2024-01

Reserviupseeripiirin varapuheenjohtajalta

Jälleen ovat kevät auringonvalo mukanaan saapuneet tänne kylmään pohjolaan iloksemme. Käynnistyvä kevät ainakin allekirjoittaneen osalta tuottaa kalenterin täydeltä ohjelmaa, erityisesti kuluvan vuoden tapahtumien ja tehtävien asioiden suunnittelun muodossa. Piirimme kuluvan vuoden painopiste reservin toimintakyky kirkkaana mielessämme kokoontui piirihallitus viime sunnuntaina viettämään yhteistä suunnittelupäivää, ja tämän hedelmällisen työskentelyn lopputuotokset esitellään piiri-illassa kerhoille 28.2. klo 18.00 alkaen. Käytän tilaisuutta hyväkseni ja muistutan kaikkia kerhojen hallitusten jäseniä ja muita toimihenkilöitä osallistumaan sankoin joukoin piiri-iltaan. Piiri-illoissamme keräämme palautetta kerhoilta, kommentein, keskusteluin, kaikkien toimikuntiemme ja piirihallituksen käyttöön. Näitä tilaisuuksia toivoisimme kaikkien hyödyntävän.

Maailmantilanne ympärillämme on valitettavasti vastoin kaikkien meidän toiveitamme vakiintunut uuteen normaaliin, mutta muutos toimintaympäristössämme on siitä huolimatta pysyvää. Lähikuukausien kuluessa saamme puolustusvoimillemme uuden ylipäällikön ja komentajan, ja tämä tulee käynnistämään jälleen ison tehtäväkierron Kasarmitorin korttelissa. Jokainen puolustusvoimain komentaja on tunnetusti jättänyt oman kädenjälkensä virkakautensa aikana puolustusvoimiin, Janne Jaakkola tuskin tekee tässä poikkeusta, mutta reserviläiskentällä ei liene edelleenkään mitään pelättävää. Useissa puheenvuoroissa on korostunut puolustusvoimien jatkuva tarve reserviläistensä tuelle ja NATO-jäsenyytemme vuoksi erityisesti upseeristossa on tarvetta reserviläisten käytölle. Uudistuksia tultaneen jo kuluvan vuoden aikana tehtävän mahdollisesti lakeihin, ainakin puolustusvoimien normeihin, jotta mm. reserviläisten käyttö NATO-tehtävissä mahdollistuu toden teolla ja mahdollisemman kevyellä byrokratialla.

Samaan aikaan puolustusvoimien rakennuksissa valmistaudutaan jo vaihtamaan uuden ylipäällikkömme muotokuva eläkepäiviään viettämään siirtyvän presidentti Niinistön tilalle. 1.3. juhlallisin menoin virkaan astuvan uuden presidenttimme Alexander Stubbin harteilla lepää valtava perintö. Sauli Niinistö on ollut kenties suosituin presidenttimme koskaan, niin virkakunnassa, puolustusvoimien sisällä kuin erityisesti tavallisen kansan silmissä. Stubb on useaan kertaan todennut eri lehtihaastatteluissa, että yksi harvoista asioista, joita hän katuu, on se, että ei panostanut varusmiespalveluksessa enempää. (Stubb suoritti palveluksensa puolen vuoden miehenä ja kotiutui korpraalina) Nähtäväksi jää, millaisen roolin presidentti Stubb lopulta puolustusvoimien ylipäällikkönä ottaa. Yksi asia on varma. Suomi on jälleen äänestänyt todellisen kansainvälisten suhteiden asiantuntijan presidentikseen, jolla on puhelinmuistiossaan runsaasti nimiä ja yhteystietoja ulkopolitiikkamme ja kansainvälisten suhteidemme edistämiseen ja ylläpitoon.

ltn res Tuomas Hauvala
1. varapuheenjohtaja
Helsingin Reserviupseeripiiri ry
tuomas.hauvala @ hrup.fi

Jaa uutinen: