2022-05

Toimintapäivä Santahaminassa

Helsingin Reserviupseeripiirin Viestiosasto järjesti jo perinteeksi tulleen Toimintapäivän Santahaminan varuskunnassa lauantaina 3. syyskuuta. Huolimatta monista muistakin tapahtumista tuona viikonloppuna, osallistujia oli järjestäjät mukaan lukien noin 20 reserviupseeria 7:stä piirin eri kerhosta.

Tapahtuma oli avoin ja tänä vuonna myös maksuton kaikille piirin kerhojen jäsenille. Sponsoreina toimivat Reserviupseeriliitto (RUL), Helsingin reserviupseeripiiri (HRUP) ja Viestiosasto. Päivän antiin oltiin ilmeisen tyytyväisiä, palautteiden keskiarvon ollessa 4,75 (1-5).

Ohjelmassa oli ammuntaa, oppitunti tiedustelusta, (harjoitus)käsikranaatin tarkkuusheitto ja kaluston tunnistustehtävä. Lopuksi saunomista, uintia ja grillausta Teerisaunalla. Ja tietenkin rentoa ja mukavaa yhdessäoloa!

Erilaisia rasteja

Päivä alkoi tapahtuman johtajan Erkka Suopankin pitämän alkupuhuttelun jälkeen ammuntaosuudella pistooliradalla, jossa oli mahdollisuus kokeilla mm. RONI pistooli-karbiinia. Kilpasarjat ammuttiin omalla tai Glock pistoolilla sekä MP5 pistooli-karbiinilla. Ammuntaa oli siis eri aseilla, mutta osallistuminen ei edellyttänyt mitään aiempaa kokemusta, sillä Viestiosaston ampumaupseerit Mikko Leskisen johdolla kouluttivat kaiken tarpeellisen. Tarkimmin tähtäsi Erkka Suopanki ja seuraaviksi tulivat John Shibutani ja Antti Kuisma.

Maukkaan välipalan ja pullakahvien jälkeen siirryttiin Teerisaareen, jossa Miika K. piti esitelmän tiedustelun saloista. Tiedusteluasiat herättivät paljon mielenkiintoa ja keskustelu oli vilkasta. Esitelmä sai ansaittua kiitosta.

Toisena rastina oli Mikko Leskisen suunnittelema kaluston tunnistustehtävä, jossa piti kuvien perusteella tunnistaa erilaisia laitteita ja härveleitä. Tehtävä oli sangen haastava, monen laitteen tunnistaminen tuotti aika lailla pähkäilyä ja pään raapimista. Paras tulos oli 26/48 pistettä. Kolmen kärki tasan samalla pistemäärällä oli Joonas Kousa, Eero Laaksovirta ja Miika K.

Kolmas rasti oli Antti Kuisman ja Jari Jussilan järjestämä (harjoitus)käsikranaattien tarkkuusheitto, joka on yllättävän haastavaa! Parhaan tuloksen jakoivat Eero Laaksovirta ja Petter Corner.

Ja ei kun saunaan!

Rastien jälkeen – kun oli ensin puhdistettu aseet – päästiin saunamajuri Raimo Nikkasen lämmittämän Teerisaunan makoisiin löylyihin ja mereen pulahtelemaan. Perinteiseen tapaan nautittiin myös nuotiolla valmistetusta merilohesta ja muista buffetin herkuista, jotka oli loihtinut ”gourmet” muonamestari John Shibutani.

Lopuksi julkistettiin rastien tulokset ja käytiin läpi erityisesti kalustontunnistustehtävän oikeat vastaukset. Palkinnot jaettiin rastien yhteispisteiden mukaisesti kolmelle parhaalle. Alla on rastien yhteistuloksen viiden kärki.

Nimi Kerho Pisteet
Erkka Suopanki VOs 264
Eero Laaksovirta Töölö 239
Jussi Virtanen Töölö 197
Nuutti Tuulosniemi PionOs 196
Kari Jalkanen KRH 170

Yhteenveto

Toimintapäivä oli varsin onnistunut kokonaisuus. Tiivis yhden päivän paketti, ilmeisen sopivassa suhteessa ”vakavaa” kilpailua, oppimista ja leppoisaa tekemistä. Yhteishenki oli erinomainen.

Palautteista poimittua: ”Mielenkiintoiset ammunnat”, ”Tiedusteluesittely oli erittäin hyvä”, ”Maukkaat ruoat”, ”Järjestäjien ote oli mukavan rento”, ”Paljon erilaista tekemistä ja myös lopun ’saunailta’ oli erinomainen”.

Monet kiitokset kaikille tapahtumaan osallistuneille ja järjestäjille sekä tapahtuman tukemisesta RUL:lle ja HRUP:lle! Ensi vuonna taas uudestaan ja se onkin sitten jo 10. peräkkäinen vuosi tälle ”Viestiosaston Toimintapäivälle”.

Teksti ja kuvat: Erkka Suopanki

Jaa uutinen: