2022-01

Reserviläispiirin puheenjohtajalta

Ukraina 24.2.2022

Tämän sähköisen lehden aineistopäivä oli 24.2.2022. Historiaan päivä kuitenkin jää päivänä, jolloin Venäjä aloitti mielivaltaisen ja yksipuolisen hyökkäyssodan itsenäistä Ukrainan valtiota ja kansaa vastaan. Kuljetusyrittäjänä omaan työpäivääni osui tuolloin pikatoimitus Seinäjoelle. Siinä minulla oli yhdeksän tuntia aikaa pakettiauton hytissä seurata tilanteen etenemistä Ukrainassa ja miettiä, mitä jos tämä olisi tapahtunut Suomelle? Olin jo pari päivää aiemmin kirjoittanut tässä alla olevat asiat ja illalla, ennen kuin laitoin tekstin lehtemme toimitukseen, tuntui suorastaan makaaberilta ajatella rauhanajan jäsenasioita tai markkinoida marssitapahtumia. Maailma on tyly. Sota on saapunut lähialueellemme ja meidän on syytä valmistautua tilanteen kärjistymiseen myös Suomen rajoilla. Tuli ja liike. Niitä on nyt syytä harjoitella tosissaan.

Jäsenmäärät kasvussa edelleen

Piirin yhdistysten jäsenmäärät ovat jatkaneet vahvaa kasvuaan alkuvuodesta. Kahden suurimman yhdistyksen, Helsingin Reserviläiset ja Vantaan Reserviläiset, jäsenmäärät ovat jo molemmilla ylittäneet tuhannen jäsenen rajan. Lopulliset jäsenmäärät tietysti tarkentuvat vasta vuodenvaihteen jälkeen, mutta odotettavissa on selkeää kasvua useissa yhdistyksissämme. Vantaan Reserviläisten puheenjohtajan Antti Kettusen mukaan kasvun tuomia haasteita on muun muassa kyky vastata kasvavan jäsenmäärän ampumakoulutustarpeisiin. Niin kuin kaikki tiedämme, ovat pääkaupunkiseudulla olevien ampumaratojen käyttöasteet korkeat ja uusien ampumaratojen perustaminen alueellamme sangen vaikeaa ja hidasta. Reserviläisliitto ja piirin hallitus pyrkivät edesauttamaan omalla toiminnallaan ampumaratahankkeiden eteenpäin vientiä. Jäsenmäärien kasvu on kuitenkin äärimmäisen positiivinen asia ja niin piirihallituksen kuin yhdistystenkin tulee tehdä monipuolisesti työtä sen eteen.

Viron vapaaehtoinen maanpuolustusjärjestö Kaitseliit kasvoi Venäjän miehitettyä Krimin 2014 yli tuhannella kahdellasadalla jäsenellä noin vuodessa. Meillä kasvu ei tuolloin ollut näin suurta, mutta nyt Venäjän invaasio Ukrainaan sekä epätietoisuus Venäjän jatkotoimenpiteistä alkaa näkyä meilläkin jäsenistön kasvuna. Meillä reserviläisyhdistystoiminnassa tulee olla valmius työmäärän kasvuun jäsenkasvun myötä sekä samalla yhdistysten tulee olla kykeneviä tarjoamaan riittävä määrä kiinnostavaa, monipuolista ja hyvin ohjattua reserviläistoimintaa.

Voimme nyt vain arvailla, paljonko jäseniä yhdistyksissämme vuoden päättyessä lopulta on. Yksi asia näyttää kuitenkin varmalta, Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan vuoksi kuluvan vuoden paras jäsenhankkija tulee idästä.

Oltermannin hiihto

76. Oltermannin hiihto hiihdettiin 16.-18.2.2022 Keuruun ja Tikkakosken välisessä maastossa. Piirien yhteisjoukkue osallistui yhdentoista muun joukkueen kanssa kilpailuun. Varusmiesjoukkueiden osalta kilpailu oli peruttu ja reserviläisjoukkueiden lisäksi mukana oli MPKK:n joukkue. Vaikka emme aivan kärkisijoille päässeetkään, parantui joukkueen suoritus viime vuotisesta kuitenkin mukavasti. Piirimme puolelta oli mukana jäseniä Stadin Sisseistä, Vantaan Reserviläisistä ja Pohjois-Helsingin Reservinaliupseereista / Vääpelikillasta. Tälläkin kertaa reitin karttasuunnittelulla ja kilpailua edeltävällä maastontiedustelulla oli suuri vaikutus lopputulokseen, vaikka reitteihin tehtiinkin myös viime hetken muutoksia. Joukkueen henki ja asenne olivat vertaansa vailla ja siitä suurkiitos kaikille osallistujille! Ensi vuoden Oltermannin hiihto kisataan Kainuussa. Uudenmaan Aluetoimiston päällikön evl Markku Jämsän tämän vuoden viestiä lainaten: Helsingin joukkue tulee taas olemaan Isänmaan asialla ja täyttämään tehtävänsä viemällä tervehdyksen Oltermannille ankarista olosuhteista huolimatta Stadin hiekoitettujen latujen sekä keltaisen lumen keskeltä.

Verenluovutuskampanja

Reserviläinen ei luovuta! (paitsi verta) -kampanja on lähtenyt käyntiin. Yhdistykset ovat esimerkillisesti perustaneet VeriRyhmiä ja tietoa sekä ohjeita kampanjasta on jaettu niin yhdistysten, piirin kuin Reserviläisliitonkin toimesta. Varapuheenjohtaja Kati Pitkänen sai myös Maanpuolustusnaisten Liiton liittymään mukaan kampanjaan. Nyt vain kaikki mukaan luovuttamaan! Lyhyimmät sallitut minimivälit kokoverenluovutuksessa ovat naisilla 91 ja miehillä 61 vuorokautta, joten tarkimmat ja nopeimmat voivat luovuttaa verta tuon kolmen kuukauden aikana jopa kahdesti!

Kevään liikuntatapahtumia

Nyt, kun kokoontumisrajoitukset vihdoin näyttävät poistuneen, on hyvä nostaa esiin muutama tapahtuma tulevalta keväältä, joihin voimme taas osallistua vaikka suuremmallakin joukkolla. Loviisassa järjestetään lauantaina 16.4.2022 Brandenstein-marssi jo kymmenennen kerran. 25 kilometrin marssi suoritetaan sotilasvaatetuksessa ja 10 kg:n repun kanssa. Hyväksytystä marssisuorituksesta myönnetään yksi KH-vuorokausi. Lisätietoja marssista MPK:n koulutuskalenterista: https://koulutuskalenteri.mpk.fi/Koulutuskalenteri/Tutustu-tarkemmin/id/156975

Resulin Four Day March marssitaan taasen 26.-29.5.2022 ja tämä kansainvälinen etämarssitapahtuma on mitä vaivattomin tapa järjestää yhdistyksille pienemmän tai suuremman joukon liikuntatapahtuma. Tässä maksuttomassa ja kaikille avoimessa nelipäiväisessä liikuntatapahtumassa jokainen voi itse valita päivämatkansa, joten se sopii vaikka perheiden yhteiseksi ulkoilutapahtumaksi tai hyväksi valmistautumisharjoitukseksi Nijmegenin Vierdaagse-marssitapahtumaan. Viime vuonna marssille osallistui lähes 1400 marssijaa ja tänä vuonna osallistujamäärä tulee varmasti tästäkin kasvamaan. Rekisteröityessä tapahtumaan tulee jokaisen kirjata itsensä oman yhdistyksensä nimiin ja siten kartuttaa samalla kilometrejään myös piirin sekä liiton kilsakisaan. Lisätietoja: https://www.resulfourdaymarch.fi/#/

Jaa uutinen: