2022-01

Tietopyyntö: Sotahistoriaa Helsingistä

On aloitettu kirjahanke, jonka tavoite on saada noin vuoden kuluessa julkaistua historiateos:

”Kulosaaresta Karjalan kannakselle”, Kevyt Osasto 1, 1941-1942.

Kevyt Osasto 1 perustettiin valtaosin helsinkiläisistä reserviläisistä Kulosaaressa kesäkuussa 1941 ja se osallistui jatkosodan hyökkäysvaiheessa Karjalan kannaksen taisteluihin eversti Vihman 12. Divisioonan riveissä. Sotataival vaati osastolta yli 30 kaatunutta. Kevyt Osasto 1 hajotettiin kannaksella vuonna 1942 samalla tavoin kuin kaikki muutkin kevyet osastot.

Historiateoksen kirjoittaa filosofian maisteri, tietokirjailija Kimmo Sorko, joka on julkaissut sotiemme historiaa yli 30 kirjassa. Kirjan runkoteksti perustuu Kansallisarkistossa säilytettävään materiaaliin, sotapäiväkirjoihin, päiväkäskyihin jne.

Vapaaehtoinen keskisuomalais-helsinkiläinen työryhmämme etsii nyt lisämateriaalia kirjaan. Niitä voivat olla veteraanien kertomukset ja sodan ajalta jälkipolville säilyneet autenttiset valokuvat Kevyt Osasto 1:ssä palvelleiden miesten sotaretkeltä. Tekijätyöryhmää kiinnostaa kaikenlainen tieto ja materiaali tästä jatkosodan joukosta. Materiaalin tallentaminen voidaan järjestää niin, että työryhmämme jäsen voi sovitusti käydä sen Helsingissä/pääkaupunkiseudulla tekemässä.

Yhteydenotot: Sotakamreeri, majuri evp Tapio Paappanen, tapio.paappanen@nic.fi, puh. 0400 626 695

Jaa uutinen: