2024-03

Ryhmän varajohtajan perustaidot -koulutuspolku

Ukrainan sodan myötä monia reserviläisiä on alkanut kiinnostamaan oman sotilasosaamisen parantaminen mahdollisten kriisiaikojen tehtävien vaatimusten tasalle. Omasta varusmiespalveluksesta voi olla jo aikaa ja maavoimien toimintatavat ovat myös vuosien saatossa kehittyneet siitä, mitä aikoinaan on varusmiespalveluksessa opittu. Paljon on tietenkin samaa, mutta paljon on tullut uuttakin asiaa.

Maanpuolustuskoulutus ry:n koulutuskalenterissa https://koulutuskalenteri.mpk.fi/Koulutuskalenteri on yleensä avoinna yli 150 erilaista kurssia, joista osa on lisäksi kohdennettuja ja joille aivan kaikki halukkaat eivät pääse. Kurssitarjonnan runsaus voikin tuntua alkuun ylitsepääsemättömältä ja tämän koulutuspolun ajatuksena on tarjota valmis sapluuna, jonka suorittamalla voi päivittää oman osaamisensa ajan tasalle kurssilaisen oman aikataulun puitteissa. Paras aika aloittaa oma osaamisensa päivittäminen on tänään.

Kursseja ei ole pakko suorittaa tietyssä järjestyksessä ja osa kursseista on verkkokursseja, joita voi suorittaa juuri silloin, kun itsellä on siihen sopivasti aikaa. Koko kurssiputken suorittaminen ei ole sidottu mihinkään aikarajaan, jotta ne on helpompi sovittaa reserviläisen muiden kiireiden kanssa niin, että toiminta pysyy mielekkäänä ja nousujohteisena. Osalle kursseista ei välttämättä aina mahdu mukaan tai niiden aikataulut eivät yksittäisen reserviläisen omiin aikatauluihin sovi. Onneksi näitä peruskursseja toteutetaan säännöllisesti ja suorittamattomat kurssit voi suorittaa sitten, kun sopiva ajankohta löytyy.

Koulutuspolulla pyritään varmistamaan se, että sen suorittaneille on riittävän ajantasainen osaaminen ryhmän varajohtajan perustaidoista. Sotilas ei ole koskaan osaamiseltaan valmis, joten kurssipolku edustaa vain minimitasoa.

Ryhmän varajohtajan perustaidot -koulutuspolku

Ryhmän varajohtajan on tärkeää osata ajantasaiset perusteet jv-taistelijan tehtävistä, ryhmänjohtajan tehtävistä sekä omata perusteet muiden kouluttamisesta ja johtamisesta.

MPK:n kurssit Ryhmän varajohtajan perustaidot -koulutuspolulle ovat:
– Ryhmänjohtajakurssi
– Reserviläisjohtaja 1 -kurssi
– K1, Koulutuksen perusteet, osa 1
– Taistelijan Perustaidot 1 -kurssi (Jos kotiutumisesta on alle 10 v niin tämä kurssi ei ole välttämätön)
– Taistelu Rakennetulla alueella (TRA) Peruskurssi
– Panssarintorjunnan peruskurssi (PST PK) teoria -kurssi
– Taistelijan Ensiapu (TST-EA) -kurssi

Huollon -koululutusputki on valmisteilla

Edellä kerrotun idean mukaisesti tullaan huollon tehtäviin muodostamaan omat koulutusputkensa. Kuten kaikki varusmiespalveluksen suorittaneet tietävät, niin ilman toimivaa huoltoa sotilasjoukon toiminta hyytyy melko pian. Huollon tehtävät ovat joukon toimintakyvyn ylläpidon kannalta aivan välttämättömiä. Huollon kursseja voi suositella kaikille reserviläisille.

Teksti: Heikki Juhola
Kuvituskuva: Puolustusvoimat

Kirjoittaja on Helsingin Seudun Reserviläispiiri ry:n varapuheenjohtaja

Jaa uutinen: