2023-06

Reserviupseeripiirin varapuheenjohtajalta

Maailman turvallisuuspoliittinen tilanne on jälleen muuttunut Israelin ja Gazan konfliktin myötä. Sota Ukrainassa jatkuu edelleen, samoin Syyrian konflikti. Se miten nämä “erilliskonfliktit” pysyvät alueellisina, on hyvä kysymys jatkossa. Kyse ei ole enää vain Euroopan sisäisistä sodista, vaan konfliktien laajeneminen on aito huoli. Se miten esimerkiksi arabimaat Lähi-Idässä reagoivat Gazan tilanteeseen, on edelleen kysymysmerkki.

Tulevaisuuden epävarmuustekijöitä ovat jatkossa myös Suomen, USA:n ja Venäjän tulevat presidentinvaalit. Näistä varsinkin USA:n vaalien lopputuloksella on vahva vaikutus laajemminkin, erityisesti Venäjän ja Ukrainan sotaan. Jos Trump valitaan uudelle kaudelle, muuttuu myös maiden suhteet Venäjän kanssa. Miten aseavun jatko Ukrainalle toteutuu, on täysin tästä kiinni.

Euroopan unioni maiden muuttuneet poliittiset suhteet ovat yhtä lailla seuraamisen arvoisia, miten oikeistolaiset näkemykset vahvistuvat jatkossa eri maissa, vaikuttaa myös unionin yhtenäisyyteen ja unionin sisä- sekä laajenemispolitiikaan.

Mielenkiintoisena lisänä laajempaan puoluepoliittiseen keskusteluun tulee NATOn valmiusosaston kokoonpano, suurin osa siitä tulee olemaan reserviläisiä, ainakin viimeaikaisen uutisoinnin perustella. Miten tämä tullaan käytännössä toteuttamaan, on vielä auki.

Syksy tulee ja ulkolajien harrastaminen hankaloituu, muistakaa silti liikkua ja pitäkää toimintakyvystänne huolta!

kapt res Janne Hänninen
2. varapuheenjohtaja
Helsingin Reserviupseeripiiri ry
janne.hanninen @ hrup.fi

Jaa uutinen: