04/2017 puheenvuoro

Terroristien väkivalta tuli Suomeen

Perjantaina 18.8. Turussa tapahtui puukotusten sarja, jonka motiivi on paljastunut terroriteoksi. Tekijällä epäillään olleen teon suunnitteluvaiheessa viisi kumppania, joista yksi on etsintäkuulutettu ulkomailla. Saamme aiheesta jatkuvasti uutta tietoa. Myös huhuja ja valeuutisia on ollut liikkeellä; nyt suomalaisten kiitelty medialukutaito onkin arvossaan.

Kaksi henkilöä on murhattu, kahdeksan loukkaantunut murhayrityksissä. Erityisen tympeää tässä teossa on, kuten terroriteoissa aina, se että hyökkäykset kohdistettiin niihin, joiden oli vaikeinta puolustautua.

Viranomaisten ja paikalla olleiden, sekä suomenkansalaisten että ulkomaalaisten, toimintaa on ylistetty, eikä syyttä. Poliisi pääsi tekemään kiinnioton vain viisi minuuttia hyökkäysten alkamisen jälkeen. Niin Suomen kansalaiset kuin paikalla olleet turistit ja turvapaikanhakijat pyrkivät ansiokkaasti pysäyttämään hyökkääjän, sekä antamaan ensiapua puukotetuille. Kaikilla näillä toimilla vähennettiin potentiaalien lisäkuolonuhrien määrää. Ihmiset toimivat urheasti oman henkensäkin ollessa uhattuna.

Useat kriisitilanneasiantuntijat hyvin nopeasti kehottivat ihmisiä jatkamaan arjessa eteenpäin. Tämä onkin hyvä yleisohje aina, kun meitä kohtaa yllättävä ja koskettava onnettomuus tai yksittäinen väkivallanteko. Terroristisessa teossa on kuitenkin kysymys poliittisin ja uskonnollisin motiivein tehdystä verityöstä – maallikon näkökulmasta katsoen tekijän mielenterveys voi useasti olla varsin huonolla tolalla, mutta teko on toistettavissa tai kopioitu ja pääpiirteissään suunnitelmallinen. Tällaisten tekojen edessä tarvitaan tarkkaa analyysiä yhteiskuntamme valmiudesta suojata kansalaisia, sekä estää terroristien toiminta ja havaita heidät ajoissa. Turvapaikkahakemuksen käsittely on Suomessa liian pitkä prosessi – jopa vuoden mittainen. Samoin kielteisen päätöksen saaneiden poistaminen maasta ja karkotusta odottavien kontrolli eivät ole kuosissaan. Jopa Suojelupoliisin resursseissa on riittämättömyyttä käsiteltäessä ilmoituksia mahdollisesti riskialttiista henkilöistä. Tiedustelulakimme vaatii pikaista ajanmukaistamista – toki kaikessa lainsäädännässä lakiin tulee myös sisällyttää kontrolli sen toimeenpanosta asianmukaisesti – ilman, että rikotaan normaali-ihmisten yksilönsuojaa vastoin lain tarkoitusta.

Aselaki

Liittomme toimii aktiivisesti uuden aselain tullessa nyt kuulemisvaiheeseen. Meidän ja veljesliiton näkemys on, että pyrimme mahdollisimman pieniin muutoksiin koskien nykyisiä lupia. Erilaiset lisäluvitukset pyritään sivuuttamaan. Asiasta on yhteinen näkemys myös muiden ampuma- ja metsästysharrastajien kuin myös asealan ammattilaisten kanssa.

Nuku rauhassa, poikas (ja naiset) valveil on!

Näin voidaan kuvata Nuku Rauhassa – hankkeen päätapahtumaa Helsingissä 18.-19.8. Paikalla kävi jo ensimmäisenä päivänä noin kymmenentuhatta vierasta, joista ilahduttavan moni koululaisia ja nuorisoa.

Reserviläispiirimme ja Upseeripiirin jäsenet olivat voimakkaasti mukana tapahtuman järjestelyissä ja hoidimme osamme mallikkaasti jälleen kerran. Oman piirimme osalta tapahtumaa oli valmisteltu yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa jo vuoden päivät. Omasta puolestamme toiminnanjohtajamme Kari Talikka kantoi vastuun tästä työstä. Suuri kiitos järjestyksenvalvojille ja niille lukuisille jotka uurastivat eri tapahtuma- ja infopisteissä, laserampumaradalla, soppatykillä ja rakennusjoukkueessa !

Syyskausi on päässyt nyt todenteolla käyntiin. Piirin toimisto palvelee arkisin kuten tavallista. Harjoittelutoiminta on vilkasta ja yhdistykset niin ikään aktiivisia kesän jälkeen.

Kannattaa muistaa, että yhdistykset voivat hakea piiriltä projektitukia erilaisiin tapahtumiin ja tarpeisiin projektitukisäännön mukaisesti.

Varautumisen saralla toivoisin yhdistysten jo nyt suunnittelevan varautumisvastaavan valitsemista omalle yhdistykselleen. 12.6. varautumistapaamiseen Töölöntorin auditoriossa osallistui ilahduttavan moni. Heille lähetetään kooste esityksestä – valitettava tekninen este on asiaa viivyttänyt.

Hyvää alkavaa sadatta itsenäisyyden syksyä jäsenille ja yhdistyksille!

puheenjohtaja@helresp.fi

Jaa uutinen: