05/2015 uutiset

haukkalampi1

haukkalampi2

haukkalampi3

Piirin Haukkalammen maja sijaitsi Nuuksiossa.

Spjutsundin piirimajalla talkoiltiin historiallisissa merkeissä

Spjutsundin piirimaja on palvellut Helsingin Reserviupseeripiirin, sen kerhojen ja jäsenten tukikohtana ja virkistyspaikkana pian jo 50 vuotta. Piirin majatoimikunta järjestää majalla vuosittain kahdet talkoot, joissa majaa kunnostetaan ja kehitetään. Majatalkoot ovat myös hyvä tapa tutustua piirin muihin jäseniin ja pitää huolta yhteisestä omaisuudesta. Syystalkoot pidettiin torstaina 15.10. Vakio-ohjelmana oli veneen nosto talviteloille sekä muut syksyyn liittyvät toimet, kuten lehtien haravointi. Lisäksi kunnostettiin majan tieuraa, raivattiin puita sekä tyhjennettiin täyttynyt tuhka-astia. Talkoisiin osallistui toistakymmentä henkeä piirin eri kerhoista.

Ennen Spjutsundin piirimajaa Helsingin Reserviupseeripiirillä ja sitä ennen Helsingin Reserviupseerikerholla oli tukikohta Haukkalammen alueella Nuuksiossa. Vuonna 1948 esitettiin ajatus kaupungin ulkopuolella, luonnon helmassa olevasta paikasta. Ehdotus sai kannatusta ja ns. ”Tuparahaston” varoilla ostettiin Espoon ja Vihdin rajalta Haukk’lammen rannalta maa-alue, johon myyjä vielä kaupanpäällisiksi liitti tontin reunalta saaren. Parmalan tilaan rajoittuvalle alueelle pystytettiin puolivalmiina ostetusta hirsirakennuksesta Heikki Sysimetsän suunnittelema ”Tukikohta”.

Suureksi osaksi talkootyönä aikaansaatu paikka vihittiin käyttöön vuonna 1954. Sen ajan vaatimuksia ”Tukikohta” vastasi muutaman vuoden erinomaisesti. Paikalle oli tosin tultava autokannan silloisen harvalukuisuuden vuoksi linja-autolla. Kävelymatkaa kertyi pari kilometriä suotuisissa oloissa. Kelirikkoaikana tosin vaellettiin jopa Punjon kartanolta saakka kuutisen kilometriä. Aikataulujen vuoksi talviaikana usein hiihdettiin yömyöhällä Siikajärvelle, josta linja-auto lähti huomattavasti Koivulan autoa myöhemmin. Viikonloput haluttiin saada mahdollisimman pitkiksi – olihan lauantai noina vuosina vielä työpäivä. Haukkalammen majasta luovuttiin jo vuonna 1962.

Spjutsundin alueen historialla on mielenkiintoinen kytkös myös suojeluskuntiin. Suojeluskuntain ylipäällikkö Lauri “Mala” Malmberg täytti 50 vuotta 8.5.1938. Merkittävin lahja oli suojeluskuntien ja lottien lahjoittama kesämökkitontti ja sille rakennettu ”kesämökki”, joka ei tietenkään muistuttanut mökkiä, vaan se oli pikemminkin huvila upeine venevalkamineen ja pihapiireineen. Paikka sijaitsi Sipoon Spjutsundissa, Suomenlahden rannalla, ja tontin suuruus oli 2,25 hehtaaria. Paikan nimeksi oli yllättäen keksitty ”Mala”. Huvilaan kuului olohuone, isännän, emännän, pojan ja palvelijattaren huone, keittiö ja pesuhuone. Alakerrassa oli kellari ja halkovaja. Saunassa puolestaan oli iso takkahuone. Yliesikunnan henkilökunta lahjoitti pihalle lipputangon, jonka pituutta Mala aina arvuutteli vieraillaan. Tehtävä oli aika vaikea, sillä tangon pituus oli 22 metriä! Kenraali Malmbergin huvila sijaitsee linnuntietä alle kilometrin päässä nykyisestä HRUP:n piirimajasta.

Jaa uutinen: