04/2021 puheenvuoro

Reserviläisten puheenjohtajalta

Piirimme on valitettavasti taas pandemian leviämisvaiheessa. Tätä kirjoittaessa on tarkempaa tietoa vain ravintolarajoituksista. Nykyinen Covid-19 variantti on osoittautunut tarttuvaksi myös ulkotiloissa, joten tällä viikolla julkaistavat kokoontumisrajoitukset voivat vaikuttaa myös toimintaan ulkona; tämä on reserviläispiirin yhdistysten toiminnalle oleellista. Jo nyt on tehty päätös valtakunnallisen “Nuku Rauhassa 2021” -tapahtuman siirrosta taas vuodella eteenpäin.

Mikäli sisätilojen osallistujarajoitus pysyy 10 henkilön ryhmäkoossa, voimme yhä pitää sisäampumaratamme auki. Harmillista on, että hyvässä toivossa syksylle siirretyt monet tapahtumat ovat nyt veitsen terällä. Piirin yhdistysten yhteistyökokous pidettäneen syksyllä etäkokouksena. Toki, mikäli toimintaa joudutaan yhäkin rajoittamaan, yhteistoiminnan osaltakin on vähemmän tekemistä tarjolla. Kuitenkin meidän on hyvä jakaa kokemuksiamme toiminnasta näissä olosuhteissa ja piirin mahdollisuuksista tukea osaltaan yhdistysten toimintaa.

7. – 8. elokuuta meillä on ollut mahdollisuus nauttia ilmailutapahtumasta Kaivopuistossa. Jos edellinen lentonäytös oli kattavuudessaan hätkähdyttävän hieno, niin nyt koettiin jo maailman luokkaa oleva ilmailuelämys. HX -hanke oli vahvasti esillä niin paviljongeissa kuin taivaalla. Myöskin samainen hanke on kirvoittanut jo asiantuntijoiden ja asiaa poliittisesti tarkastelevien lukuisia kommentteja julkisuudessa. Jälkimmäisestä ryhmästä on jopa intouduttu tuottamaan jonkinlainen kirjanenkin. Hankkeen edetessä päätökseen tällä vuosipuoliskolla saamme varmaan lukea näitä kommentteja aina vain enemmän. Kadunmiehen näkemykseni on, että jos joudumme eurooppalaiseen tai “vain” pohjoismaita koskevaan sotaan, ainoa hävittäjätoimittaja, jolla on uskottava kapasiteetti toimittaa tarvikkeita ja koneita tappioita paikkaamaan on Yhdysvallat. Varsin mielenkiintoinen syksy on siis edessä. Puolustushallinnon tulevat virkanimitykset ovat nekin mielenkiintoista seurattavaa.

Puolustusvoimat järjestää näillä viikoilla syyskauden harjoituksia, joihin useat sijoitetut jäsenemmekin osallistuvat. Yleiseurooppalainen turvallisuustilanne kannustaa meitä ja EU-naapureitamme pitämään huolta kokonaisturvallisuudestaan – vahvalla sotilaallisen turvallisuuden painotuksella.

Yhäkin on hyvä pitää mielessä tuleva piirin puheenjohtajan valinta tällä syyskaudella. Niinpä, jo aiemman toistona, totean että sääntöjemme mukaan uudet puheenjohtajaehdokkaat tulee ilmoittaa piirin toimistolle 1. lokakuuta 2021 mennessä. Jos ehdokkaita on useampia, heille järjestetään esittely tähän lehteemme ja keskustelutilaisuus varmaankin auditoriossamme ja sieltä lähetyksenä nettiin hyvissä ajoin ennen marraskuun syyskokoustamme.

Koulutustoiminnan osalta MPK:ssa on tapahtunut ja tapahtumassa henkilövaihdoksia. MPK:n pitkäaikainen toiminnanjohtaja Pertti Laatikainen siirtyy nyt prikaatikenraalina ylipäällikön reserviin ja toiminnanjohtajan tehtävät siirtyvät niinikään prikaatikenraali Antti Lehtisalo. Kiitämme Perttiä hänen palvelusvuosistaan ja toivotamme Antin tervetulleeksi!

Komentaja Petri Parviainen siirtyy MPK:n Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin piiripäällikön tehtävistä Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen johtavaksi väestönsuojelusuunnittelijaksi. Onnittelut Petrille jo tutuissa tehtävissä ja yhteistyö jatkuu varautumisen saralla!

Nyt viimeisen vuosipuoliskon toiminnan vahvasti alkaessa ei voi muuta toivoa kuin hidastuneiden rokotusten vauhdikkaampaa etenemistä ja mahdollisuutta, turvallisesti ja suojaustoimia noudattaen,  toteuttaa useammat siirretyt ja uudet reserviläistapahtumat.

Toivotan jäsenille ja yhteistyökumppaneille hyvää alkavaa syyskautta!

Timo Soininen

puheenjohtaja@helresp.fi

Jaa uutinen: