2022-05

Reserviupseeripiirin varapuheenjohtajalta

Toimikuntatyöskentely HRUP:n toiminnan ytimessä

HRUP:n syyskokouksessa 14.11. valitaan uusi puheenjohtajisto. Olen asettunut ehdolle piirin puheenjohtajaksi ja ehdokasesittelyssäni (julkaistu HRS 3/2022 sekä tässä e-lehdessä) olen nostanut esille kolme tärkeää tavoitetta piirille, joiden keskiössä on piirin toimikunnat ja erityisesti kerhojen aktiivisuuden nostaminen toimikunnissa. Hyödynnänkin tämän palstan tarjoamaa mahdollisuutta avata kokemuksiani toimikuntatyöskentelystä. Toivon kerhojen ymmärtävän entistä paremmin miksi toimikuntatyöskentely hyödyttää niin kaikkia kerhoja ja piiriä, omaa kerhoa, kuin toimikunnissa mukana olevia henkilöitäkin.

Reserviläisurani alkoi, niin kuin monella muullakin, Luolassa ampumaradalla. Vaikka minut valittiin mukaan kerhoni hallitukseen heti kotiutumiseni jälkeen kerhon syyskokouksessa 2010, kesti kuitenkin 6 vuotta ennen kuin aktivoiduin piiritason toimintaan. Tulihan sitä käytyä piiri-illoissa (jotka siihen aikaan kulkivat eri nimellä), mutta piirin toiminta jäi kovin etäiseksi. Muutos tapahtui vasta, kun vuonna 2017 menin mukaan HRUP:n nuorten toimikuntaan. Siitä matka jatkui nopeasti myös ampumatoimikuntaan (2018-) ja koulutustoimikuntaan (2019-) sekä piirihallitukseen (jäsen 2018-2020, 2. varapuheenjohtaja 2021-2022).

Palataan kuitenkin takaisin toimikuntatyöskentelyyn. Ennen liittymistä nuorten toimikuntaan, olin istunut monta kertaa kerhon hallituksen kokouksessa kuuntelemassa voivottelua siitä, että kerhon tapahtumia oli liian vähän ja osanotto järjestettyihin tapahtumiin liian alhaista. Kun pääsin mukaan nuorten toimikuntaan, silmäni avautuivat täysin uusille mahdollisuuksille. Tässä oli joukko innokkaita ihmisiä – yksi lähes jokaisesta kerhosta – jotka halusivat keksiä uusia asioita ja sitoutuivat täysin sydämin yhteiseen tekemiseen. Toiminnan johtoajatus oli seuraava: Kun järjestimme tapahtumia, joihin itsekin halusimme osallistua, oli helppoa kutsua kerhon muita jäseniä mukaan. Konsepti oli erittäin toimiva – teimme hauskoja asioita yhdessä (jolloin järjestystaakka ei noussut liian suureksi) ja saimme paljon osallistujiakin, kun ”rekrytointipohja” oli koko piiri ja jokainen toimikunnan jäsen/kerho koki asian omakseen ja houkutteli kerholaisia mukaan.

Vuosien saatossa olen saanut mahdollisuuden toimia myös muissa toimikunnissa tärkeissä tehtävissä, esim. ampumatoimikunnan pistooliammunnan peruskurssien vastuukouluttajana sekä tietysti koulutustoimikunnan puheenjohtajana pari viimeistä vuotta, jonka aikana olemme mm. käynnistäneet HRUP:n koulutuspäivät, luoneet reserviupseerien koulutuspolkuja ja avanneet dialogia MPK:n suuntaan täysin uudella tasolla. Mutta uskallan väittää, että vuodet nuorten toimikunnassa toimivat malliesimerkkeinä toimikuntatyöskentelystä, jota olen sittemmin vain pyrkinyt soveltamaan uusiin tehtäviin. Olipa toimikunta mikä tahansa, sama yksinkertainen resepti tuntuu aina pätevän: 1) Toimikunnassa pitää olla innokkaita jäseniä, jotka aidosti haluavat tehdä konkreettisia asioita yhteisen päämäärän eteen. 2) Kun toimikunnassa on jäseniä monesta kerhosta, toimikunnan asiasta tulee myös kerhojen asia, koska kaikki ovat omalla tavallaan sitoutuneita. 3) toimikunnan jäsenet viestivät omiin kerhoihin toimikunnan tapahtumista ja asioista, jolloin tiedonkulku paranee. 4) Hyvällä porukalla yhdessä tekemällä, taakka ei nouse kenellekään liian isoksi. Kun nämä neljä asiaa toteutuvat, vain taivas on rajana.

Piiritasolla varsinainen toiminta tapahtuu oikeasti toimikunnissa, toki piirihallituksen ohjauksessa. Siksi toimikuntatyöskentelyyn osallistuminen on oiva tapa ja mahdollisuus päästä toteuttamaan uusia ideoita ja tapahtumia, sekä pysymään tietoisena muusta toiminnasta samasta aiheesta. Toimikuntatyöskentely ei vaadi pitkää meriittilistaa, vaan tärkeämpää on ”tekemisen meininki”. Toimikuntiin voi siis osallistua niin nuoret kuin kokeneemmatkin kerhojen jäsenet. 

Päätän tiivistämällä hyödyt toimikuntatyöskentelystä. Kaikkien kerhojen jäsenet hyötyvät, kun toimikunnat järjestävät koko piirille järkevää tekemistä. Yhdessä tekemällä resursseja on enemmän ja rekrytointipohjakin kasvaa, kun kaikki piirin jäsenet voivat osallistua. Osallistumalla toimikuntatyöskentelyyn, kerho saa näkyvyyttä. Kerho voi hyödyntää toimikuntien järjestämiä tapahtumia, jolloin kaikkea ei tarvitse tehdä yksin ja itse. Ja viimeisenä, toimikunnan jäsen pääsee mukaan samanmieliseen seuraan, jossa on mukava toimia ja vaikuttaa piirin toimintaan.

Hyvää syksyä!

Axi Holmström
Yliluutnantti (res)
HRUP:n 2. varapuheenjohtaja

Jaa uutinen: