2024-04
Turvallinen Uusimaa 2024: Vapaaehtoiset viranomaisten tukena Kotiseutuharjoituksessa
Suomessa turvallisuutta rakennetaan ja ylläpidetään laajasti yhteiskunnan eri toimijoiden yhteistoiminnalla. MPK:n Kotiseutuharjoitus Turvallinen Uusimaa 2024 on konkreettinen esimerkki halusta rakentaa kokonaisturvallisuutta yhdessä. Harjoituksessa vapaaehtoiset harjoittelevat viranomaisten tukena mm. öljyntorjuntaa ja alueellisten valmiuskeskusten toimintaa.
Turvallinen Uusimaa 2024 Kotiseutuharjoitus järjestetään elo-syyskuun vaihteessa Kirkkonummella, Nurmijärvellä, Helsingissä ja Porvoossa. Harjoituksessa järjestöt, viranomaiset ja vapaaehtoiset kuntalaiset kouluttautuvat ja harjoittelevat yhteistoimintaa, jonka tavoitteena on tuottaa ja kehittää kunnan ja kuntalaisten varautumista häiriötilanteisiin.
”Harjoituksen päämääränä on kehittää selviytymis- ja sopeutumiskykyä erilaisissa häiriötilanteissa parantamalla kuntalaisten turvallisuusosaamista sekä samalla vahvistaa yhteisöllisyyttä ja rakentaa tulevaisuuden hyvinvointia.” kertoo harjoituksen järjestäjänä toimivan Maanpuolustuskoulutus MPK:n Meripuolustuspiirin päällikkö Petri Pääkkönen.
Kotiseutuharjoitukset osana kokonaisturvallisuuden ylläpitämistä ja kehittämistä
Kokonaisturvallisuus on yhteistoimintamalli, kehys yhdessä tekemiselle. Se on kuvattu yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa, joka kuvaa yhteiskunnan varautumisen perusperiaatteet. Yhteistoimintamallissa toimijat jakavat ja analysoivat turvallisuutta koskevaa tietoa, suunnittelevat ja harjoittelevat yhdessä. Ennakointi kuuluu tärkeänä osana varautumistyöhön: näin voidaan vastata tulevaisuuden turvallisuushaasteisiin ja ehkäistä niitä. Suomalaisen kokonaisturvallisuuden mallissa koko kansalaisyhteiskunta on mukana turvallisuustyössä. Kotiseutuharjoitukset ovat osa toimia, joilla järjestökentän ja vapaaehtoistoimijoiden resurssit ja osaaminen saadaan tehokkaammin tukemaan alueellista ja paikallista varautumista.
Yhteiskunnan turvallisuusstrategian 2017 mukaan periaatteet kattavat varautumisen erilaisissa häiriö- tai poikkeustilanteissa. Suomalainen kokonaisturvallisuuden yhteistoimintamalli on kansainvälisesti ainutlaatuinen ja arvostettu. Strategiassa määritellään yhteiskunnan elintärkeät toiminnot eli ne perusasiat, joiden jatkuminen on pystyttävä takaamaan kaikissa olosuhteissa, kaikilla toimintatasoilla. Sen toisessa osassa linjataan valtioneuvoston ministeriöiden varautumisen tehtävät ja vastuualueet.
Kotiseutuharjoitusten ajankohdat ja painopisteet
Kotiseutuharjoitusten toteutustapa ja sisällöt vaihtelevat alueen tarpeiden mukaan. Harjoituksessa voi olla useita varautumistaitoja kehittäviä kursseja, joiden päätteeksi järjestetään yhteinen tilanneharjoitus. Vaihtoehtoisesti Kotiseutuharjoituksessa voidaan keskittyä harjoittelemaan yhteistoimintaa kuvitteellisessa häiriötilanteessa hyödyntäen jo aiemmin koulutettuja varautumistaitoja.
Maavoimien paikallispuolustusharjoitukset järjestetään kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä, koko Suomen alueella. Kaartin jääkärirykmentti harjoittelee syyskuussa pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla osittain samaan aikaan kuin Turvallinen Uusimaa 2024 Kotiseutuharjoitus järjestetään.
Kotiseutuharjoituksissa virkamiehet, kohdennettuun tehtävään koulutetut yksiköt sekä hälytysryhmät, 3. sektorin eri vapaaehtoistoimijat sekä yksittäiset kansalaiset, voivat tulla kouluttautumaan ja harjoittelemaan yhteistoimintaa muiden toimijoiden kanssa. Eri järjestöt voivat välittää parasta osaamistaan, oppia toisiltaan ja harjoitella yhdessä toimimista mahdollisissa häiriötilanteissa.
Kotiseutuharjoitus Turvallinen Uusimaa 2024
Syksyn harjoituksen päämääränä on tuottaa ja kehittää varautumiseen liittyvää suorituskykyä, kehittää kuntien selviytymis- ja sopeutumiskykyä parantamalla kuntalaisten kykyä selviytyä arjen häiriötilanteista sekä kuntalaisten turvallisuuskoulutuksella vahvistaa yhteisöllisyyttä ja rakentaa tulevaisuuden hyvinvointia.
MPK:n Kotiseutuharjoituksessa ja Puolustusvoimien Paikallispuolustusharjoituksessa on yhteinen tilannekehys ja sitä täydennetään peliryhmän yksittäisillä kohdennetuilla kuvauksilla kullekin harjoitusjoukolle. Esimerkiksi Alueellisten valmiuskeskusten (AVAK) ja Paikallispataljoonan esikunnan välillä harjoitellaan tiedonvaihtoa, tilannekuvan ja tiedustelutiedon välitystä sekä asetetaan yhteysupseereja.
MPK Meripuolustuspiiri ja Etelä-Suomen maanpuolustuspiiri vastaavat harjoituksen järjestämisestä.
Tämän kertaisen Kotiseutuharjoituksen keskiössä ovat öljyntorjuntaharjoitus ja alueellisten valmiuskeskusten (AVAK) tilanneharjoitukset.
Öljyntorjuntaa harjoitellaan osana kotiseutuharjoitusta
Öljyntorjuntaharjoitus toteutetaan yhteistoiminnassa WWF:n öljyntorjuntajoukkojen kanssa tukeutuen Upinniemen varuskuntaan. Kurssilaisten lisäksi harjoitukseen on osallistumassa, Suomen Punaisen Ristin, Suomen ympäristökeskuksen, Suomen Meri- ja Lentopelastuseurojen sekä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen henkilökuntaa.
”Kotiseutuharjoitus tarjoaa hyvät puitteet viranomais- ja vapaaehtoisorganisaatioiden yhteistyölle ja -toiminnalle. Maapuolustuskoulutus MPK:n merkitys kokonaisturvallisuuden kouluttajana ja koordinaattorina korostuu.” sanoo piiripäällikkö Petri Pääkkönen Meripuolustuspiiristä.
Rantatorjuntaharjoitukseen osallistuva ymmärtää vapaaehtoisen öljyntorjunnan perusteet ja öljyntorjuntajoukkojen roolin viranomaisen yhteistyökumppanina öljyvahingon torjunnassa. Rantatorjuntaan voi osallistua ilman aikaisempaa kokemusta öljyntorjunnasta. Kurssilaisilta vaaditaan normaalia fyysistä peruskuntoa. Kurssilla liikutaan raskaissa öljyntorjuntavarusteissa ja kuljetaan paikoitellen vaikeakulkuisessa maastossa.
Lintutiedusteluharjoitukseen osallistuva ymmärtää vapaaehtoisen öljyntorjunnan perusteet ja öljyntorjuntajoukkojen roolin viranomaisen yhteistyökumppanina öljyvahingon torjunnassa. Lisäksi osallistuja osaa lintutiedusteluryhmän toiminnan perusteet. Lintutiedusteluun osallistuvat vapaaehtoiset pikakoulutetaan tehtävään ja he harjoittelevat tiedusteluryhmän toimintaa ja lintujen keräystä maastosta. Edellä mainitut kurssit järjestetään yhteistyössä WWF:n kanssa.
Alueellinen valmiuskeskus (AVAK) -kurssilta osaamista kunnille ja viranomaisille
Alueellinen valmiuskeskus (AVAK) -kurssi on aloitettu jo aiemmin keväällä, ja kurssi huipentuu tilanneharjoituksiin, jotka pidetään Kirkkonummella ja Nurmijärvellä.
”Olen erityisen tyytyväinen siitä, että AVAK-kurssille osallistuu jo toistamiseen myös yhteysupseereita Puolustusvoimien paikallisjoukoista. Tällä parannetaan tiedonvaihtoa sekä tilannekuvan ja tiedustelutiedon välittymistä eri organisaatioiden välillä” toteaa piiripäällikkö Vesa Sundqvist Etelä-Suomen maanpuolustuspiiristä.
AVAK-harjoitukseen osallistuva henkilö osaa toimia erilaisissa normaaliolojen häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa, osaa vastata saamaansa hälytykseen ja ymmärtää toiminnan kiireellisyyden sekä toimimisen vuoroissa. Harjoitukseen osallistuva osaa toimia tilannehuoneessa eri rooleissa ja osaa käyttää tarvittavia viestintävälineitä. Hän osaa arvioida oman jaksamisensa ja osaa myös arvioida muiden jaksamista tilannehuoneen toiminnan pitkittyessä. Harjoitukseen osallistunut toimii aktiivisena osana tilannehuonetta ja toimii annettujen ohjeiden mukaisesti.
Kurssi on tarkoitettu kuntien ja viranomaisten AVAK-henkilöstön kouluttamiseen. AVAK-tilannehuoneen koulutettavat henkilöt voivat olla kunnan tai muun viranomaisen työntekijöitä, vapaaehtoisia, kuten esimerkiksi reserviläisiä tai yksittäisiä kuntalaisia.
Vapaaehtoinen säteilymittausjoukkue harjoittelee suunnitelmallisesti ja kalliosuojakoulutus kehittää yksilöiden osaamista
Edellä mainittujen lisäksi harjoitukseen kuuluu Säteilyturvakeskuksen vapaaehtoisen säteilymittausjoukkueen harjoitus. Kurssin jälkeen säteilymittausjoukkuelainen osaa itsenäisen toiminnan ihmismittauspaikan perustamisessa ja kykenee soveltamaan mittausperiaatteita erilaisissa mittaustilanteissa. Säteilymittausjoukkue harjoittelee itsenäisesti toimivana joukkueena ihmismittauspaikan perustamista ja mittausten suorittamista maaliosastolle.
Kalliosuojien käyttöhenkilöstön koulutus toteutetaan yhteistoiminnassa Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen kanssa. Kalliosuojakoulutuksen tavoitteena on tuottaa henkilöstöä, joka hallitsee asuinalueensa kalliosuojan toiminnan perusteet ja osaa toimia suojan eri tehtävissä. Niitä ovat esimerkiksi tekniset, muonitus-, ensiapu-, henkisen tuen, lapsiystävällisen toiminnan ja turvallisuustehtävät. Kalliosuojakoulutukseen osallistuminen tuottaa osaamista poikkeusolojen varalle sekä tavallisiin arjen vaara- ja häiriötilanteisiin.
Muita harjoituksessa toteutettavia kursseja
Kotiseutuharjoituksessa on myös kuntalaisten arjen turvallisuuteen, joukkomuonitukseen, turvallisesti vesillä liikkumiseen ja viranomaisten yhteistoimintaan liittyviä kursseja ja webinaari niin, että kokonaisosallistujamäärä nousee lähes 300 henkilöön.
Esimerkiksi joukkomuonitus maastossa kurssin tavoitteena on tutustuttaa osallistujat eri kenttäkeittimien turvalliseen käyttöön ja maastomuonituksen järjestämiseen. Kurssin jälkeen osallistuja muistaa maastomuonitukseen tarvittavat välineet ja ymmärtää, miten kenttäkeitintä käytetään muonituksen järjestämiseksi. Lisäksi hän ymmärtää maastomuonituksessa omavalvonnan, elintarvikehygienian ja astiahuollon tärkeyden sekä miten hänen tulee toimia osana muonitusryhmää. Kurssilla perehdytään maasto-olosuhteissa tapahtuvaan elintarvikkeiden säilytykseen ja käsittelyyn sekä valmistetaan niistä ruokaa suurelle joukolle.
Turvallisesti vesillä -kurssi järjestetään tällä kertaa ruotsinkielisenä. Kurssilla tutustutaan vesistöllä liikkumisen turvallisuutta lisääviin tekijöihin ja harjoitellaan turvallisuutta lisääviä taitoja. Kurssin tavoitteena on kehittää osallistujan valmiutta ja asennetta turvalliseen liikkumiseen vesillä. Kurssin jälkeen hän muistaa keskeisimmät turvallisuuteen vaikuttavat tekijät vesillä liikuttaessa eri vuodenaikoina. Hän ymmärtää omien tietojensa ja taitojensa merkityksen osana turvallisuutta sekä ymmärtää toimia oikein hätätilanteissa.
Edellä mainitut kaksi kurssia järjestetään yhteistyössä Naisten Valmiusliitto ry:n kanssa.
Ilmoittautuminen kursseille
Harjoituksessa toteutettavat kurssit löytyvät ja ilmoittautuminen tapahtuu MPK:n koulutuskalenterin kautta. Kurssitarjonnasta löytyy erilaisia kursseja 30.8.-8.9.2024. Kurssit toteutuvat lähitapahtumina ja webinaareina. MPK:n kursseille osallistujat ovat MPK:n vakuutusturvan piirissä.
Tule harjantumaan ja ota kaverisikin mukaan!
Teksti: Petri Pääkkönen/MPK
Jaa uutinen: