02/2017 uutiset

Reserviläinen, onko kotivarasi kunnossa?

Viranomaistiedote: ”Tilanne Itämerellä on kärjistynyt äkillisesti. Laukauksia on vaihdettu ja kaksi sota-alusta on upotettu. Suomeen tulossa olleet ruokaa kuljettavat rahtilaivat on internoitu satamiin. Osapuolet siirtävät maa-, meri- ja ilmavoimien kalustoa ja miehistöä alueelle. Kansalaisia kehotetaan pysymään rauhallisina ja varautumaan usean kuukauden pula-aikaan. Elintarvikkeiden hamstraaminen kielletään . . . ”.

Huolimatta viranomaiskiellosta ihmiset jonottavat liikkeisiin ja ostavat hurjalla kiihkolla kaiken ruokaan ja vähän muuhunkin liittyvän. Moni perheellinen jää ilman mitään ruokaa. Mikä nyt keinoksi? Ainut toivo niille perheille ovat kirkon ruokakassit ja kunnan sosiaalitoimen muonitus, jotka nekin loppuvat pian. Yhteiskunnan huoltovarmuutta suunnittelee ja koordinoi Huoltovarmuuskeskus (HVK). Se on työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan laitos, jonka tehtävänä on maan huoltovarmuuden ylläpitämiseen ja kehittämiseen liittyvä suunnittelu ja operatiivinen toiminta. Tässä kotitaloudet ovat vain yksi osa-alue. On tärkeää, että kotitaloudet huolehtivat osaltaan kotivarastaan. Voihan olla, ettei keskitetyistä jakelupisteistä aina pääse hakemaan muonaa ja tarvikkeita, jos niitä siellä onkaan jäljellä.

Näin voisi kriisi yllättää perheet, kuten edellä on kuvattu. Matti Virtasen perhe ei pelästy pula-aikatiedotetta, vaikka heillä onkin iso lapsikatras kotona. Matti on jo jonkin aikaa hankkinut säilyvää muonaa ja muuta tarpeellista pahan päivän varalle eli KOTIVARAN. Hän oli huomannut Itämeren kiristyvän tilanteen ja toiminut ajoissa. Arkkupakastin on täynnä yhtä ja toista sekä kellarikomero monenlaisia säilykkeitä ja kuivamuonaa. On takkapuita, vesikanisterit odottavat täyttämistä ja paljon muuta. Varastosta löytyy joditableteita ja peruslääkkeitä tarvittaessa vaikka naapurillekin.

Entä sinä reserviläinen? Onko kotivarasi kunnossa? Jos sen hankkii, niin mitäänhän ei mene hukkaan. Siitä voi käyttää vanhemmasta päästä ja täyttää uutta tilalle. Hankinnoissa voi hyödyntää erikoistarjouksia, jolloin tulee taloudellista hyötyäkin. Jos laajempi joukko hankkii tietyn listan mukaan, niin tukusta tai suoraan valmistajilta voi saada tuntuvasti alemmalla hinnalla. Kotivara voisi muodostua toisaalta parin viikon tuoreesta tavarasta ja toisaalta 3-6 kuukauden kuiva- ja säilykeruuasta. Erilaiset tarpeelliset varusteet kestävät vielä pitempään.

Kahden viikon kotivarassa voisi olla leipää, maitoa, hedelmiä, vihanneksia, lihaa, kinkkua, makkaraa, juustoa, perunaa, munia ja muuta rajallisesti säilyvää. 3-6 kuukauden kotivarassa voisi olla hedelmä-, kala-, liha- ja valmisruokasäilykkeet, suola, sokeri, hunaja, kahvi, kaakao,  tee, mausteet, voi, margariini, pähkinät, suklaa, rusinat, mehutiivisteet, hillot, näkkileipä, kaurahiutaleet, maitojauhe, perunamuusi. Muuta tarviketta voisivat olla lääkkeet, joditabletit, vitamiinit, trangia, marinol, auton polttoaineet, vesikanisterit, kynttilät, paristoradio ja paristot, taskulamppu, lyhty, ynnä muuta. On esitetty idea edistää kotivaran hankintaa jäsenkunnan keskuudessa. Olisiko tämä sopiva hanke kattamaan koko Suur-Helsingin alueen? Voisivatko Reserviläispiirien puuhamiehet –ja naiset muodostaa yhteisen kotivaratyöryhmän toteuttamaan kokeiluprojektin? Se määrittäisi muutamia tuotteita, kyselisi väkeä mukaan ja tilaisi tuotteet. Jos kokeiluhanke onnistuu, niin kotivaratoimintaa voisi sitten laajentaa.

Unto Pulkkinen

Kuvassa on muutamia kotivaraan tyypillisesti kuuluvia tuotteita. Ammunnan harrastajalla tai metsästäjällä kotivaraan kuuluvat myös patruunat.
Kuvassa on muutamia kotivaraan tyypillisesti kuuluvia tuotteita. Ammunnan harrastajalla tai metsästäjällä kotivaraan kuuluvat myös patruunat.

Alla Marttojen listaus kotivarasta. Lähde www.martat.fi

Vesi on tärkein kotivara

Jos vedenjakelu keskeytyy tai vesijohtovesi saastuu, viranomaiset perustavat vedenjakelupisteitä. Kotoa tulee löytyä kannellisia astioita, joissa vettä voi säilyttää ja kuljettaa. Juomavettä ja muita juomia tarvitaan 16 litraa henkeä kohden viikoksi. Lisäksi vettä tarvitaan hygieniaan ja WC:n huuhteluun.

Kotivaraan kuuluu:

Liha-, kala-, vihannes-, ja hedelmäsäilykkeitä

Lastenruokia

Näkkileipää, keksejä, riisikakkuja ym.

Iskukuumennettua maitoa (UHT)

Juotavaksi valmista mehua ja pullotettua vettä

Pikariisiä, linssejä, pastaa, nuudeleita, pussikeittoja, valmiskastikkeita, kastikejauheita, muusijauhetta, soijarouhetta

Pähkinöitä, siemeniä, kuivattuja hedelmiä

Erityisruokavalioiselle sopivaa ruokaa

Herkkuja lapsille ja aikuisille

Lemmikeille ruokaa

Muut välttämättömyystarvikkeet:

Lääkkeet

Erityisruokavalion elintarvikkeet

Tölkinavaaja

Radio ja paristot

Hygieniatarvikkeet

Vaipat yms.

Tuorekelmut, teippi, muovipurkit

Taskulamppu ja paristot

Joditabletit

Kynttilät ja tulitikut

Käteistä rahaa

Lemmikkieläinten tarvikkeet

Jaa uutinen: