2022-05

Reserviläispiirin puheenjohtajalta

Reserviläisliiton liittokokous ja liiton uuden puheenjohtajan valinta

Syksy on jo salakavalasti siirtynyt lokakuun puolelle ja vuoden loppu alkaa pikkuhiljaa häämöttämään. Syyskausi on kuitenkin sangen tapahtumarikasta aikaa yhdistystoiminnassa. Niin liiton ja piirin kuin yhdistystenkin syyskokoukset alkavat lähestymään ja tänä vuonna Reserviläisliiton liittokokous 19.11.2022 pitää sisällään suuria päätöksiä. Liiton tämän vuoden syyskokouksessa Jyväskylässä liitolle valitaan uusi puheenjohtaja vuosiksi 2023-2024.

Istuva puheenjohtaja Ilpo Pohjola päättää kuuden vuoden mittaisen kautensa ja uusia ehdokkaita hänen tilalleen on ilmoittautunut kaksi. Määrä on mielestäni ylläpitävän pieni siihen nähden kuinka kiinnostavana ja jopa historiallisena aikana tuleva puheenjohtaja pääsee luotsaamaan suuresti kasvanutta Reserviläisliittoa. Venäjän Ukrainassa käymä hyökkäyssota on loppukesästä saanut uusia käänteitä ja on varmaa, ettei tilanne ainakaan rauhoitu ennen talven tuloa. Myös Suomen Nato-jäsenyyden tila on mielenkiintoisessa vaiheessa, kaksi Venäjää mielistelevää pikkutyrannia koettavat viivyttää ratifiointejaan maamme jäsenyydestä.

Uusimmassa Reserviläinen -lehdessä on esittelyt molemmista ehdokkaista, yrittäjä ja liiton toinen varapuheenjohtaja Kari Salmisesta ja kansanedustaja Janne Sankelosta, joten en lähde tässä heitä uudestaan esittelemään. Toivotan molemmille onnea puheenjohtajavaaleissa ja nähtäväksi jää, millaisessa Suomessa vuonna 2023 uusi puheenjohtaja meitä, yli neljääkymmentätuhatta reserviläistä, pääsee johtamaan.

Reserviläisliiton patruunatuki

Reserviläisliitto tukee yhdistysten ampumatoimintaa maksamalla patruunatukea yhdistyksille. Tukea maksetaan 1.1.-30.9.2022 liittyneiden uusien jäsenten määrän verran. Tuki on keskimäärin 0,50 euroa / patruuna ja korvattavien patruunoiden määrä on 15 kpl / uusi jäsen / yhdistys. Yhdistysten puheenjohtajille on lähetetty liiton toimesta sähköpostia, jossa on tarkemmat ohjeet tuen hakua varten ja linkki hakulomakkeeseen. Ohessa myös linkki hakulomakkeeseen:
Yhdistyksen patruunatuki 2022

Piirin loppuvuoden kuulumisia

Piirin kotisivuille tullaan avaamaan marraskuun aikana oma nettikauppa, johon on tarkoituksena ottaa myyntiin laadukkaita ulkoilu- ja liikuntavaatteita sekä -varusteita. Nämä tulevat olemaan tunnettuja ja kestäviä vaatemerkkejä ja ne varustetaan tietysti piirin logoin ja tekstein. Kauppaa tulee hoitamaan sama yhteistyökumppani, joka tänä vuonna otti hoitaakseen Resulin R4DM-marssin tuotemyynnin. Kaupan tuotteet ovat pääsääntöisesti tilaustoimitustuotteita, joten piiri ei tule sijoittamaan rahaa mallistoon eikä tuotteita oteta varastoon, poissalukien esimerkiksi lahjatavaroiksi sopivat tuotteet.

Kauppa on helposti monistettavissa ja myös yhdistykset voivat ottaa sen omaan käyttöönsä omien sivujensa kautta itse valitsemillaan tuotteilla. Yhteistyökumppani hoitaa tuotteiden painatuksen ja postituksen sekä tilittää myyntituotot yhdistyksille sopimuksen mukaan. Tämä on yhdistyksille riskitön ja toimiva tapa tarjota jäsenistölleen omia persoonallisia tuotteita ja lisätä yhdistysten sekä yleisesti reserviläistenkin näkyvyyttä.

Kuluvana vuonna piirin perinteisiin tullaan lisäämään yksi kohtuullisen pieni mutta sitäkin arvokkaampi tilaisuus. Piirin puheenjohtaja on perinteisesti osallistunut vuorollaan kussakin piirin neljästä kaupungista Itsenäisyyspäivänä pidettävään jumalanpalvelukseen ja laskenut seppeleen paikalliselle sankarihaudalle. Tämän lisäksi tulemme jatkossa laskemaan jokaisena Itsenäisyyspäivänä seppeleet myös Hietaniemen Sankariaukion Sankariristille sekä marsalkka Mannerheimin hautamuistomerkille. Tämä muistotilaisuus tullaan järjestämään yhdessä HRUP:n kanssa ja mukaan tulevat Suomen lipun lisäksi piirien liput. Myös yhdistysten liput ovat tervetulleita.

Ampumaratahanke on edennyt siihen vaiheeseen, että ampumaratayhdistys alkaa nyt lokakuun aikana ottaa piirin yhdistyksiä jäsenikseen. Kaikille piirin yhdistyksille tullaan toimittamaan jäsenhakulomake piakkoin ja toivoisin, että yhdistysten hallitukset kävisivät tuon lomakkeen läpi ja tekisivät päätöksen hakea ampumaratayhdistyksen jäsenyyttä. Lomakkeessa selvitetään myös alustavasti kunkin yhdistyksen ampumavuoro tarpeita. Nämä tiedot saatuaan voi loppuvuodesta valittava uusi ratayhdistyksen hallitus alkaa jakamaan vuoroja yhdistysten tarpeiden mukaisesti.

Marko Nikkanen
vääpeli res
HELRESP puheenjohtaja
puheenjohtaja @ helresp.fi

Jaa uutinen: