2023-02

Suomalaisia reserviläisiä tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa

Siirryin varusmiespalveluksesta reserviin 1991 ja liityin reserviläisyhdistykseen 1993. Varsinainen aktiivinen reserviläistoimintani alkoi 1990-luvun lopulla opintojeni jälkeen ja sillä tiellä olen edelleen. Noin 25 vuoden aikana reserviläisammuntoja, vapaaehtoisen maanpuolustuksen kursseja niin kurssilaisena kuin kouluttajana, vapaaehtoisia harjoituksia ja varsinaisia kertausharjoituksia on takanani useampi sata vuorokautta. Pitkään reserviläistoiminta oli minulle lähinnä harrastus ja toimi vaativan työelämän vastapainona.

1990-luvun lopulla vaikutti hetken siltä, että Kylmä sota meni ohi ja kaikenlainen sapelinkalistelu ainakin Suomen lähialueilla kuuluisi enää historiankirjojen sivuille.

Historialla on taipumus toistaa itseään

Georgian sota ja Krimin valtauksen ”kohteliaat vihreät miehet” kuitenkin osoittivat, että tarve Suomen omalle suorituskykyiselle puolustuskyvylle ei ole kadonnut yhtään mihinkään. Viimeistään 24.2.2022 tuli kaikille selväksi, että totaalinen sota on palannut kansainvälisen politiikan keinovalikoimaan myös Euroopassa. Onneksi Suomessa ei Puolustusvoimat eivätkä poliittinen johto missään vaiheessa lähteneet Ruotsin ja muiden eurooppalaisten valtioiden tielle nauttimaan ”rauhanosingoista” joista kuulemma sai nauttia, jos luopui sodanajan joukkojen ja reservien ylläpidosta.

Valitettavasti myös vuonna 2023 ja tulevaisuudessakin suomalaisten pitää edelleen olla valmiita laittamaan tarvittaessa kaikki peliin, mikäli ulkoiset voimat erehtyisivät voivansa tulla kutsumatta Suomeen tekemään mitä haluavat. Länsi-Euroopan isoin tykistö ja isot maavoimat ovat pelimerkkejä, jotka tunnetaan ja huomioidaan kaikissa ilmansuunnissa.

Reserviläisarmeija on erinomainen asia

Voimme onnitella itseämme siitä, että Puolustusvoimat on saatu pidettyä hyvässä kunnossa reserveineen ja maanpuolustustahtomme on huippukorkealla. Oman reserviläisurani aikana oli välillä merkkejä ilmassa sellaisesta ajattelusta, että tulevat sodat ovat yksinomaan high tech -sotia, joissa täsmäohjuksin ja ilma-aseella ratkaistaan kaikki taistelut ja maavoimien massa-armeijalla ei olisi suurtakaan merkitystä. Tämä ajattelu on törmännyt raadolliseen todellisuuteen Ukrainassa, jossa taistelujen rajoittavin tekijä on viimeisen puolen vuoden ajan olleet erilaisten a-tarvikkeiden riittävyys ja toimintakykyisten joukkojen määrät.

Suomen asema geopoliittisesti ei ole lopulta muuttunut vuodesta 1945 yhtään mihinkään. Tarvitsemme nyt ja jatkossa oman uskottavan puolustuksen, joka perustuu massiiviseen mutta erittäin osaavaan reserviläisarmeijaan. Muut Euroopan maat ovat meidän maanpuolustusratkaisusta ja varsinkin sen suorituskyvystä kateellisia ja hyvästä syystä. Tuleva Nato-jäsenyys täydentää kokonaisuutta mutta ei missään tapauksessa korvaa omia suorituskykyjämme.

Jotta reserviläisistä koostuva armeija on uskottava, niin reserviläisten tulee hoitaa oma tonttinsa ja pitää itsensä kunnossa. Omalle toimistotyöntekijän kropalle liike on ollut lääke ja se on sitä paitsi kivaa. Suosittelen kävely-, lenkkeily- tai muun kuntourheiluharrastuksen aloittamista kaikille. Se parantaa harrastajan elämänlaatua heti ja jos tulee tiukka paikka, niin hyväkuntoinen reserviläinen kykenee toimimaan paremmin kuin rapakuntoinen.

Paikallispuolustus 2023 -harjoitukset olivat menestys

Minulla oli kunnia osallistua Paikallispuolustus 2023 -harjoitukseen E-Suomessa kutsuttuna sodan ajan tehtävääni. Niin reserviläisten kuin kantahenkilökunnan asenne oli harjoituksen aikana enemmän kuin kohdillaan ja tekemällä asioita opittiin uutta ja kerrattiin vanhaa. Seuraavalla kerralla nämä joukot ovat taas aiempaa parempia tehtävissään. Keskusteluista tuttujen ja tuntemattomien reserviläisten kanssa jäi päällimmäiseksi mieleeni, että hommat kyllä hoidetaan, jos tosipaikka tulisi eteen. Uskottava puolustuksemme nostaa muiden kynnystä yrittää kylään ilman kutsua, joten toimintakyvystämme pitää huolehtia myös jatkossa.

Heikki Juhola
yliv res
HELRESP hallituksen jäsen

Jaa uutinen: