06/2015 uutiset


RESliittokokousDSC_0238

Reserviläisliiton ja Maanpuolustusnaisten Liiton johtoa Porin valtakunnallisessa maanpuolustusjuhlassa. (Kuva: Reserviläisliitto)

RESliittokokousterhihakola

Reserviläisliiton toinen varapuheenjohtaja Terhi Hakola Pirkanmaalta valittiin naismandaattipaikalle liittohallitukseen. (Kuva: Reserviläisliitto)

Reserviläisliiton syyskokous linjasi tulevaa

Porissa pidetyssä Reserviläisliiton syyskokouksessa 14.11. suoritettiin monia palkitsemisia, hyväksyttiin liiton strategia vuosille 2016 – 2020 sekä toimintasuunnitelma ja budjetti tulevalle vuodelle. Lisäksi valittiin liittohallitukseen uusia jäseniä. Kaksipäiväisen syyskokousviikonlopun päätti maanpuolustusjuhla, joka oli yhteinen Maanpuolustusnaisten Liiton kanssa.

Reserviläisliiton syyskokoustapahtuma alkoi Kaksi muutoksen vuosikymmentä -juhlaseminaarilla, jonka alustajina toimivat mm. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Ilkka Kanerva ja Reserviläisliiton kunniajäsen Aapo Saari.

Reserviläisliiton syyskokouksen aluksi julkaistiin Vuoden Reserviläinen. Reserviläisliiton syyskokous nimesi sotilasmestari Marko Silvanderin Loimaalta Vuoden Reserviläiseksi. Silvander on toiminut 15 vuotta Loimaan seudun Reserviläisten puheenjohtajana. Hänen ansiostaan yhdistyksen yhteistyö muiden alueen reserviläisyhdistysten kanssa on lisääntynyt, jonka johdosta yhdistyksen jäsenkasvu on lähtenyt nousuun ja ammuntatoiminta kehittynyt. Silvander on myös ollut järjestämässä useita jotoksia ja kisoja Loimaan seudulla.

Reserviläisliitto on nimennyt vuodesta 1987 alkaen poikkeuksellisen ansioituneita reserviläisiä tai liiton tarkoitusperiä edistäneitä henkilöitä Vuoden reserviläisiksi. Aiempia valintoja ovat olleet mm. hiihtäjä Juha Mieto, kansanedustaja Mikko Pesälä, lentomestari Ilmari Juutilainen ja juoksijalegenda Lasse Viren.

Itse kokousasioista tärkein oli liiton uusi strategia. RES 2020 -strategiaa on työstetty liitossa jo pari vuotta. Asiakirja pohjautuu keväällä 2013 tehtyyn jäsenkyselyyn ja sen työstämisessä ovat olleet mukana myös reserviläispiirien ja -yhdistysten edustajat. Strategia määrittää Reserviläisliiton kehittämisen suuntaviivat vuosille 2016 – 2020. Strategiassa Reserviläisliiton tärkeimmiksi tavoitteiksi on nostettu liiton tahto olla Suomen merkittävin maanpuolustusjärjestö. Tavoitteena on myös liiton tunnettuuden sekä jäsenmäärän merkittävä kasvu.

Reserviläisliiton syyskokouksessa täydennettiin myös 28-jäsenistä liittohallitusta. Reserviläisliiton puheenjohtajana jatkaa kansanedustaja Mikko Savola Ähtäristä. Hänen tuekseen liittohallitus nimeää keskuudestaan 1 – 3 varapuheenjohtajaa liittohallituksen järjestäytymiskokouksessa, joka pidetään 23.1.2016 Vantaalla. Täydellinen luettelo hallitusvalinnoista on luettavissa Reserviläisliiton nettisivuilla.

Porin lyseolla kokoontunut syyskokous sai myös tiedonannon liittohallituksen kaavailemasta sääntömuutoksesta, jonka hyväksymisen myötä liiton hallintojärjestelmä kevenisi merkittävästi. Asia tulee päätettäväksi liiton sääntömääräisessä vuosikokouksessa, joka kokoontuu 16.4.2016 Seinäjoella.
Porin kolmipäiväisen kokous- ja juhlaviikonlopun päätössanat piti Reserviläisliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Mikko Savola, joka kannusti reserviläisiä osallistumaan yleisestä asevelvollisuudesta käytävään kansalaiskeskusteluun.

– Alleviivaan jälleen kerran sitä, että on meidän tehtävämme ja velvollisuutemme osallistua tähän keskusteluun. Meidän pitää herkeämättä muistuttaa suomalaisia siitä, että yleinen asevelvollisuus on tutkimusten mukaan edullisin ja tehokkain tapa järjestää Suomen puolustus. Ja, että itsenäinen puolustuksemme rakentuu viime kädessä yleisen asevelvollisuuden varaan.

Puheenjohtaja Savola muistutti, että Ruotsissa yleisestä asevelvollisuudesta luopuminen on ajanut puolustuksen kriisiin. Lisäksi se on heikentänyt ruotsalaisten uskoa omaan puolustukseen.

– Yleisestä asevelvollisuudesta luopuminen on Ruotsissa selvästi nakertanut myös uskoa omaan puolustukseen. Vai mitä pitäisi ajatella siitä, että ennen puolueettomuuttaan ja vahvaa puolustuskykyään kehuneet ruotsalaiset ovat alkaneet yhä suuremmin joukoin puhua omien resurssien riittämättömyydestä ja NATO-jäsenyyden tarpeellisuudesta? Emmehän me itse pärjää, tuntuu olevan siellä puolustuksen ympärillä pyörivän kansalaiskeskustelu henki.

Reserviläisliiton ja Maanpuolustusnaisten liiton yhteiseen syyskokoustapahtumaan osallistui useita satoja reserviläistä ja maanpuolustusnaista eri puolilta Suomea. Yhteistapahtuma oli liittojen ensimmäinen.

Lähde: Reserviläisliiton tiedotteet

Jaa uutinen: