2022-04

Reserviupseeripiirin varapuheenjohtajalta

Aktiivisen reserviupseerisyksyn alkua!

NATO – vihdoinkin!

Viime kirjoitukseni jälkeen on Suomen NATO-jäsenyys edennyt todella vauhdikkaasti! Reserviupseeriliiton liittovaltuusto kannatti jäsenyyttä yksimielisesti kokouksessaan 23.4. Päätöksen jälkeen valtuusto puhkesi ennätyskoviin aplodeihin. Tätä kirjoittaessani on jo 23 maata ratifioinut Suomen liittymisen. Loppuja maita odotellessa voimme jo pohtia, olisiko NATO:ssa myös kokeneemmille reserviupseereille sopivia tehtäviä. Puolustusvoimilla on jo nykyäänkin parinsadan upseerin vaje ja NATO:on tarvittaneen noin 100 upseeria, tyypillisesti majurin ja everstiluutnantin tasoisia. Meillä on Helsingin reserviupseeripiirinkin jäsenissä useita kapteeneita, majureita, kapteeniluutnantteja ja komentajakapteeneita, joiden voisin arvella pärjäävän oikein hyvin noissa tehtävissä. Reserviupseereilla on lisäksi se etu, että useat meistä ovat vaativissa siviilipuolen tehtävissä ja voivat hyödyntää sitä kokemusta myös ”uiton” hommissa. Tässä odotamme RUL:lta vahvaa edunvalvontapanosta ja tarjoudumme toki itsekin mukaan asiaa ajamaan.

Syyskokouksen henkilövalinnat

Piirin syyskokouksessa valitaan kokonaan uusi puheenjohtajisto kahdeksi vuodeksi ja 8 hallitusjäsentä vuodeksi. Kerhojen tulee nyt heti syyskauden ensimmäisissä kokouksissaan miettiä, olisiko heillä sopivia ehdokkaita näihin tehtäviin. Lisäksi kannattaa jo nyt miettiä edustajia piirin toimikuntiin. Sekä hallitukseen että toimikuntiin kaivataan tekijöitä, ei niinkään ”reserviläis-CV:n rakentajia”, joskin onnistunut tehtävien hoito on jatkossa meriitti. Etenkin puheenjohtajan pesti on vaativa ja aikaavievä. Riippuu puheenjohtajasta itsestään, kuinka paljon hän jakaa tehtäväkenttäänsä ja edustuksiaan varapuheenjohtajille. Vastapainoksi näissä tehtävissä pääsee tutustumaan maanpuolustuskenttään ja yhteistyötahoihin laajasti. On erittäin toivottavaa, että ainakin puheenjohtajaehdokkaat esittelevät näkemyksiään ja tavoitteitaan piiri-illassa ja/tai Helsingin Reservin Sanomissa. Näin kerhoille jää riittävästi aikaa pohtia valintojaan.

Aikataulu:
8.9. Helsingin Reservin Sanomat aineistopäivä, paperilehti ilmestyy 23.9.
4.10. piiri-ilta
13.10. Helsingin Reservin Sanomat aineistopäivä, digilehti ilmestyy 21.10.
27.10. ehdokkaiden nimet viimeistään piiritoimistolle
14.11. piirin syyskokous

Maaottelumarssi

Syyskuussa marssitaan jälleen maaottelumarssin (Suomi vastaan Ruotsi vuonna 1941) hengessä. Vuosi sitten aloitteestani marssittiin 80-vuotis muistomarssi, johon tuli noin 5000 suoritusta. Helsingin reserviupseeripiiri oli suoritusten lukumäärällä mitattuna aivan kärjen tuntumassa mutta prosentuaalisesti suhteessa jäsenmäärään olimme häntäpäässä. Pistetään tänä vuonna paremmaksi! Suoritusaikaa on nyt koko syyskuu ja suorituksesksi riittää kymmenen kilometrin yhtäjaksoinen kävely tai marssi vapaavalintaisessa varustuksessa. Tämän voi helposti suorittaa arkipäivänäkin töiden jälkeen. Haaste kerhoille: järjestäkää syyskuun aikana yksi tai kaksi yhteismarssia. Haaste kaikille jäsenillemme: ota perhe tai kaveri mukaan!

Uudet jäsenet

Uusi jäseniä on tullut tänä vuonna ennätystahtia ja ”reserviläiskirjeen” myötä tahti ei hiljene. Tätä kirjoittaessa piirimme kerhoilla on yhteensä yli 100 jäsenhakemusta käsittelemättä. Edellytän kerhoilta ryhtiliikettä! Piiritoimisto on lähettänyt kerhoille hyvät ohjeet. Viime kädessä piiri ja liitto sijoittavat hyväksymättömät jäsenet muihin kerhoihin. Reserviläiskirjeessä mainittuihin infoihin on ilmoittautunut jo yli 700 reserviupseeria. Pelkkä aktiivinen jäsenhankinta yksinään ei riitä vaan uusien jäsenten vastaanotto ja ensimmäisten kuukausien toiminta ovat ratkaisevan tärkeitä. Hyvä tapa on soittaa jokaiselle uudelle jäsenelle ja kertoa sekä oman kerhon lähiajan toiminnasta että muistuttaa myös muiden kerhojen tapahtumien olevan pääsääntöisesti avoimia kaikille piirin jäsenille. Useamman piirimme kerhon jäsenmäärä on laskenut useita vuosia peräkkäin. Juuri nyt on momentum kääntää suunta!

Kiitosten aika

Toinen kaksivuotiskauteni piirin ensimmäisenä varapuheenjohtajana päättyy vuoden lopussa enkä aiemmin ilmoittamani mukaisesti asetu ehdolle puheenjohtajaksi. Näin ollen tämä on viimeinen kirjoitukseni tässä ominaisuudessa. Samalla jätän Reserviupseeriliiton liittovaltuuston, jossa toimin ensin 3 vuotta varajäsenenä ja sitten 9 vuotta varsinaisena jäsenenä. Suuret kiitokset piirin puheenjohtaja Matti Riikoselle, joka on paneutunut tehtäväänsä syvällisesti ja vienyt piirin toimintaa eteenpäin. Kiitokset myös varapuheenjohtajille Toni Selinille ja Axi Holmströmille, piiritoimiston Tomi Alajoelle, Ossi Ikoselle ja Ari Rannolle sekä Reserviupseeriliiton toimistolle ja luottamushenkilöille. Ilman aktiivisia kerhoja ja jäseniä piiri ei kuitenkaan olisi mitään. On ollut ilo huomata, että piiri-illat ovat saaneet hyvän osanoton ja piirin ammunnat ja koulutuspäivät ovat vetäneet väkeä.

Ja lopuksi vakiotekstini:
AMMU, LIIKU, KOULUTTAUDU ja omana lisäyksenäni KOULUTA myös muita!

Jukka Rusila, maj res
HRUP 1. varapuheenjohtaja

Jaa uutinen: