkintäreserviupseerikurssin oppilaskuntaa. Tämän lisäksi yhdistys kouluttaa ja jakaa osaamistaan muille reserviläisille erilaisissa koulutuksissa ja kertausharjoituksissa. Yhdistys tekee yhteistyötä mm. Reserviupseeriliiton, Puolustusvoimien Sotilaslääketieteen keskuksen ja kotimaisten yliopistojen lääketieteellisten tiedekuntien kanssa. Kysyntää lääketieteen ammattilaisia reservissä yhteen kokoavalle toimijalle on ollut, sillä nuoresta iästään huolimatta yhdistys on jo koonnut riveihinsä vajaan 100 jäsenen joukon. Lisätietoa on saatavissa yhdistyksen internet-sivuilta osoitteesta: http://www.reservinlaakintaupseerit.fi.

Jaa uutinen: