2023-02

Suomelle uusi ilmatorjunnan korkeatorjuntaohjusjärjestelmä

Ilmatorjunnan korkeatorjuntakyvyn uudeksi järjestelmäksi on valittu David´s Sling. Ilmatorjunnan korkeatorjuntakyky paranee ja ulottuvuus kasvaa uuden järjestelmän myötä.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen on valtuuttanut Puolustusvoimat hankkimaan ilmatorjunnan korkeatorjuntakyvyn ohjusjärjestelmän. Järjestelmän avulla rakennetaan ilmatorjunnalle nykyistä parempi korkeatorjuntakyky ja kasvatetaan merkittävästi ilmatorjunnan ulottuvuutta. Hankittava suorituskyky on osa ilmapuolustuksen kokonaisuutta.

– Hankinnalla luodaan Puolustusvoimille kokonaan uusi kyky torjua korkealla lentäviä ilmamaaleja. Samalla jatketaan Suomen puolustuskyvyn määrätietoista ja pitkäjänteistä parantamista muuttuneessa turvallisuusympäristössä, toteaa puolustusministeri Kaikkonen.

Järjestelmän korkeusulottuvuuden vähimmäisvaatimukseksi asetettiin tarjouspyynnössä 15 kilometriä. Uusi ilmatorjuntaohjusjärjestelmä mahdollistaa torjunnat vaadittavilla korkeusalueilla. Hankittavia osajärjestelmiä ovat ohjuslavetit, tutkat ja ohjukset, lisäksi hankintaan kuuluu järjestelmän integraatiota.

Korkeatorjuntakykyyn tähtäävää hankintaa on valmisteltu ilmatorjunnan korkeatorjuntakykyä kehittävässä hankkeessa vuodesta 2017 alkaen. Tarjouspyynnöt lähetettiin viidelle yritykselle vuonna 2020 ja vuonna 2022 toiselle neuvottelukierrokselle näistä valittiin Barak-MX ja David´s Sling -järjestelmät. Lopullisten tarjousten evaluoinnin jälkeen Puolustusvoimat esitti hankittavaksi David´s Sling -järjestelmää.

– Hankittava järjestelmä on moderni, erittäin suorituskykyinen ja tiukat vaatimuksemme täyttävä ohjusjärjestelmä. Se soveltuu erinomaisesti Suomen ilmapuolustuksen tarpeisiin, mutta tulee olemaan myös täysin Nato-yhteensopiva, toteaa ilmatorjunnan tarkastaja eversti Mikko Mäntynen Maavoimien esikunnasta.

David´s Sling on Israelin ja Yhdysvaltojen puolustushallintojen (Israelin puolustusministeriön Directorate of Defense Research and Development’s (DDR&D), Israeli Missile Defense Organization (IMDO) ja U.S. Missile Defense Agency) yhdessä kehittämä ohjusjärjestelmä. Järjestelmän myynti Suomelle edellyttää Yhdysvaltojen myyntiluvan.

Hankintapäätös sisältää David´s Sling ohjusjärjestelmän päätoimittaja Rafael Advanced Defense Systemsiltä. Päätös sisältää Stunner-ohjuksia, ohjuslavetteja, datalinkkejä ja Elta:n sensoreita. Järjestelmä valmistetaan ja integroidaan israelilaisen Rafaelin ja yhdysvaltalaisen Raytheonin johtamana yhteistyössä kotimaisen teollisuuden kanssa.

– Järjestelmä vahvistaa merkittävästi Suomen ilmapuolustuksen suorituskykyä. Yhdessä käyttöönotettavien F35-hävittäjien ja jo käytössä olevien ilmatorjuntajärjestelmien kanssa Suomen ilmapuolustus on Euroopan mittakaavassa erittäin merkittävä, Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen toteaa.

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on noin 316 miljoonaa euroa ja se koostuu pääsopimuksesta sekä välittömästi lunastettavasta optiosta. Hankintaan sisältyy myös lisäoptioita n. 216 miljoonan euron arvonlisäverottomasta arvosta. Mahdollisesta lisäoptioiden lunastamisesta päätetään erikseen.

Lisäksi suorituskyvyn rakentaminen edellyttää yksikkövarustusmateriaalin lisähankintoja myöhemmässä vaiheessa. Rahoitus koostuu vuotuisesta kehittämisohjelmarahoituksesta ja Puolustusvoimille kohdennetusta lisärahoituksesta.

Hankintasopimukseen sisältyy Israelin ja Suomen puolustusministeriöiden välinen sopimusosa järjestelmän huoltovarmuuden turvaamiseksi. Järjestelyllä varmistetaan kriittisen lisämateriaalin saatavuus myös poikkeusoloissa.

2020-luvun loppupuolella käyttöönotettavaa suorituskykyä käytetään koko Suomen puolustamiseen. Henkilökunnan ja asevelvollisten pääkoulutuspaikkana tulee toimimaan Panssariprikaatissa sijaitseva Helsingin ilmatorjuntarykmentti.


Kuva: Israelin puolustusministeriö. Kuvassa Israelin käyttämä järjestelmä.

Jaa uutinen: